Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015 (V.29.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat 2014. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2015. 05. 30

Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés k) pontjában és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Önkormányzat 2014. évi zárszámadását


a) bevételi oldalon:

aa) 498.833 eFt eredeti előirányzattal,

ab) 302.231 eFt módosított előirányzattal,

ac) 250.621 eFt teljesített bevétellel,


b) kiadási oldalon:

ba) 498.833 eFt eredeti előirányzattal,

bb) 302.231 eFt módosított előirányzattal,

bc) 166.392 eFt teljesített kiadással


fogadja el és hagyja jóvá.

 (2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. és 1.1. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3. mellékletek szerint állapítja meg.

 (4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év (évek) költségvetési maradványának igénybevételét, továbbá a felhalmozási célú többletbevételek működési célú kiadásokra történő átcsoportosítását rendelte el.

A költségvetés teljesítésének részletezése

3. § A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésének teljesítését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az önkormányzat működési kiadásait részletezve (személyi, munkaadói és dologi) jogcímenkénti megoszlását a 2. melléklet részletezi.

(2) Az önkormányzat hosszúlejáratú kötelezettségeit a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését - az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti, felújításonkénti részletezését, az 5. és 6. mellékletek szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat által átvett pénzeszközök részletezését államháztartáson belül 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) Az önkormányzati összes bevétel és kiadását előirányzat –csoport, kiemelt előirányzat teljesítése a 8. melléklet szerint hagyja jóvá

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati költségvetésének teljesítésére engedélyezett létszám- és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 9. melléklet szerint határozza meg.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(3) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik külön képviselő-testületi döntés alapján.

(4) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

 (2) A (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2014. december 31-ig gyakorolható.

A költségvetési beszámoló végrehajtásának ellenőrzése

6. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző a felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról társulás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni

(3) A képviselő-testület utasítja az önkormányzat jegyzőjét, hogy a költségvetési maradványt érintő fizetési kötelezettségek teljesítését biztosítsa, illetve kísérje figyelemmel.

(4) Az önkormányzat jegyzője és a költségvetési szervek vezetői a költségvetési maradványnak a 2014. évi előirányzatokon történő átvezetéséről gondoskodni kötelesek.

Záró és vegyes rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2015. május 30. napján lép hatályba.

                                                   Nagy Dániel                                                  Dosztály Csaba

                                                  polgármester                                                       jegyző

Záradék:


A rendelet 2015. május 29. napján kihirdetésre került.


Pátka, 2015. május 29.


Dosztály Csaba

jegyző