Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020 (II.14.) önkormányzati rendelete

Pátka Község Önkormányzata és Intézményei 2020.évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 05. 21

Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020 (II.14.) önkormányzati rendelete

Pátka Község Önkormányzata és Intézményei 2020.évi költségvetéséről

Pátka Község Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §. (1)-(4) bekezdésében, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és bizottságaira, az Önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveire terjed ki.

2. §

Az Önkormányzat és intézményei bevételi és kiadási előirányzatai

A Képviselő-testület az Önkormányzat 2020. évi költségvetését 493.004.262 forint költségvetési bevétellel és 493.004.262 forint költségvetési kiadással állapítja meg. A Képviselő-testület a költségvetési szervek 2020. évi bevételi és kiadási főösszegét Pátka Község Önkormányzatánál 493.004.262 forintban, a Pátkai Csemetekert Óvodánál 62.425.242 forintban állapítja meg.[1]

Pátkai Csemetekert Óvoda bevételi és kiadási főösszege: 57.582.480 Ft

Önkormányzat bevételi és kiadási főösszege: 169.695.813 Ft

Az Önkormányzat kiadási főösszegének megosztása:

Pátkai Csemetekert Óvoda részére átadott pénzeszköz 57.212.554 Ft

Önkormányzat működtetésére felhasználható pénzeszköz 112.483.259 Ft

3. § A 2. §-ban meghatározott bevételi és kiadási főösszeg fő kormányfunkciónként, valamint kiemelt előirányzat megosztási önkormányzati szinten az 1. sz. melléklet, valamint intézményi szinten a 2. sz. mellékletek tartalmazzák.

4. §

Felhalmozási kiadások

A rendelet 0 Ft felhalmozási kiadást a könyvtári könyvek beszerzését tartalmazza.

5. §

Költségvetést alátámasztó kimutatások

A költségvetés alátámasztására az alábbi kimutatásokat fogadja el:

1. Működési kiadások és bevételek mérlege 1., 2. sz. melléklet szerint.

2. Előirányzat-felhasználási tervet a 3. sz. melléklet szerint.

3. Címrendet a 4. sz. melléklet szerint.

6. §

Közvetett támogatások, adókedvezmények

Közvetett támogatást, adókedvezményt, adóelengedést az Önkormányzat nem alkalmaz, ilyen kedvezményt nem nyújt.

7. §

Többéves kihatással járó kötelezettségek

Többéves kihatással járó kötelezettsége az Önkormányzatnak és intézményeinek nincsen.

8. § (1) A költségvetési többlet felhasználására a Képviselő-testület döntését követően kerülhet sor.

(2) A költségvetési hiány összege 0 Ft. Az év közbeni költségvetési hiány belső finanszírozására az előző évi szabad pénzmaradványból év közben rendelet-módosítással igénybe vehető, a jelen költségvetési rendelet előző évi pénzmaradvány igénybe vételét nem tartalmazza. További költségvetési hiány külső finanszírozása hitelfelvétellel biztosítható, mely csak képviselő-testületi döntéssel vehető igénybe.

(3) A költségvetés 0 Ft tartalékot tartalmaz.

9. §

Létszámgazdálkodás

Az Önkormányzat éves létszám előirányzata:

Pátkai Csemetekert Óvoda: 12 fő (1 fő óvodavezető, 7 fő óvodapedagógus, 4 fő óvodai munkát segítő, 1 fő konyhai dolgozó)

Önkormányzat: 14 fő

10. §

A 2020. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek esetében a tervezett saját bevétel elmaradása nem vonhatja maga után az intézményi finanszírozás növekedését, a bevétel kiesést a kiadások csökkentésével kell egyensúlyozni.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül kötelesek gazdálkodni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert 500.000 Ft összeghatáráig önállóan kötelezettséget vállaljon, melyről a következő Képviselő-testületi ülésen beszámolási kötelezettsége keletkezik.

(4) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a normatív állami hozzájárulásokhoz, a normatív kötött felhasználású állami támogatásokhoz kapcsolódó mutatószámok alapdokumentumait és elszámolásait vezetni, azok adatszolgáltatásáért felelősséggel tartoznak. A mutatószámok a tervezetthez képest történő csökkenése esetén a költségvetési szerv vezetője köteles a Polgármestert tájékoztatni és haladéktalanul intézkedni a kiadások ehhez kapcsolódó csökkentése érdekében. A központi költségvetés részére történő visszafizetési kötelezettség teljesítése érdekében a 2019. évi pénzmaradvány bevételi többletet képező részre is a visszafizetés forrásául szolgál a kiadási előirányzaton felül.

(5) A működési kiadásokban többlet költségvetési kihatással járó kötelezettség csak a képviselő-testület határozatával engedélyezhető. A bevételi előirányzaton felüli többletbevétel képviselő-testületi döntés alapján használható fel.

(6) Az OEP által finanszírozott feladat ellátásokat elkülönítetten kell nyilvántartani és elszámolni.

(7) Az Önkormányzat képviselő-testülete által – támogatási megállapodás alapján – biztosított, különféle szervezetek részére nyújtott pénzeszköz átadások elszámolási kötelezettséggel juttathatók, a rendeltetés szerű felhasználásról el kell számolni.

(8) A képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a likviditástól függően a szabad pénzeszközt a számlavezető pénzintézetnél éven belül lekösse.

(9) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a takarékos gazdálkodásra törekedni, mely magába foglalja a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatainak betartását. Be nem tartása esetén a felelősségre vonásról a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt.

(10) Az év közbeni jogszabályváltozásokból adódó költségvetést érintő kihatásokról, többlet kiadásokról, illetve azok fedezetéről a képviselő-testület a szükséges rendelet-módosítást a következő ülésen megtárgyalja.

(11) Az Önkormányzat csak kötelező alapfeladatokat lát el.

11. §

Záró rendelkezés

(1) A rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni. Kihirdetéséről- az SZMSZ-ben szabályozott módon- a jegyző gondoskodik.

(2) Hatályát veszti Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Pátka Község Önkormányzata és Intézményei 2019. évi költségvetéséről szóló 5/2019. (II.15.) rendelete.

3. melléklet

3.sz. melléklet.pdf

4. melléklet

4. melléklet.pdf


[1] A szöveg a Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Az 1. melléklet a Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[3] A 2. melléklet a Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.