Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2020 (II.14.) önkormányzati rendelete

Pátka Község Önkormányzata és Intézményei 2020.évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 15- 2020. 03. 31

Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének

3/2020. (II.14.) rendelete

Pátka Község Önkormányzata és Intézményei 2020. évi költségvetéséről.


Pátka Község Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §. (1)-(4) bekezdésében, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1.§


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és bizottságaira, az Önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveire terjed ki.


2. §


Az Önkormányzat és intézményei bevételi és kiadási előirányzatai


Pátka Község Önkormányzata 2020. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszege:


Pátkai Csemetekert Óvoda bevételi és kiadási főösszege: 57.582.480 Ft

Önkormányzat bevételi és kiadási főösszege: 169.695.813 Ft


Az Önkormányzat kiadási főösszegének megosztása:


Pátkai Csemetekert Óvoda részére átadott pénzeszköz 57.212.554 Ft

Önkormányzat működtetésére felhasználható pénzeszköz 112.483.259 Ft


3. §


A 2.§-ban meghatározott bevételi és kiadási főösszeg fő kormányfunkciónként, valamint kiemelt előirányzat megosztási önkormányzati szinten az 1. sz. melléklet, valamint intézményi szinten a 2. sz. mellékletek tartalmazzák.


4.§


Felhalmozási kiadások


A rendelet 0 Ft felhalmozási kiadást a könyvtári könyvek beszerzését tartalmazza.


5.§


Költségvetést alátámasztó kimutatások


A költségvetés alátámasztására az alábbi kimutatásokat fogadja el:


  1. Működési kiadások és bevételek mérlege 1., 2. sz. melléklet szerint.

  2. Előirányzat-felhasználási tervet a 3. sz. melléklet szerint.

  3. Címrendet a 4. sz. melléklet szerint.


6.§


Közvetett támogatások, adókedvezmények


Közvetett támogatást, adókedvezményt, adóelengedést az Önkormányzat nem alkalmaz, ilyen kedvezményt nem nyújt.


7.§


Többéves kihatással járó kötelezettségek


Többéves kihatással járó kötelezettsége az Önkormányzatnak és intézményeinek nincsen.


8.§


(1) A költségvetési többlet felhasználására a Képviselő-testület döntését követően kerülhet sor.

(2) A költségvetési hiány összege 0 Ft. Az év közbeni költségvetési hiány belső finanszírozására az előző évi szabad pénzmaradványból év közben rendelet-módosítással igénybe vehető, a jelen költségvetési rendelet előző évi pénzmaradvány igénybe vételét nem tartalmazza. További költségvetési hiány külső finanszírozása hitelfelvétellel biztosítható, mely csak képviselő-testületi döntéssel vehető igénybe.

(3) A költségvetés 0 Ft tartalékot tartalmaz.


9.§


Létszámgazdálkodás


Az Önkormányzat éves létszám előirányzata:


Pátkai Csemetekert Óvoda: 12 fő (1 fő óvodavezető, 7 fő óvodapedagógus, 4 fő óvodai munkát segítő, 1 fő konyhai dolgozó)

Önkormányzat: 14 fő


10.§


A 2020. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


(1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek esetében a tervezett saját bevétel elmaradása nem vonhatja maga után az intézményi finanszírozás növekedését, a bevétel kiesést a kiadások csökkentésével kell egyensúlyozni.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül kötelesek gazdálkodni.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert 500.000 Ft összeghatáráig önállóan kötelezettséget vállaljon, melyről a következő Képviselő-testületi ülésen beszámolási kötelezettsége keletkezik.

(4) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a normatív állami hozzájárulásokhoz, a normatív kötött felhasználású állami támogatásokhoz kapcsolódó mutatószámok alapdokumentumait és elszámolásait vezetni, azok adatszolgáltatásáért felelősséggel tartoznak. A mutatószámok a tervezetthez képest történő csökkenése esetén a költségvetési szerv vezetője köteles a Polgármestert tájékoztatni és haladéktalanul intézkedni a kiadások ehhez kapcsolódó csökkentése érdekében. A központi költségvetés részére történő visszafizetési kötelezettség teljesítése érdekében a 2019. évi pénzmaradvány bevételi többletet képező részre is a visszafizetés forrásául szolgál a kiadási előirányzaton felül.

(5) A működési kiadásokban többlet költségvetési kihatással járó kötelezettség csak a képviselő-testület határozatával engedélyezhető. A bevételi előirányzaton felüli többletbevétel képviselő-testületi döntés alapján használható fel.

(6) Az OEP által finanszírozott feladat ellátásokat elkülönítetten kell nyilvántartani és elszámolni.

(7) Az Önkormányzat képviselő-testülete által – támogatási megállapodás alapján – biztosított, különféle szervezetek részére nyújtott pénzeszköz átadások elszámolási kötelezettséggel juttathatók, a rendeltetés szerű felhasználásról el kell számolni.

(8) A képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a likviditástól függően a szabad pénzeszközt a számlavezető pénzintézetnél éven belül lekösse.

(9) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a takarékos gazdálkodásra törekedni, mely magába foglalja a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatainak betartását. Be nem tartása esetén a felelősségre vonásról a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt.

(10) Az év közbeni jogszabályváltozásokból adódó költségvetést érintő kihatásokról, többlet kiadásokról, illetve azok fedezetéről a képviselő-testület a szükséges rendelet-módosítást a következő ülésen megtárgyalja.

(11) Az Önkormányzat csak kötelező alapfeladatokat lát el.


11.§


Záró rendelkezés


(1) A rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni. Kihirdetéséről- az SZMSZ-ben szabályozott módon- a jegyző gondoskodik.


(2) Hatályát veszti Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Pátka Község Önkormányzata és Intézményei 2019. évi költségvetéséről szóló 5/2019. (II.15.) rendelete.




Nagy Dániel Dosztály Csaba

polgármester jegyző



Záradék:

A rendeletet a Képviselő-testület a 2020. február 13-ai ülésén fogadta el, kihirdetése 2020. február 14. napján megtörtént.



Dosztály Csaba

jegyző