Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (III.15.) önkormányzati rendelete

2021. évi költségvetés

Hatályos: 2022. 05. 30- 2022. 05. 29

Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (III.15.) önkormányzati rendelete

2021. évi költségvetésről

2022.05.30.

Pátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Pátka Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Rendelet hatálya

1 § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre (intézményekre), támogatásban részesített magánszemélyekre.

Az önkormányzat és intézményei bevételi és kiadási előirányzatai

2 §1 (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi költségvetését

a) 427.548.583 Ft költségvetési bevétellel és

b) 427.548.583 Ft költségvetési kiadással állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a költségvetési szervek bevételi és kiadási főösszegét aszerint állapítja meg, hogy

a) Pátka Község Önkormányzat főösszege 427.548.583 Ft,

b) a Pátkai Csemetekert Óvoda főösszege 62.527.077 Ft.

3. §2 A 2. §-ban meghatározott bevételi és kiadási főösszeg fő kormányfunkciónkénti, valamint kiemelt előirányzat megosztását konszolidált szinten az 1. melléklet, valamint intézményi szinten 2. és 3. mellékletek tartalmazzák. Pátka Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének. II. sz. módosítását a 9. melléklet, a Pátkai Csemetekert Óvoda 2021. évi költségvetésének II. sz. módosítását a 10. melléklet tartalmazza.

4. §

Felhalmozási kiadások

A rendelet felhalmozási célú kiadásait az 5. melléklet tartalmazza kormányzati funkciónkként.

5. §

Költségvetést alátámasztó kimutatások

A költségvetés alátámasztására az alábbi kimutatásokat fogadja el a Képviselő-testület:
a) Működési kiadások és bevételek mérlege 1., 2., 3. mellékletek szerint
b) Létszámgazdálkodás 4. melléklet szerint
c) Felhalmozási kiadások 5. melléklet szerint
d) Előirányzat-felhasználási tervet a 6. melléklet szerint
e) Három éves kihatás keretszámai a 7. melléklet szerint
f) Címrendet a 8. melléklet szerint

6. §

Közvetett támogatások, adókedvezmények

Közvetett támogatást, adókedvezményt, adóelengedést az önkormányzat nem alkalmaz, ilyen kedvezményt nem nyújt.

7. §

Többéves kihatásokkal járó kötelezettségek

Többéves kihatással járó kötelezettsége az önkormányzatnak és Intézményeinek nincsen.

8. § (1) A költségvetési többlet felhasználására képviselő-testületi döntést követően kerülhet sor.

(2) A költségvetési hiány összege 0 Ft. Az év közbeni költségvetési hiány belső finanszírozására az előző évi szabad pénzmaradványból év közbeni rendelet módosítással igénybe vehető, a jelen költségvetési rendelet előző évi pénzmaradvány igénybevételét nem tartalmazza. A további költségvetési hiány külső finanszírozása hitelfelvétellel biztosítható, mely csak képviselő-testületi döntéssel vehető igénybe.

(3) A költségvetés 15.109.779 Ft tartalékot tartalmaz.

9. §

Létszámgazdálkodás

Az önkormányzat létszámgazdálkodását a 4. melléklet tartalmazza.

10. §

A 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek esetében a tervezett saját bevétel elmaradása nem vonhatja maga után a intézményi finanszírozás növekedését, a bevételi kiesést a kiadások csökkentésével kell egyensúlyozni.
(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül kötelesek gazdálkodni.
(3) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a normatív állami hozzájárulásokhoz, a normatív kötött felhasználású állami támogatáshoz kapcsolódó mutatószámok alapdokumentumait és elszámolásait vezetni, azok adatszolgáltatásáért felelősséggel tartoznak. A mutatószámok a tervezetthez képest történő csökkenése esetén a költségvetési szerv vezetője köteleses a polgármestert tájékoztatni és haladéktalanul intézkedni a kiadások ehhez kapcsolódó csökkentése érdekében. A központi költségvetés részére történő visszafizetési kötelezettség teljesítése érdekében a 2020. évi pénzmaradvány bevételi többletet képező része is a visszafizetés forrásául szolgál a kiadási előirányzat maradványon felül.
(4) A működési kiadásokban többlet költségvetési kihatással járó kötelezettség csak a képviselő-testület határozatával engedélyezhető. A bevételi előirányzaton felüli többletbevétel képviselő-testületi döntés alapján használható fel.
(5) Az OEP által finanszírozott feladat ellátásokat elkülönítetten kell nyilvántartani és elszámolni.
(6) Az Önkormányzat Képviselő-testülete által – támogatási megállapodás alapján – biztosított, különféle szervezetek részére nyújtott pénzeszköz átadások elszámolási kötelezettséggel juttathatók, a rendeltetésszerű felhasználásáról el kell számolni.
(7) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a likviditástól függően a szabad pénzeszközt a számlavezető pénzintézetnél éven belül lekösse.
(8) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a takarékos gazdálkodásra törekedni, mely magába foglalja a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatainak betartását. Be nem tartása estén a felelősségre vonásról a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt.
(9) Az év közbeni jogszabályváltozásokból adódó költségvetést érintő kihatásokról, többlet kiadásokról, illetve azok fedezetéről a képviselő-testület a szükséges rendeletmódosítást a következő ülésén megtárgyalja.
(10) Az Önkormányzat csak kötelező alapfeladatokat lát el.
(11) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy 500.000 Ft összeghatárig önállóan kötelezettséget vállaljon, melyről a következő Képviselő-testületi ülésen beszámolási kötelezettsége keletkezik.
(12) Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításról 5 000 000 Ft összeghatárig - mely esetenként az 500 000 Ft összeghatárt nem haladhatja meg - a polgármester jogosult dönteni.
(13) A (12) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni és a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2021. december 31-ig gyakorolható.
(14) 3 Az önkormányzatnál, illetve annak intézményeinél dolgozó közalkalmazottak számára személyenként nettó 101.087 Ft cafetéria keretet határoz meg a Képviselő-testület.

11. §

Záró rendelkezések

(1) A rendelet 2021. március 15. napján 12 órakor lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.
(2) Hatályát veszti Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Pátka Község Önkormányzata és Intézményei 2020. évi költségvetéséről szóló 3/2020. (II.14.) rendelete.
1

A 2 § a Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § a Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A (14) bekezdés a Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. mellékletet a Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése iktatta be.

5

A 10. mellékletet a Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.