Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (III.15.) önkormányzati rendelete

2021. évi költségvetés

Hatályos: 2021. 07. 01- 2022. 05. 27

Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (III.15.) önkormányzati rendelete

2021. évi költségvetésről

2021.07.01.

Pátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Pátka Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Rendelet hatálya

1 § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre (intézményekre), támogatásban részesített magánszemélyekre.

Az önkormányzat és intézményei bevételi és kiadási előirányzatai

2 § Pátka Község Önkormányzata 2021. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszege:

a) Pátkai Csemetekert Óvoda bevételi és kiadási főösszege: 62.732.707 Ft

b) Önkormányzat bevételi és kiadási főösszege 188.781.459 Ft

3. § A 2. §-ban meghatározott bevételi és kiadási főösszeg fő kormányfunkciónkénti, valamint kiemelt előirányzat megosztását konszolidált szinten az 1. melléklet, valamint intézményi szinten 2. és 3. mellékletek tartalmazzák.

4. §

Felhalmozási kiadások

A rendelet felhalmozási célú kiadásait az 5. melléklet tartalmazza kormányzati funkciónkként.

5. §

Költségvetést alátámasztó kimutatások

A költségvetés alátámasztására az alábbi kimutatásokat fogadja el a Képviselő-testület:
a) Működési kiadások és bevételek mérlege 1., 2., 3. mellékletek szerint
b) Létszámgazdálkodás 4. melléklet szerint
c) Felhalmozási kiadások 5. melléklet szerint
d) Előirányzat-felhasználási tervet a 6. melléklet szerint
e) Három éves kihatás keretszámai a 7. melléklet szerint
f) Címrendet a 8. melléklet szerint

6. §

Közvetett támogatások, adókedvezmények

Közvetett támogatást, adókedvezményt, adóelengedést az önkormányzat nem alkalmaz, ilyen kedvezményt nem nyújt.

7. §

Többéves kihatásokkal járó kötelezettségek

Többéves kihatással járó kötelezettsége az önkormányzatnak és Intézményeinek nincsen.

8. § (1) A költségvetési többlet felhasználására képviselő-testületi döntést követően kerülhet sor.

(2) A költségvetési hiány összege 0 Ft. Az év közbeni költségvetési hiány belső finanszírozására az előző évi szabad pénzmaradványból év közbeni rendelet módosítással igénybe vehető, a jelen költségvetési rendelet előző évi pénzmaradvány igénybevételét nem tartalmazza. A további költségvetési hiány külső finanszírozása hitelfelvétellel biztosítható, mely csak képviselő-testületi döntéssel vehető igénybe.

(3) A költségvetés 15.109.779 Ft tartalékot tartalmaz.

9. §

Létszámgazdálkodás

Az önkormányzat létszámgazdálkodását a 4. melléklet tartalmazza.

10. §

A 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek esetében a tervezett saját bevétel elmaradása nem vonhatja maga után a intézményi finanszírozás növekedését, a bevételi kiesést a kiadások csökkentésével kell egyensúlyozni.
(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül kötelesek gazdálkodni.
(3) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a normatív állami hozzájárulásokhoz, a normatív kötött felhasználású állami támogatáshoz kapcsolódó mutatószámok alapdokumentumait és elszámolásait vezetni, azok adatszolgáltatásáért felelősséggel tartoznak. A mutatószámok a tervezetthez képest történő csökkenése esetén a költségvetési szerv vezetője köteleses a polgármestert tájékoztatni és haladéktalanul intézkedni a kiadások ehhez kapcsolódó csökkentése érdekében. A központi költségvetés részére történő visszafizetési kötelezettség teljesítése érdekében a 2020. évi pénzmaradvány bevételi többletet képező része is a visszafizetés forrásául szolgál a kiadási előirányzat maradványon felül.
(4) A működési kiadásokban többlet költségvetési kihatással járó kötelezettség csak a képviselő-testület határozatával engedélyezhető. A bevételi előirányzaton felüli többletbevétel képviselő-testületi döntés alapján használható fel.
(5) Az OEP által finanszírozott feladat ellátásokat elkülönítetten kell nyilvántartani és elszámolni.
(6) Az Önkormányzat Képviselő-testülete által – támogatási megállapodás alapján – biztosított, különféle szervezetek részére nyújtott pénzeszköz átadások elszámolási kötelezettséggel juttathatók, a rendeltetésszerű felhasználásáról el kell számolni.
(7) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a likviditástól függően a szabad pénzeszközt a számlavezető pénzintézetnél éven belül lekösse.
(8) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a takarékos gazdálkodásra törekedni, mely magába foglalja a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatainak betartását. Be nem tartása estén a felelősségre vonásról a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt.
(9) Az év közbeni jogszabályváltozásokból adódó költségvetést érintő kihatásokról, többlet kiadásokról, illetve azok fedezetéről a képviselő-testület a szükséges rendeletmódosítást a következő ülésén megtárgyalja.
(10) Az Önkormányzat csak kötelező alapfeladatokat lát el.
(11) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy 500.000 Ft összeghatárig önállóan kötelezettséget vállaljon, melyről a következő Képviselő-testületi ülésen beszámolási kötelezettsége keletkezik.
(12) Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításról 5 000 000 Ft összeghatárig - mely esetenként az 500 000 Ft összeghatárt nem haladhatja meg - a polgármester jogosult dönteni.
(13) A (12) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni és a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2021. december 31-ig gyakorolható.
(14) 1 Az önkormányzatnál, illetve annak intézményeinél dolgozó közalkalmazottak számára személyenként nettó 101.087 Ft cafetéria keretet határoz meg a Képviselő-testület.

11. §

Záró rendelkezések

(1) A rendelet 2021. március 15. napján 12 órakor lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.
(2) Hatályát veszti Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Pátka Község Önkormányzata és Intézményei 2020. évi költségvetéséről szóló 3/2020. (II.14.) rendelete.
1

A (14) bekezdés a Pátka Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.