Mány község képviselő testületének 18/2011. (XII.29.)

a települési szilárd hulladékszállításról

Hatályos: 2015. 02. 27- 2015. 09. 24


Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2011. ( XII.29. ) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékszállításról

(egységes szerkezetben a 12/2012. (IV.27.) 17/2012. (IX.27.), valamint a   3/2013. (II.7.) önkormányzati rendelettel)


Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Hgt.) 21. § (1) bekezdésében, a 23. §-ában, a 24. § (1) bekezdésében, továbbá az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 7. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján kapott felhatalmazás alapján, valamint a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Korm. rendeletben foglaltakra figyelemmel az alábbiak szerint rendelkezik.


1. Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya Mány Község közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosaira, használóira, birtokosaira, kezelőire (a továbbiakban: ingatlantulajdonos) terjed ki.


2. §[1] Mány Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat)  az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési hulladék kezelésére a hulladékkezelési közszolgáltatást (a továbbiakban: közszolgáltatás) a Depónia Nonprofit Kft., mint a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelőn (a továbbiakban: közszolgáltató) keresztül látja el.


3. §[2] A település területén begyűjtött települési szilárd  hulladék elhelyezésére szolgáló lerakó: 8000 Székesfehérvár-Csala, Pénzverővölgy címen található hulladékkezelő telep.


2. A helyi közszolgáltatás tartalma


4. § A közszolgáltatás az ellátásra feljogosított közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben (a továbbiakban: kukában), a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezése céljából történő rendszeres elszállításra terjed ki.


5. § (1) A települési szilárd hulladék elhelyezését, ártalmatlanítását és hasznosítását a közszolgáltató kizárólag a települési önkormányzat által erre a célra kijelölt létesítményben végezheti.


(2) A hulladék ártalmatlanításáról, illetve hasznosításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.


6. § A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás teljesítése csak jogszabályban meghatározott esetekben szüneteltethető, illetőleg korlátozható.


3. A közszolgáltatás ellátásának rendje


7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.


(2) A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszony közüzemi szerződés alapján jön létre.[3]


(3) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni. A hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjét, gyakoriságát, útvonalát és időpontját - a keletkező hulladékmennyiségek figyelembevételével – a közszolgáltató köteles meghatározni, és arról az ingatlantulajdonosokat – változás esetén is – értesíteni. A hulladékszállítás rendjét az Önkormányzat a közszolgáltatóval egyeztetett módon hagyja jóvá.


(4) Amennyiben a hulladék gazdasági tevékenység folytán közterületen keletkezik, a tevékenység végzésére kiadott közterület-használati hozzájárulás, illetve engedély birtokosa köteles az Önkormányzatnak bejelenteni, hogy hulladékának kezeléséről hogyan gondoskodik.


(5) A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezése előtt 15 nappal – írásban értesíteni köteles.[4]


8. § (1) Az ingatlantulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtésére, illetve elszállítására a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített kukát köteles igénybe venni.


(2) A helyi közszolgáltatás által ellátandó területre rendszeresített, szabványos kukák típusát, minimális térfogatát, darabszámát és ürítésre való átadásának helyét, a keletkezett hulladékmennyiség és a gyűjtési-ürítési gyakoriság figyelembevételével kell megállapítani.


(3) A hulladék ürítésének gyakorisága heti egy alkalom.


(4) A kukák beszerzéséről az  ingatlantulajdonosok kötelesek gondoskodni. 


(5) A kukák űrtartalma 60, 120, illetve 240 liter lehet.


(6) Az ingatlantulajdonos köteles írásban három nappal korábban bejelenteni a közszolgáltatónak, ha ingatlanán az addig szokásos hulladékmennyiséget jelentősen meghaladó mennyiségű hulladék keletkezése várható.  A bejelentés alapján a Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos által megjelölt időpontra vagy időtartamra a hulladékgyűjtésre alkalmas műanyagzsákot az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátani, és a szolgáltatást teljesíteni.


(7) Ha az ingatlanon keletkező hulladék mennyisége nem rendszeres, hanem alkalmilag haladja meg a tulajdonos birtokában lévő kuka űrtartalmát, és az ingatlantulajdonos elmulasztja a (6) bekezdésben írt bejelentési kötelezettségét, a közszolgáltató jogosult az így átadott, illetőleg a kuka mellé műanyagzsákokban kirakott hulladék elszállítására is. 


9. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a kukát az ingatlan területén belül elhelyezni. Kukát közterületen tartósan elhelyezni kizárólag az Önkormányzat rendeletében szabályozott módon, közterület-használati hozzájárulás alapján lehet.


(2) Az ingatlantulajdonos köteles a kukát a hulladék elszállítása céljából a Közszolgáltató által megjelölt időpontban, az ingatlana előtti közterületen, a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni. A kukát legfeljebb a szállítási napon lehet kihelyezni a közterületre, kivéve az előzetesen engedélyezett tartós elhelyezést. 


(3) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett kuka fedelének – a közterület szennyezésének elkerülése érdekében – lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a kukában úgy kell elhelyezni, hogy az a kuka mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon ki, valamint a gépi ürítést  ne akadályozza. A kihelyezett kuka nem akadályozhatja a jármű és gyalogos forgalmat, és elhelyezése egyébként sem  járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével. 


(4) A kihelyezett kukából guberálni tilos.


10. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a kuka tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról, valamint környezetük tisztántartásáról.


(2) A szabályszerűen kihelyezett kukák ürítése során esetlegesen keletkezett szennyeződés takarításáról a közszolgáltató köteles gondoskodni.


11. § (1) A kukában elhelyezhető települési szilárd hulladék súlya legfeljebb 25 kg lehet.   


(2) Ha a kukában olyan nedves hulladékot helyeznek el, amely összetömörödött, belefagyott, illetve úgy összepréselték, hogy emiatt az edényt üríteni nem lehet, az ingatlantulajdonos köteles a kukát üríthetővé, illetve használhatóvá tenni.


(3) Tilos a kukában folyékony, mérgező, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét.



4. Lomtalanítás


12. § (1) A nem rendszeresen, háztartási szemétként keletkező lomot évente egyszer szállítja el a közszolgáltató.[5]


(2) A lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról a közszolgáltató gondoskodik.


(3) A hulladék elszállítását, ártalmatlanítását, illetve hasznosítását a közszolgáltató végzi.


(4) A hulladékot az ingatlantulajdonos a közszolgáltató által előzetesen megjelölt időpontban helyezheti ki elszállítás céljából arra a helyre, amelyet a Közszolgáltató előzetesen megjelölt.


(5) Az elszállítandó hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy az a jármű és gyalogosforgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.


(6) A közszolgáltató az (4) - (5) bekezdésben foglaltaktól eltérő módon, elhelyezett hulladékot is köteles elszállítani.


13. § Az ingatlantulajdonos köteles

  1. a települési szilárd hulladékot az elszállításra való átvételig gyűjtse, illetve tárolni,
  2. az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladékot kezelni,
  3. az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartani.


5. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés tartalmi elemei, eljárási szabályok


14. § (1) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatás igénybevételére közüzemi szerződést (a továbbiakban: szerződés) kell kötni. A szerződés az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató között jön létre.[6]


(2)  A közszolgáltatásra irányuló igényt a Közszolgáltatóhoz kell bejelenteni.[7]


(3) Az ingatlantulajdonos köteles a tulajdon és használati viszonyokban bekövetkezett változásokat – annak bekövetkezésétől számított – 15 napon belül a Közszolgáltató részére bejelenteni.[8]


(4) A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó közüzemi szerződés tartalmazza

a)   a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b)   a közszolgáltatás igénybevételének kezdő időpontját és hatályát,

c)   a teljesítés helyét,

d)  az ürítés gyakoriságát és az ürítés időpontját naptári nap meghatározással,

e)   az ingatlantulajdonos által meghatározott, az ingatlanon előreláthatólag keletkező azon hulladék mennyiségét, amelyre a közszolgáltatást az ingatlantulajdonos igénybe veszi,

f)    a közszolgáltatás díjának meghatározását és a különböző díjtételek alkalmazásának feltételeit,

g)   a közszolgáltatási díj megfizetésének határidejét,

h)   a közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igényei szerinti esetleges többletszolgáltatást és annak díját,

i)    a szerződő felek jogait és kötelezettségét,

j)    a közszolgáltató ügyfélszolgálata elérhetőségének adatait,

k)   a szerződő felek aláírását és a szerződés keltét.[9]


15. § A Közszolgáltató a szerződés megkötése utáni 8 napon belül megküldi az Önkormányzat részére a szerződés megkötéséről szóló értesítőt.[10]


16. § A közszolgáltatási jogviszony során a szerződésben lévő személyes adatokat zártan kell kezelni. Ezeket az adatokat a közszolgáltató részéről csak a szerződéskötéssel megbízott dolgozó ismerheti, és csak az Önkormányzat részére adható ki.[11]


6. Díjfizetési kötelezettség

 

17. § (1) A közszolgáltatás során igénybe vehető legkisebb mennyiség 60 l/hét. [12]


(2) A közszolgáltatási díj megfizetésére az az ingatlantulajdonos köteles, aki a rendeletben foglaltak szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles.


(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat közvetlenül a közszolgáltató részére – a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében – negyedévente – a negyedév utolsó napjáig, köteles megfizetni.[13]


18. § Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az a tulajdonos, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.


19. § Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépített ingatlana tekintetében, ahol legalább három hónapon keresztül nem tartózkodik, és hulladék sem keletkezik.[14]


20. § (1) Az időszakosan használt ingatlanok tulajdonosai arra az időre kötelesek a közszolgáltatási díjat megfizetni, amely idő alatt az ingatlanon hulladék keletkezik.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott időszakról az ingatlantulajdonos köteles nyilatkozatot adni a közszolgáltató részére.


21. § (1) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatási díj megállapítása érdekében miden év november 30-ig az Önkormányzat részére díjkalkulációt készíteni.


7. A gazdálkodó szervezetekre vonatkozó és a hulladéktelepre történő  közvetlen szállítás szabályaik


22. § Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek a kötelező közszolgáltatást nem veszik igénybe, a külön jogszabályban meghatározott módon  és tartalommal kötelesek a tevékenységük során keletkező hulladék mennyiségét  és összetételét fajtánként nyilvántartani, az általuk végzett kezelésről, a kezelt és a kezelés eredményéből származó hulladékokról nyilvántartást, a kezelőlétesítmények működéséről üzemnaplót vezetni és ezekről a hatóságoknak bejelentést tenni. A gazdálkodó szervezetek a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladékok mennyiségéről, összetételéről, keletkezésének forrásáról és kezelésének módjáról kötelesek az Önkormányzatot tájékoztatni. Ha a gazdálkodó szervezet e tájékoztatási kötelezettségét elmulasztja, a közszolgáltatást köteles igénybe venni.


23. § (1) A hulladékkezelési közszolgáltatás az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, közszolgáltató és egyéb gazdasági tevékenység során keletkezett hulladékra nem terjed ki. Ezen hulladékfajták esetében az ingatlan tulajdonosának a Hgt. 13. § (1) bekezdésében megjelölt, a hulladék termelőjére és birtokosára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.


(2) A hulladék termelője, birtokosa tevékenységének gyakorlása során keletkező vagy más módon a birtokába kerülő hulladékot köteles gyűjteni, továbbá az ártalmatlanításról vagy a hasznosításról gondoskodni.


(3) Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettségét a hulladék termelője, birtokosa


a) jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy


b) az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.


(4) A hulladékot az egyéb, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező ártalmatlanító helyre vagy hasznosító helyre a hulladék termelője, birtokosa külön engedély nélkül maga is elszállíthatja. Amennyiben a hulladékot jellege vagy összetétele miatt az egyéb  ártalmatlanító hely nem veheti át, annak elhelyezésére a kijelölt ártalmatlanító helyet kell igénybe venni. 


(5) A hulladék elszállításához egyebekben hulladékszállítási tevékenységre a közszolgáltatón kívül, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetet is igénybe lehet venni.


(6) A hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállító járműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon és más környezetterhelést ne idézzen elő. Szállításból eredő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés6mentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.


24. § (1) Ha az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék elszállításával a közszolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeiben történő megállapodásuk alapján a közszolgáltató a megjelölt időpontra, vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű és összetételű hulladéknak megfelelő kukát az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátja, a hulladék elszállítását elvégzi és gondoskodik a kijelölt ártalmatlanító helyen történő elhelyezéséről.


(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató részére a megállapodásban kikötött díjat köteles megfizetni.


25. § (1) A közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék szállítása esetében a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az általa szállításra igénybe  vett gazdálkodó szervezet köteles a közterület tisztántartására vonatkozó jogszabályok szerint eljárni.


(2) A hulladék termelője, birtokosa köteles gondoskodni  a közterület-használati hozzájárulás, illetve engedély megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre. Köteles gondoskodni továbbá a konténer környezetének folyamatos tisztántartásáról, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállíttatásáról.


(3) A szállítást végző gazdálkodó szervezet konténert közterületen a közúti és a gyalogos forgalom biztonságát nem veszélyeztető módon az alábbi előírások megtartásával helyezheti ki:


  1. főútvonalon konténer kizárólag folyamatos rakodás idejére helyezhető ki, a       szállító jármű helyszínen tartásával annak érdekében, hogy az elszállítás a       telítődéskor haladéktalanul megtörténhessen,
  2. tömegközlekedési útvonalon, amennyiben a konténer kihelyezése csak a közúti forgalom zavarásával oldható meg az a) pontban foglaltak szerint kell eljárni,
  3. egyéb útvonalakon a konténert a telítődést követő 8 órán belül el kell szállítani.


(4) Közterületre kihelyezett konténeren el nem távolítható módon, jól láthatóan fel kell tüntetni a hulladék termelőjének, birtokosának, illetőleg a szállításra igénybe vett

gazdálkodó szervezet nevét, cégnevét, címét, telefonszámát és a konténer azonosító számát.

8. Szelektív hulladékgyűjtés


26. § A szelektív hulladékgyűjtés szelektív hulladékgyűjtő sziget fenntartásával és házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel valósul meg.[15]


27. § (1) A szelektív hulladékgyűjtő szigetre csak a szelektíven gyűjtendő hulladékot szabad lerakni. Erre a célra az ott elhelyezett gyűjtő konténerek szolgálnak.


(2) A szelektív hulladékgyűjtő sziget beszennyezése esetén a szennyeződést az köteles eltávolítani, aki a szennyeződés létrejöttéért felelős.


9. Záró rendelkezések


28. § A rendelet 2012. május 1. napján lép hatályba.[16]

29. § A szolgáltatási díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.[17]




Ugron Zoltán Gábor s.k.                                                               dr. Majoros Ildikó s.k.

   polgármester                                                                                    körjegyző



Kihirdetve: 2011. december 29-én. dr. Majoros Ildikó körjegyző



Egységes szerkezetbe foglalva: 2015. február 27. dr. Majoros Ildikó jegyző







1. melléklet a 18/ 2011. (XII.29.) önkormányzati rendelethez[18]


[1]

Módosította a 6/2015. (II.27.) önkormányzata rendelet 1. §-a

[2]

Módosította a 6/2015. (II.27.) önkormányzata rendelet 2. §-a

[3]

Módosította a 17/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a

[4]

Módosította a 17/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a

[5]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a

[6]

Módosította a 17/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a

[7]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a

[8]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 4. §-a


[9]

Módosította a 17/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 4. §-a

[10]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 5. §-a

[11]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 6. §-a

[12]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 7. §-a

[13]

Módosította a 17/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelet 5. §-a

[14]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 9. §-a



[15]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 10. §-a

[16]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 11. §-a

[17]

Módosította a12/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 12. §-a

[18]

Hatályon kívül helyezte a 3/2013. (II.7.) önkormányzati rendelet 2. §-a