Mány Község Önkormányzata

Szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2013. 10. 31- 2014. 06. 29

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete

17/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete a

a szociális célú tűzifa támogatásról

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról 57/2013. (X. 4.) BM rendelet 3. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya kiterjed a Mány Község közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. § (1) A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás mennyisége háztartásonként 1, de legfeljebb 5 m3 lehet.

(2) A szociális célú tűzifa támogatást természetbeni ellátásként kell megállapítani, tűzifa formájában.

3. § Mány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos valamennyi hatáskört a Humánerőforrás Bizottságra ruházza át.

2. A jogosultság feltételei

4. § Szociális célú tűzifa támogatásra az jogosult,

a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, és

b) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

5. § Szociális célú tűzifa támogatásban első sorban azt kell részesíteni, aki

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy

d) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására,

lakásfenntartási támogatásra jogosult, illetve

e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben

szabályozott, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

3. Eljárási szabályok

6. § A szociális tüzifa iránti kérelmet írásban kell benyújtani, amelyhez mellékelni kell:

a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye, vagy megállapító határozatát,

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében

ba) a munkáltató által kiállított, kereseti igazolást,

bb) egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagjai esetében a tárgyévet megelőző

év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolást, valamint a tárgyévre vonatkozó jövedelemről szóló nyilatkozatot,

bc) alkalmi munkát végzők esetében az alkalmi munkavállalói könyv másolatát, ennek hiányában a tevékenységet végző által leadott nyilatkozat.

7. § Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

8. § Mányi lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak ott vehető figyelembe a háztartás tagjaként, ahol életvitelszerűen él.

9. § A szociális célú tűzifára irányuló kérelem azon időpontig fogadható be, ameddig az önkormányzat rendelkezésére álló tűzifa készlet határozattal kiutalásra nem került.

10. § A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

11. § Amennyiben a kérelmező az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem jogosult igényelte és kapta, az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 15.000,- Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére kell kötelezni.

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

13. § Hatályát veszti, 2014. június 30-án.

 

 

 

 

Ugron Zoltán Gábor s.k.                                                                                    dr. Majoros Ildikó s.k.

   polgármester                                                                                                        jegyző