Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016 (VI.30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2018. 02. 14

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 32. § (1) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


I. Fejezet

 Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. § E rendelet hatálya kiterjed a Mány község közigazgatási területén élő, lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre.


2. § E rendelet alkalmazása során a fogalmakat az Szoctv. 4. §-a szerint kell értelmezni.


2. A személyes gondoskodás körében nyújtott szociális alapszolgáltatások


3. § A települési önkormányzat képviselő-testülete a személyes gondoskodás körében a következő szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

  1. étkeztetés,
  2. házi segítségnyújtás,
  3. családsegítés.

II. Fejezet

A települési támogatás


3. A pénzbeli és természetbeni települési támogatások formái


4. § A rendszeres pénzbeli támogatások formái:

  1. Közüzemi díjtámogatás,
  2. Fűtéstámogatás,
  3. Tanévkezdési támogatás.


5. § A rendkívüli pénzbeli támogatások formái:

  1. Rendkívüli települési támogatás,
  2. Temetési támogatás.


6. § A rendszeres természetbeni támogatások formái:

  1. Tűzifa támogatás,
  2. Támogatott étkeztetés.


7. § A rendkívüli természetbeni támogatások formái:

  1. Élelmiszertámogatás,
  2. Eseti gyógyszertámogatás,
  3. Köztemetés.

4. Közüzemi díjtámogatás


8. §  A közüzemi díjtámogatásnál figyelembe vehető közüzemi szolgáltatások

  1. a villanyáram,
  2. a vízfogyasztás,
  3. a gázfogyasztás,
  4. a csatornahasználat,
  5. a befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz elszállítás,
  6. a szemétszállítás

 díja.


9. § Közüzemi díjtámogatás adható annak a személynek,

  1. akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, és
  2. az érintett ingatlanban az alábbi jogcímek valamelyike szerint lakik:

ba) a magántulajdonú lakás tulajdonosa, haszonélvezője, bérlője, vagy

bb) az önkormányzati tulajdonú bérlakás bérlője, vagy önkormányzati tulajdonú bérlakásra lakáshasználati szerződéssel rendelkező lakáshasználó, vagy önkormányzati tulajdonú szolgálati lakás használója.


10. §  (1) A közüzemi díj támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy személy részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


(2) Külön lakásnak kell tekinteni az egy ingatlanon belül elhelyezkedő, fizikailag elkülönített lakásokat, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.


(3) Közüzemi díjtámogatás akkor állapítható meg, ha

  1. a kérelmező állandó jelleggel abban a lakóingatlanban él, ahová a közüzemi díj számlát kiállították,
  2. a közüzemi díj számla a kérelmező nevére szól.


11. § A közüzemi díjtámogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától legfeljebb egy évre lehet megállapítani.


12. § (1) A közüzemi díjtámogatás mértéke legfeljebb havi 10.000,-Ft.


(2) A közüzemi díjtámogatás folyósítása három havonta, előre, közvetlenül a kérelmező által megjelölt  szolgáltató részére történik.


13. § (1) A közüzemi díjtámogatás megszűnik:

  1. a támogatásra jogosult kérelmére,
  2. a kérelmező a lakást részben, vagy egészben nem lakás céljára használja, vagy a lakás használatát másnak, átengedi, vagy a lakásban nem él életvitelszerűen,
  3. ha a támogatásra jogosult személy a jogosultsági feltételeiben bekövetkezett változást a bekövetkezés napjától számított 8 napon belül nem jelenti be az önkormányzatnak,
  4. az igazolási kötelezettség elmulasztása esetén.


(2) A közüzemi díjtámogatás megszűnésének időpontja annak a hónapnak az utolsó napja, amely napon a (1) bekezdésben meghatározottak bekövetkeznek.


14. § Ha a közüzemi díjtámogatás folyósítása a bejelentési kötelezettség, vagy az igazolási kötelezettség elmulasztása miatt került megszűntetésre, a támogatás ugyanarra a lakásra, a megszűntetést követő 6 hónapon belül, ismételten nem állapítható meg.


5. Fűtéstámogatás


15. § (1) Fűtéstámogatás állapítható meg annak a személynek,

  1. aki nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül, és egyszemélyes háztartást vezet, és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, vagy
  2. aki olyan többszemélyes háztartásban él, ahol minden személy nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül, és a háztartásban együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, vagy
  3. aki gyermekét egyedül neveli és a háztartásban együttélő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, vagy
  4. akinek háztartásában tartós betegség vagy súlyos fogyatékosság miatt magasabb összegű családi pótlékban részesülő személy él, és a háztartásban az együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.


(2) A támogatás csak lakás céljára használt ingatlan tekintetében, fűtés céljára igénybe vett gázfogyasztásra, elektromos áram-, fa- és szén-, valamint PB gáz fogyasztásra állapítható meg.


(3) A támogatás lakásonként csak egy személy részére állapítható meg.


16. § (1) A fűtéstámogatás összege havonta 4.000,- Ft.


(2) A fűtéstámogatásra október 15. és április 15-ig lehet kérelmet benyújtani, és a fűtéstámogatást a fűtési szezonra, a kérelem benyújtásának időpontjától lehet megállapítani.


17. § A támogatás összege havonta kerül átutalásra a gáz-, illetve elektromos szolgáltató részére, aki a jogosult számláján a támogatás összegét jóváírja. A fa- és szén, vagy a PB gáz fogyasztást igazoló jogosultak részére időarányosan, a kérelmező nevére és mányi lakcímére kiállított számla összegének, de legfeljebb 24.000,- forint erejéig, egy összegben folyósításra.


18. § Nem állapítható meg fűtéstámogatás annak, aki tűzifa támogatásban részesül.


6. Iskolakezdési támogatás


19. § (1) Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében iskolakezdési támogatás nyújtható annak, akiknek a gyermeke általános iskolai tanuló, illetve középiskolai tanulmányait nappali tagozaton folytatja, és aki a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, vagy önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és a családjában az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum 130%-át, egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg.


(2) Az iskolakezdési támogatás mértéke

  1. egy gyermek beiskolázása esetén 8.000,- Ft,
  2. két gyermek beiskolázása esetén összesen 15.000,- Ft,
  3. három gyermek beiskolázása esetén összesen 20.000,- Ft,
  4. minden további, általános iskolai tanuló, illetve  középiskolai tanulmányait nappali tagozaton folytató gyermek beiskolázása esetén, gyermekenként 5.000,- Ft.


(3) A gyermek általános iskolai és középiskolai első beiskolázása esetén a (2) bekezdés szerinti összegen felül, további 10.000,- Ft.


20. § Az iskolakezdési támogatásra irányuló kérelmet minden év augusztus 10. és szeptember 10. között lehet benyújtani.


7. Rendkívüli települési támogatás


21. § (1) Rendkívüli települési támogatás elsősorban azoknak a Szoc.tv. 45. § (4) bekezdésében meghatározott személyeknek adható, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum 115%-át, egyedülálló esetén annak 150 %-át nem haladja meg.


(2)  Az egy alkalomra szóló rendkívüli pénzbeli támogatás összege legfeljebb 25.000,- Ft lehet.


22. § Egy naptári éven belül egy határozattal, több alakalommal kifizetendő rendkívüli pénzbeli támogatás is megállapítható. Ebben az esetben, a határozatban fel kell sorolni a folyósítások összegét és időpontját.


23. § A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet köteles a kérelmező alaposan és hitelt érdemlően megindokolni.     


24. § Ha a kérelmező, vagy családja válsághelyzet miatt segítségre szorul, mert vagyoni, jövedelmi és egyéb körülményeinek ismeretében vélelmezhető, hogy ezen élethelyzetét más módon nem tudja megoldani, a támogatás összege legalább 5.000,- Ft, és legfeljebb 100.000,- Ft lehet.  


25. §  (1) Válsághelyzet különösen:

  1. a családot ért elemi kár,
  2. ha a család egyik tagja 5 napot meghaladóan kórházi kezelésben részesült,
  3. az egészségbiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott az egészség megőrzése, helyreállítása érdekében szükséges szolgáltatás igénybevétele, ha annak díja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 30 %-át meghaladja,
  4. a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
  5. a család, vagy annak egyik tagja bűncselekmény áldozatává vált,
  6. azonnali gyógyszerkiváltás szükséges.


(2) A válsághelyzet megoldását segítő támogatásra irányuló kérelem esetén, a válsághelyzet fennállását igazolni kell.


26. § A válsághelyzet megoldását segítő támogatás felhasználásáról a kérelmező elszámolást köteles benyújtani. A kérelmezőt e kötelezettségről a támogatást megállapító határozatban tájékoztatni kell.


8. Temetési támogatás


27. § Temetési támogatást állapítható meg annak az eltemettető személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetén 300 %-át.


28. § (1) A temetési támogatás összege 40.000,- Ft, amely annak fizethető ki, akinek a nevére a temetési számla szól.


(2) Azon elhunytra tekintettel, akit köztemetésben részesítettek, temetési támogatás nem állapítható meg.

9. Tűzifa támogatás


29. § (1) A települési támogatás tűzifa támogatásként is adható annak, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetén 250 %-át.


(2) A tűzifa támogatás csak tűzifa formájában adható. 


(3) A tűzifa támogatás értéke legfeljebb 24.000,- Ft lehet, és lakásonként, a fűtési szezonban  egyszer vehető igénybe.


30. § A támogatási időszak a tárgyév október hó 15. napjától az azt követő év április 15. napjáig tart. A kérelmeket október 15-től lehet benyújtani. A november 15-ig benyújtott kérelmek esetén a tűzifa támogatást december 31-ig kell megállapítani.


31. § Nem kaphat tűzifa támogatást, aki részére fűtéstámogatást állapítottak meg.


10. Támogatott étkeztetés


32. § A rendszeres természetbeni támogatás támogatott étkeztetés formájában, ebéd kedvezményes áron történő biztosításával is adható.


33. § Támogatott étkeztetés csak annak a személynek nyújtható,

  1. aki nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül és egyszemélyes háztartást vezet, és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, vagy
  2. aki olyan többszemélyes háztartásban él, ahol minden személy nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül, és a háztartásban együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, vagy
  3. aki gyermekét egyedül neveli és a háztartásban együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, vagy
  4. akinek háztartásában tartós betegség vagy súlyos fogyatékosság miatt magasabb összegű családi pótlékban részesülő személy él, és a háztartásban az együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.


34. § Támogatott étkeztetés esetén képviselő-testület által külön határozatban meghatározott, a külső személyek által fizetendő, az állami támogatás összegével csökkentett  étkezési térítési díj 50 %-a összegével támogatja a jogosultat az önkormányzat.


11. Élelmiszertámogatás


35. § Minden év decemberében  - a képviselő-testület külön határozata alapján - élelmiszertámogatás nyújtható mányi állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, és életvitelszerűen Mányon tartózkodó személyeknek.


12. Köztemetés

36. § Az eltemettetésre köteles személy a polgármester határozata alapján teljes egészében mentesül a köztemetés temetési költségeinek megtérítési kötelezettsége alól, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.


37. § Az eltemettetésre kötelezett személy 50 %-ban mentesül a köztemetés temetési költségeinek kötelezettsége alól, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-t.


13. Eseti gyógyszertámogatás


38. § Eseti gyógyszertámogatásban részesíthető az a személyt, aki a betegsége miatt jelentkező magas gyógyszerkiadást jövedelmi helyzete miatt nem képes megfizetni és közgyógyellátásra nem jogosult, és a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén 200 %-t.


39. § (1) Az eseti támogatás összege nem haladhatja meg az 5.000,- Ft-ot.


(2) A gyógyszertámogatás összegével a kérelmező köteles elszámolni.


III. Fejezet

14.  Eljárási szabályok


40. § A települési támogatás iránti ügyekben, átruházott hatáskörben a Humánerőforrások Bizottság jár el, kivéve a válsághelyzetet, valamint a köztemetéssel kapcsolatos ügyeket, amelyekben a polgármester jár el.


41. § A 35. §-ban meghatározott esetet kivéve, a települési támogatás iránti eljárások kérelemre indulnak.


42. § Aki a rászoruló helyzetéről tudomást szerez, arról bejelentést tehet a Mányi Közös Önkormányzati Hivatalnál. Ebben az esetben az eljárásra kötelezett önkormányzati szerv az eljárást hivatalból indítja meg.


43. § A települési támogatás iránti kérelmet a jogosultnak a Mányi Közös Önkormányzati Hivatalnál kell benyújtania, a rendelet 1., 2., 3. és 4. mellékletének felhasználásával.


44. § (1) Valamennyi támogatási formára irányuló igény elbírálásához a kérelmező köteles a maga és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó személy adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, és azt az erre vonatkozó igazolásokat a kérelemhez csatolni.


(2) A kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a jövedelmi és vagyoni viszonyokról szóló nyilatkozat valódiságát igazoló iratokat, így:

  1. a munkáltató által kiadott kereseti igazolást,
  2. ha a kérelmezőnek nincs jövedelme, az erről szóló nyilatkozatot,
  3. ha a kérelmező alkalmi munkából él, az erről és az alkalmi munkával megkeresett összegről szóló nyilatkozatot,
  4. rendszeres pénzellátásokról az azt megalapozó határozat vagy a kifizetésről szóló igazolást,
  5. egyéb jövedelemnél, az azokat megalapozó határozatot, vagy kifizetési bizonylatot, igazolást, szerződést,
  6. mezőgazdasági jövedelmekből származó jövedelmi igazolást,
  7. adóbevallást vagy annak hiteles másolatát,
  8. vagyonnyilatkozatot,
  9. a számlavezető pénzintézet nevét és a számlaszám megjelölését,
  10. tartós betegség vagy súlyos fogyatékosság miatt megállapított magasabb összegű családi pótlék esetén a kifizető szerv által kiállított igazolást.


45. § A közüzemi díjtámogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

  1. a lakáshasználat jogcímét igazoló adásvételi vagy bérleti, vagy használati szerződést,
  2. annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a közüzemi díj támogatás utalását kéri.


46. § A fűtéstámogatás iránti kérelemhez csatolni kell a lakcímre szóló gáz-, elektromos számlát, illetve a tüzelőolaj, a fa- és szén, vagy a PB gáz megvásárlását igazoló számlát.


47. § A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem benyújtásakor - a támogatás alapját képező létfenntartást veszélyeztető vagy rendkívüli élethelyzettől függően - csatolni kell:

  1. a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott igazolást,
  2. a váratlan költségekről szóló igazolást,
  3. az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéről szóló, az érintett egészségügyi szolgáltató igazolását,
  4. a gázfűtés esetén a fűtési szolgáltató igazolását, vagy számláját, egyéb fűtési módozat esetén a tüzelőanyagot forgalmazó által kibocsátott, a tüzelőanyag kifizetését igazoló számlát,
  5. a halotti anyakönyvi kivonatot, amennyiben a haláleset nem Mányon történt,
  6.   az egészségügyi szolgáltatások, ellátások szükségességét igazoló, a védőnői szolgálat, illetve az egészségügyi intézmény által kiállított javaslatot, az egészségügyi intézmény által kiállított igazolást.


48. §  Egyedülálló kérelmező esetében nyilatkozni kell:

  1. a válás tényéről,
  2. a házasság felbontása iránti kérelem beadásáról az ügy peres számának megjelölésével, és a házastárs külön, azaz más címen szereplő lakásának tényéről: az új lakcímre vonatkozó büntetőjogi felelősséggel tett nyilatkozattal,
  3. ha a kérelmező sohasem volt házas, az erre vonatkozó tényről.


49. § Amennyiben a kérelmező aktív korú, és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, igazolnia kell, hogy a munkavállalás érdekében mindent megtett. Ennek bizonyítására csatolni kell

  1. az illetékes munkaügyi központ igazolását a munkanélküliség tényének regisztrálásáról, valamint arról, hogy
  2. a részére az elmúlt egy évben ajánlottak-e fel munkát, azt a kérelmező elfogadta-e, és ha nem, milyen indokkal utasította vissza.


50. § Az eseti gyógyszer támogatási iránti kérelemhez csatolni kell a kiváltandó recepteket, és a gyógyszertár árkalkulációját.


51. § Az élelmiszertámogatás kérelemhez csatolni kell a lakcímkártya másolatát, illetve a kérelmező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy életvitelszerűen Mányon lakik.


52. § A települési támogatások igénylése esetén a kérelmező köteles nyilatkozni arról, hogy saját ellátására tartási-, öröklési-, vagy életjáradéki szerződést kötött-e.


53. § Ha a kérelmező adatközlési kötelezettségének a külön felhívásban meghatározott határidőig nem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani.


54. § A támogatást kérő az egyéb feltételek megléte esetén sem részesülhet támogatásban, ha az általa igazolt létfenntartási költségek és bevételeinek egymáshoz való viszonya nem igazolja életvitelét, általános körülményei a támogatást nem teszik indokolttá.


55. § A pénzbeli támogatás esetén a kérelmezőt nyilatkoztatni kell, hogy bankszámlájára átutalással, vagy készpénzben szeretné-e a támogatást felvenni.


56. § Ha a kérelmező a támogatással köteles elszámolni, arra a rendelet 5. mellékletének felhasználásával köteles.


15. Jogosulatlanul felvett támogatások


57. § A közüzemi díjtámogatásra jogosult köteles a jogosultsági feltételekben bekövetkezett változásokat – a változás bekövetkeztétől számított 8 napon belül – az önkormányzatnak bejelenteni.


58. § A jogosulatlanul felvett települési támogatást vissza kell fizetni.


59. § (1)  Ha a szociális ellátás megtérítését rendeli el az azt megállapító önkormányzati szerv, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét, amennyiben a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

  1. 50 %-a alatt van, elengedheti,
  2. 50-100 %-a között van, csökkentheti,
  3. 100-150 %-a között van, részletfizetést engedélyezhet.


(2) A visszafizetési kötelezettség esetén az azt megállapító önkormányzati szerv, amennyiben az egyösszegű visszafizetés a kérelmező megélhetését veszélyezteti, részletfizetési kedvezményt engedélyezhet.

(3) A részletfizetési kedvezmény időtartama legfeljebb tizenkét hónapig terjedhet.


60. § Amíg a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésre nem kerül, rendkívüli települési támogatáson kívül, támogatás nem adható.


16. Méltányosság gyakorlása


61. § A polgármester különös méltánylást érdemlő esetben, ha azt az eljárás során felvett környezettanulmányon tapasztaltak is alátámasztják, évente egy alkalommal rendkívüli támogatás, fűtéstámogatás, gyógyszertámogatás állapíthat meg, ha a kérelmező havi jövedelme, illetve a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem a jogosultság megállapításához meghatározott jövedelemhatárt legfeljebb 10 %-al haladja meg.


62. § Különös méltánylást érdemlő eset, ha

  1. a kérelmező vagy a családtagja súlyos mozgáskorlátozott,
  2. a kérelmező vagy a családtagja súlyos látás vagy halláskárosult,
  3. a kérelmező vagy a családtagja munkaképesség-csökkenése a 100 %-ot, vagy az egészségkárosodása a 80 %-ot eléri,
  4. a kérelmező és a családjában élők mindegyike nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,
  5. a családban 3 vagy több gyermeket nevelnek.


IV. Fejezet

17. Záró rendelkezések


63. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Mány Község Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásról szóló 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete.




Szabó Zoltán                                      dr. Majoros Ildikó

polgármester                                                  jegyző


1. melléklet a 11/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelethez


                                                                     I G É N Y L Ő L A P

         települési támogatáshoz


Az igényelt támogatás:*

  1. Közüzemi díjtámogatás
  2. Fűtéstámogatás
  3. Tanévkezdési támogatás
  4. Rendkívüli pénzbeli támogatás
  5. Válsághelyzet megoldását segítő támogatás
  6. Temetési támogatás
  7. Tűzifa támogatás
  8. Támogatott étkeztetés
  9. Élelmiszertámogatás
  10. Eseti gyógyszertámogatás
  11. Köztemetés


*A megfelelő rész aláhúzandó!


Az igénylő adatai:

Neve: (születési név is):………………………..………………………………………………….

Anyja neve:……………………………..…………Családi állapota:…………….…………….

Születési helye és ideje:…………………….……….…………………………………………..

Lakcíme:…………………………………………………………………….……………………

Tartózkodási helye:…………………………………………………………………………….

TAJ száma:…………………………………, Adóazonosító jele:…………………………….

      Igénylő telefonszáma: ……………………………………..….  (önkéntes adatszolgáltatás)




Az igénylővel közös háztartásban élők adatai

NÉV

ANYJA NEVE

SZÜLETÉSI HELY ÉS IDŐ

ROKONSÁGI  FOK

JÖVEDELEM

FT

TAJ

SZÁM

1







2







3







4







5







6







7







8







9















Jövedelmi adatok

  1. Az igénylő jövedelmének forrása:…………………………………………………….…………
  2. Az igénylő jövedelmének összege:…………………..…………………………….………….Ft
  3. Az igénylővel együtt élők jövedelmének összege:……………………………….………….Ft
  4. Az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege:……………………………….……………..Ft
  5. Mennyi alkalmi munkából származó jövedelemmel rendelkezik havonta ………Ft
  6. Milyen gépkocsival rendelkezik (típus, évjárat, db)


……………………………………………………………………………………………….

Milyen, az általa lakotton kívüli, más ingatlannal rendelkezik


………………………………………………………………………………………………


Van-e köztartozása?


az önkormányzattal szembeni tartozás (helyi adó, kölcsön, szemétdíj, étkeztetési, stb.)


…………………………………………………………………………………………


kötelezően igénybevett szolgáltatás – szemét, szennyvíz szállítás stb. - tartozás


…………………………………………………………………………………………


  a Magyar Állammal szembeni tartozás………………………………………………..


A munkaviszonyra vonatkozó kérdések:

  1. munkaviszonyban áll-e, ha igen hol, mióta.


………………………………………………………………………………………….

  1. regisztrált munkanélküli-e, ha igen mióta


………………………………………………………………………………………….


  1. mikor volt utoljára bejelentett munkaviszonya


………………………………………………………………………………………….


  1. bejelentett álláskereső-e, ha igen, mióta


………………………………………………………………………………………….


  1. volt-e közmunka lehetősége, a felajánlott közmunkát elfogadta-e, ha nem, miért


…………………………………………………………………………………………..


………………………………………………………………………………………….


  1. egészségi állapota lehetővé teszi-e a munkavégzést, ha nem miért


………………………………………………………………………………………….


Az egészségi állapotra vonatkozó kérdések:

  1. orvosi kezelés alatt áll-e


…………………………………………………………………………………………


  1. jelenleg van-e gyógyszer költsége, ha igen mennyi


………………………………………………………………………………………….


  1. rendszeresen gyógyszer szed-e


………………………………………………………………………………………….


  1. a havi gyógyszer, vagy kezelési költségének összege


………………………………………………………………………………………….


  1. dohányzik-e?


…………………………………………………………………………………………


A háztartásra vonatkozó kérdések:


  1. a kérelmező által lakott lakás mérete…………………………………………..


  1. a használat jogcíme ……………………………………………………………….


  1. lakókörnyezet rendezett-e, a lakáshoz tartozó kertet műveli-e


………………………………………………………………………………………..


A problémájának megoldásának érdekében eddig mit tett: 


  1. rokonság, barátok segítségét kérte-e


…………………………………………………………………………………………

  1. munkahelyén, ha van kért-e segítséget, támogatást


…………………………………………………………………………………………

  1. karitatív szervezetektől kért-e segítséget


………………………………………………………………………………………….

  1. egyéb a probléma megoldására irányuló erőfeszítése (pl. részletfizetés, kölcsön átütemezés, alkalmi munkavállalás, stb.)


………………………………………………………………………………………….


A kérelem szöveges indoklása: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………….………………………………………


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Mány,………………………………………..




                                                                                                 az igénylő aláírása





2. melléklet a 11/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelethez

Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyi adatai

Neve: .....................................................................................................................................

Születési neve: ......................................................................................................................

Anyja neve: ...........................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ..................................................................................................

Lakóhely:  ..............................................................................................................................

Tartózkodási hely: ................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ,,............................................................................

II. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

II. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: '

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Mány, .......... év .............................. hó ............ nap

           ................................................

az igénylő aláírása

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik,  a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyar Köztársaság területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.



















* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.


** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.



3. melléklet a 11/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelethez


JÖVEDELEMIGAZOLÁS


Munkáltató:

Neve: ………………………………………………………………


Címe: …………………………….…………………………………


Adószáma:………….……..………..……………………………………


TB törzsszáma:..…………………………………………………………



Munkavállaló:

Neve: ………………………………………………………………


Születési neve:..……………………………..……………………………


Szül.hely, idő:……………………………………………………………


Anyja neve:………………………………………………………………


Lakcíme:…………………………………………………………………


Munkaviszony kezdete: ………………….……………………………


Igazolt időszak:…………………………………………………………


Munkáltatóként igazoljuk, hogy fent nevezett Munkavállaló jelenleg is alkalmazásunkban áll.


Havi bruttó jövedelme ……….………..Ft, azaz………………………….. ……forint,

Havi nettó jövedelme ………………… Ft, azaz ………….…….………….….. forint.


A Munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozás nem áll fenn. Ezen igazolást a dolgozó kérésére adtuk ki.


Kelt:……………………….



                                                                                               Munkáltató




4. melléklet a 11/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelethez


Nyilatkozat


Alulírott


Neve:       ……………………………………………………………


Születési neve:..……………………………………………………


Szül.hely, idő:………………………………………………………


Anyja neve:…………………………………………………………


Lakcíme:……………………………………………………………


úgy nyilatkozom, hogy *


  1. érvényes tartási, életjáradéki, illetve egyéb, gondozásomat kötelezően előíró szerződéssel nem rendelkezem


  1. gondozásomat kötelezően előíró szerződéssel rendelkezem: ………………………………………………………(típusa)


*A kívánt rész aláhúzandó!


Tartási, életjáradéki, örökösödési szerződés kötésének időpontja:………………...…………


A szerződő fél neve, lakcíme:……………………………………………………………………..


Mány,…………………………………….                                                                                                                                                     


az igénylő aláírása



5. melléklet a 11/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelethez


ELSZÁMOLÓ LAP


A támogatott neve:

A támogatott lakcíme:

A támogatott anyja neve:

A támogatott célja:


A támogatás felhasználása



A felhasználás megnevezése


Összege

1.




2.




3.




4.




5.





Összesen:












Alulírott kijelentem, hogy az elszámolt fenti összeg a …………………….………kelt, és


……………………számú határozatban foglaltaknak megfelelően került felhasználásra.


Mellékelem a felhasználásról szóló igazolásokat (számla, csekkbefizetés, stb.).




Mány, …………………                                                      …………........................................

                                                                                                            az igénylő aláírása       
















INDOKOLÁS


A rendelet megalkotásával az új támogatási rendszeren belül, a Humánerőforrás Bizottság javaslatára, a Képviselő-testület pontosítja, hogy az önkormányzat mely élethelyzeteket nyilvánítja olyannak, amelyben az önkormányzati segítség szükséges. A szabályok megalkotásával mindenki számára világossá válik, hogy ha ezen élethelyzetbe kerül, számíthat-e az önkormányzat segítségére. Az önkormányzat segítségével könnyebben oldhatók meg azok az élethelyzetek, amelyek váratlanul, az a kérelmező önhibáján kívül alakult ki. Ugyanakkor segítséget nyújt az olyan emberek számára is, akik életvitelük, elesettségük miatt nem tudnak magukról gondoskodni. A rendelet megalkotásával az a Képviselő-testület célja, hogy emberek elsősorban az öngondoskodás, az előrelátás, a munkavégzéssel lássák el magukat, és ne támogatásokból, hanem saját maguk erejéből tartsák fenn magukat, mindenképpen segíteni akar azokon, akik rászorulnak.

A rendelet megalkotásával növekszik azoknak a száma, akik települési támogatásban részesülhetnek, illetve a települési támogatás összege is növekszik.