Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2016 (IX.9.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai, és a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2016. 09. 10- 2017. 06. 22

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános és eljárási rendelkezések

1. Általános rendelkezések


1. § E rendelet alkalmazásában:

1. Hivatali helyiség: a Mány Község Önkormányzata által biztosított, a házasságkötésre vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség: 2065 Mány, Rákóczi u. 67.

2. Hivatali munkaidő: a Mányi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.


2. Eljárási rendelkezések


2. § (1) A házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen kívüli megkötésének, illetve létesítésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.


(2) A kérelemnek tartalmaznia kell a felek nyilatkozatát arról, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.) 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják, kötelezettségeket vállalják, és e rendelet 3. §-ában meghatározott díjat megfizetik. A kérelemben meg kell jelölni továbbá a házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének pontos helyét és idejét.


(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését hivatali munkaidőn belül csak ügyfélfogadási időn kívüli időpontra lehet engedélyezni.


(4) Házasságkötésre vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére hivatali munkaidőn kívül akkor kerülhet sor, ha a házasságkötési, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentésével egyidejűleg a felek írásban nyilatkoznak, hogy az e rendelet 3. §-ában meghatározott díjat megfizetik.


II. Fejezet

Díjak és azok megfizetése

3. A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjak


3. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 20.000,- forint díjat köteles megfizetni.


(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 30.000,- forint díjat köteles megfizetni.


(3) A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 45.000,- Ft díjat köteles megfizetni.


4. § (1) Nem kell az (1) – (3) bekezdésben meghatározott díjat megfizetni, ha a házasságkötésre, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére rendkívüli körülmény miatt, csak valamelyik fél tartózkodási helyén kerülhet sor.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen valamelyik fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota. E körülmény fennállását a felek kötelesek igazolni.


4. A házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése során az anyakönyvvezető Atv.-ben előírt kötelezettségén felül, valamint egyes családi eseményeken kért szolgáltatás díjai


5. § Ha a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése során az anyakönyvvezető Atv.-ben előírt kötelezettségén felül egyéb szolgáltatásra is igény merül fel, továbbá az Atv.-ben nem szabályozott családi események alkalmával, az alábbi díjat kell megfizetni:


  1. Névadás alkalmával 10.000,- forintot kell fizetni a következő szolgáltatásokért: teremdíszítés, zeneszolgáltatás, ünnepi beszéd.


  1. Házassági évforduló alkalmával 10.000,- forintot kell fizetni a következő szolgáltatásokért: gyertyagyújtás, gyűrűcsere, zeneszolgáltatás, teremdíszítés, ünnepi beszéd. Az összeg nem tartalmazza az élővirággal való teremdíszítést.


5. Az anyakönyvvezetőt és segítőjét megillető díjazás


6. § (1) Az anyakönyvvezetőt, választása szerint, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként

a) a 3. § (1) bekezdése eseményenként 10.000,- forint,

b) a 3. § (2) bekezdése eseményenként 15.000,- forint,

c) a 3. § (3) bekezdése eseményenként 25.000,- forint,

d) az 5. § esetében eseményenként 3.000,- forint.

díjazás illeti meg.


7. § Az eseményen részt vevő, az anyakönyvvezető munkáját segítő köztisztviselőt választása szerint, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként

a) a 3. § (1) bekezdése eseményenként 5.000,- forint,

b) a 3. § (2) bekezdése eseményenként 7.000,- forint,

c) a 3. § (3) bekezdése eseményenként 10.000,- forint,

d) az 5. § esetében eseményenként 2.000,- forint.

díjazás illeti meg.

6. A díjak megfizetése


8. § A szolgáltatásokat írásban kell igényelni.


9. § A díjat az esemény előtt legalább három nappal az Önkormányzati Hivatal pénztárába kell megfizetni. A díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák.


10. § Mentes a díj megfizetése alól aki, illetve akinek házastársa, élettársa mányi állandó lakos.

III. Záró rendelkezések


11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a családi események lebonyolításáról és szolgáltatási díjairól szóló 12/2009. (IX.23.) számú rendelete.





                        Szabó Zoltán                                               dr. Majoros Ildikó

                        polgármester                                                        jegyző














INDOKOLÁS


Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete jelenleg a családi események lebonyolításáról és szolgáltatási díjairól szóló 12/2009. (IX.23.) számú rendeletével szabályozta a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli engedélyezésének szabályait és az anyakönyvi eljárásba fizetendő díjak mértékét. A rendeletalkotásra felhatalmazó, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendeletet hatályon kívül helyezte az egyes törvényeknek az elektronikus anyakönyv kialakításával összefüggésben szükséges módosításáról szóló 2013. évi LXXVI. törvény, egyben rendelkezett arról, hogy 2014. július 1-jével hatályba lépjen az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.).

Az Atv.-ben - hasonlóan az 1982. évi 17. törvényerejű rendelethez - felhatalmazást kapott a települési önkormányzat, hogy rendeletben szabályozza a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.

Az Atv. alapján felülvizsgáltuk a 12/2009. (IX.23.) önkormányzati rendeletet. A rendelet bevezető része nem a hatályos felhatalmazó és feladatkört megállapító jogszabályokat tartalmazza, ezért – tekintettel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 8. § (2) bekezdésére, mely szerint nem lehet módosítani a rendelet bevezető részét – új rendelet megalkotására van szükség.

Továbbá indokolja a hatályon kívül helyezést és új jogszabályalkotást az is, hogy a jelenleg hatályos rendeletünk tartalmaz olyan szabályokat, amelyeket törvény szabályoz, ezért azokat a rendeletben már nem lehet megismételni, valamint a rendeletben meghatározott díjak – az idő múlása miatt – már elavulttá váltak.

A rendelet megalkotásával mindenki számára ismertté válnak azok a feltételek, amelyek a rendeletben meghatározott családi események során igényelt többletszolgáltatások esetén fizetendők. A díjak beszedésével az önkormányzat kompenzálni tudja saját kiadásait, illetve az eseményen részt vevő köztisztviselők szabadidejét és többletmunka ráfordítását. Egyben azzal, hogy azon állampolgárok számára, akik állandó mányii lakosok mentességet biztosít, kinyilvánítja, hogy mennyire megbecsüli a település egyébként is terheket magára vállaló polgárait.