Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2016 (IX.9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2016. 09. 10- 2020. 08. 26

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. § (1) E rendelet hatálya a Mányi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) az adóügyi hatáskör címzettjére, továbbá a Hivatal adóügyi feladatokat is ellátó köztisztviselőire terjed ki.


(2) Az adójutalékból a (1) bekezdésben felsorolt feladatokat ellátó személyek részesülnek.


2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Végrehajtási eljárás: fizetési felszólítás, hatósági átutalás (inkasszó) ingóság foglalása, gépjármű forgalomból történő kivonása, jövedelem letiltás, önálló bírósági végrehajtónak végrehajtásra kimutatás, visszatartási jog érvényesítésére átadott hátralék.

2. Adóellenőrzés: a jogszabályokban előírt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése, adóalap felderítés.


II. Fejezet

Az érdekeltségi alap létrehozása és kezelése


3. Az érdekeltségi alap létrehozása


3. § Mány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Mány Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) adóbevételeinek terhére érdekeltségi alapot hoz létre.


4. § Az érdekeltségi alap a 2016. évre vonatkozóan 3.000.000,- Ft. Ezt követően az érdekeltségi alap összegét, kifizetésének módját és mértékét évente, a költségvetés megtárgyalásával egyidejűleg, a Képviselő-testület határozza meg.





4. Az érdekeltségi alap kezelése


5. § (1) Az érdekeltségi alapot képező összeget a tárgyév január 31-ig, illetve július 15-ig kell az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára átutalni.


(2) Az érdekeltségi alapnak fedeznie kell a bérjellegű kifizetéseket terhelő adók és járulékok összegét is.


6. § A tárgyévben képződött érdekeltségi alapból fel nem használt rész a következő adóévre átvihető.


III. Fejezet

Az anyagi érdekeltség rendszere


5. Az anyagi érdekeltség jogcímei


7. § Ellenőrzési érdekeltség:

a) adótárgy felderítéséhez adatszerzés,

b) adótárgy felderítése,

c) adótárgy ellenőrzése,

d) adóhiány, mulasztási bírság, késedelmi pótlék jogerős megállapítása.


8. § Végrehajtási érdekeltség: jogerősen megállapított és határidőben meg nem fizetett adóhátralékok behajtása.


6. Az érdekeltségi alapból való részesedés


9. § Az adóügyi ügyintézők jutalékának összegét az aljegyző javaslatára a jegyző, az aljegyző jutalékának összegét a jegyző, a jegyző jutalékának összegét a polgármester állapítja meg.


10. § A 2016. évre járó jutalékot egy összegben, 2017. február 28-ig kell kifizetni. Ezt követően a jutalékot félévenként két részletben július 31-ig, és február 28-ig kell kifizetni, feltéve, hogy az ennek fedezetéül szolgáló érdekeltségi alap rendelkezésre áll.


11. § Az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők érdekeltségi jutalékát a tárgyévben munkában töltött idejük arányában kell kifizetni. Munkában töltött időnek kell tekinteni azokat a munkanapokat, amelyeken a köztisztviselőt munkabér illeti meg, kivéve ez alól a felmentési időt. Ha tárgyévben a munkabér folyósítása 30 munkanapot meg nem haladó ideig szünetel, akkor azt munkában töltött időnek kell tekinteni. 30 munkanapot meghaladó távollét esetén az érdekeltségi jutalékot az év folyamán munkában töltött napok arányában kell kifizetni.


12. § Az érdekeltségi alapból való, egy köztisztviselő részére történő juttatás éves mértéke nem haladhatja meg a köztisztviselő havi bruttó illetményének négyszeresét.


13. § A tárgyévben jogviszonyát megszüntető, nyugdíjba vonuló, GYES-en, GYED-en lévő önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselő az utolsó munkában töltött napig, feladata időarányos teljesítésnek arányában kaphat jutalékot. Ezekben az esetekben a kifizetés időpontja az utolsó munkanapot követő első jutalékfizetés időpontja.


14. § Az érdekeltségi jutalék fegyelmi eljárás alatt, valamint fegyelmi büntetés hatálya alatt álló köztisztviselő részére nem fizethető ki.


IV. Záró rendelkezések


15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                           Szabó Zoltán                                               dr. MajorosIldikó

                           polgármester                                                     jegyző










INDOKOLÁS


Az érdekeltségi rendszer bevezetése, alkalmazása adóbevétel növekedést eredményez, javul az adózási fegyelem,     egyrészt mert, az adóbeszedésben érdekelt köztisztviselők látják el az adóigazgatási feladatokat, másrészt az adóalanyok számára olyan üzenetet jelent, amely szerint az Önkormányzat fontosnak tartja az adózási kötelezettségek betartását, teljesítését.

Adójutalék kifizetés csak abból az összegből lehetséges, amely az adókötelezettségüket (bevallási, adófizetési) határidőre nem teljesítő adózóktól, az ügyintézők többlet munkájának eredményeként folyt be az önkormányzathoz.

Az érdekeltségi rendszer egy kontrolállt kifizetési rendszert jelent, szigorú teljesítménymutatók alapján történik a köztisztviselők részére az adójutalék kifizetés.

Az adóhatóság előtt álló feladatok eredményes ellátásához szükséges egy olyan személyi állomány megteremtése és ösztönzése, amely az adók beszedése, ellenőrzési és behajtási feladatok eredményes végrehajtása, az adóhátralékok csökkentése, valamint az önkormányzatot megillető adóbevételek növelése érdekében lojális és elkötelezett.