Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2016 (X.27.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről szóló 16/2015. (X.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 28- 2016. 10. 28

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontja, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.


1. § A mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről szóló 16/2015. (X.12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. § (1) A mezőőri járulék mértéke évente, hektáronként, 1.200,- Ft/év. Zártkerti övezetben lévő ingatlanok esetében 480,- Ft/év/ ingatlan.”


2. § A Rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„8. § (1) Mentes a járulékfizetés alól a Magyar Állam és az önkormányzat.

(2) Mentes a járulékfizetés alól annak a zártkerti, illetve külterületi ingatlannak a használója, amely ingatlan alapterülete nem éri el az 1500 m2-t.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott mentesség vizsgálatakor a zártkerti ingatlanokat helyrajzi számonként, egyesével, a külterületi ingatlanok esetében az alapterületet földrészletenként összevonva kell figyelembe venni.”


3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.






Szabó Zoltán

dr. Majoros Ildikó

polgármester

jegyző














INDOKOLÁS


A rendelet szabályozza a mezei őrszolgálat létrehozásának és működtetésének feltételeit, a szolgáltatásért fizetendő díjakat, kedvezményeket, mentességeket. Így mindenki számára ismertté és világosság válik, hogy ha a rendelet hatálya alá tartozó személy, őt milyen mértékű, adók módjára beszedhető mezőőri járulék terheli.

A mentességek körének bővítésére azért volt szükség, mert a bevallások beérkezése után vált nyilvánvalóvá, hogy több kis – külön helyrajzi számon lévő – ingatlan van – néhány száz, vagy egy-két ezer m2 -, de utánuk a mezőőri járulék minden egyes esetben 1200,- Ft lenne, amely méltánytalan lenne.