Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016 (II.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati piactartás szabályairól

Hatályos: 2016. 02. 02

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,  a következőket rendeli el:


1. § Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat) Mányi Termelői Piac elnevezéssel helyi termelői piacot működtet, és biztosítja a működéséhez szükséges feltételeket.


2. § (1) A piac szombatonként 07:00 és 12:00 óra között tart nyitva.


(2) Ha a piac nyitvatartási ideje ünnepnapra esik, a piac zárva tart.


3. §  Az önkormányzat a Mányi Termelői Piacon árusítani kívánók részére asztalt és helyet biztosít.


4. § A piac 10 asztalnyi árusítóhellyel működik, amelyek a Kultúrház udvarán kerülnek felállításra a piac működésének idejére.


5. § Az önkormányzat helyfoglalási díjat nem állapít meg.

6. § A piac üzemeltetésének szabályait az önkormányzat piacszabályzatban állapítja meg, melyet a rendelet melléklete tartalmazza.


7. §  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.






Szabó Zoltán                                                           dr. Majoros Ildikó

polgármester                                                                     jegyző




melléklet az önkormányzati piactartás szabályairól szóló 2/2016. (II.1.) önkormányzati rendelethez


A Mány Község Önkormányzata által fenntartott és üzemeltetett helyi termelői piac, (a továbbiakban: Piac) (2065 Mány, Mester sor 2.) piac szabályzata.


A Piacot az Üzemeltető az őstermelők, kistermelők, kézművesek és vásárlók érdekében működteti. Ennek a piacnak legfőbb szándéka a vidéki kistermelők, őstermelők, kézművesek minőségi termékeinek piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a piac vonzáskörzetében élők jó minőségű, hazai agrártermékekhez juttatása elérhető árakon.


1. A házirendben foglalt szabályok betartása a Mányi Termelői Piacon jelen lévő valamennyi természetes- és jogi személyre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kötelező érvénnyel kiterjed.


2. A Mány, Mester sor 2. szám alatti piac ingatlantulajdonosa Mány Község

Önkormányzata, Mány, Rákóczi u. 67. A piac üzemeltetésével, árusító helyek kijelölésével, használatával, rendjével kapcsolatos feladatokat az üzemeltetők Mány

Község Önkormányzata látja el.


3. A Piacon csak azon őstermelők, kistermelők és kézművesek árusíthatnak, akik áruik előállításához és értékesítéséhez szükséges valamennyi szakhatósági engedéllyel és a kötelező nyilvántartásokkal rendelkeznek.


4. Árusítani kizárólag az üzemeltető által kibocsátott regisztrációs nyomtatvány kitöltése után lehetséges. Az árusítás az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság előírásai betartásával folytatható.


5. Az üzemeltető felel azért, ha a piac területén jogszabály által tiltott tevékenység, vagy tiltott termékértékesítés történik.


6. A Piacon Mány és 40 km-es körzetéből érkező termelők árusíthatnak:

 növényi alapterméket: zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt, ha a kötelező

növényvédelmi feladatok elvégzését permetezési naplóval igazolni tudják;

 növényi alapú feldolgozott terméket: savanyúságot, lekvárt, befőttet, szárított növényt:

nyilvántartási számmal rendelkező kistermelők;

 mézet, méhészeti terméket;

 tejet és tejterméket, az állat-egészségügyi szabályzat szerinti hatósági állatorvosi

igazolás birtokában;2

 darabolás nélküli vágott baromfit, nyulat, amennyiben azt a hatósági állatorvos

fogyasztásra alkalmasnak minősítette és bélyegzővel megjelölte, hússzállítási igazolás birtokában;

 tojást;

 közfogyasztás céljára engedélyezett vágóhídon levágott sertés- juh-, kecske- vagy

marhahúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát és olvasztott étkezési zsírt,

kolbászt, egyéb húskészítményt hatósági állatorvosi bizonyítvány birtokában;

 szeszes italt: termelői bort, pálinkát: figyelembe véve a jövedéki termékek

forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvényt.


7. Tőkehús, élő állat nem árusítható!


8. Vadon termett gombát piacunkon NEM LEHET árusítani.


9. Hűtést igénylő termékek hűtéséről az árus köteles gondoskodni. Hűtéshez szükséges áram a Piac területén biztosított.


10. Az árusok kötelesek betartani továbbá a kistermelői élelmiszer-termelés, - előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendeletben foglaltakat.


11. Azok, akik zöldség-, gyümölcsfélét, takarmányt hoznak forgalomba, kötelesek a vizsgálatot végzőnek a vegyszeres növényvédelemről vezetett naplót bemutatni, és vizsgálatra ingyenes terménymintát adni.


12. A Piac árusainak felelőssége az élelmiszer higiénia garantálása.


13. Az Üzemeltető képviselője ellenőrizheti a Piacra bevitt és ott forgalmazott áruk

minőségét, osztályba sorolását, valamint valamennyi, a kereskedés vagy az  élelmiszerbiztonság rendjét szabályozó jogszabályi előírás betartását. Az Üzemeltető  jogosult ellenőrizni a szakhatósági (tűzvédelmi, egészségügyi, vagyonvédelmi,  munkavédelmi stb.) előírások betartását.

Az ellenőrzést az árus köteles elősegíteni és tűrni.


14. Az üzemeltető képviselője szakértői vizsgálat céljából árumintát vehet, és a romlottnak tűnő áru forgalomba-hozatalát a szakértői vizsgálat elvégzéséig megtilthatja. A vizsgálat eredményeképpen végleg megtilthatja a romlott áru forgalomba-hozatalát, azt zár alá veheti, lefoglalhatja, súlyos esetben megsemmisítheti, és erről jegyzőkönyvet készít.


15. A Piacon csak az üzemeltető által kijelölt helyen, a helypénz megfizetését követően, az üzemeltető által kiadott nyugta birtokában szabad árusítani. A nyugta másra nem ruházható át.


16. A piaci helyek használata ingyenes.


17. Az árus köteles jól látható helyen feltüntetni a nevét, gazdasága helyét, kistermelői (őstermelői) regisztrációs számát, az árusított termékek körét. Ennek hiányában az üzemeltető felszólítja a pótlásra, amennyiben pedig azt nem teljesíti, akkor a piac elhagyására kötelezi. Köteles az árusítás helyszínén tartani a termék előállításáról és  az értékesítésről vezetett nyilvántartást, az állati eredetű termékek értékesítéséhez a  hatósági állatorvosi bizonyítványt, vágott állat esetén a hússzállítási igazolást.


18. Az üzemeltető nem köteles ugyanazt a helyet több piaci napon át ugyanazon helyhasználó részére biztosítani.


19. Az árusok a számukra kijelölt területre történő kirakodásra, illetve elrakodásra a Piac nyitását megelőző 30 perctől a zárás után 30 percig tartó időtartamban jogosultak.


20. Nyitva tartási időn kívüli időszakban a Mányi Piac területén árusítani tilos!


21. Piac és vásárárusító helyeinek száma: 10 db asztal, kültéren.


22. A Piac nyitva tartása a szezonális igényekhez igazodik. A nyitvatartási idő változásáról az üzemeltető közleményben nyújt tájékoztatást.


23. Nyitva tartás:  minden héten szombaton, 7 – 12 óráig.


24. Az árus az árucikkek árát köteles jól olvashatóan kiírni.


25. A nyugta, illetve számlaadási kötelezettség teljesítése az árus felelősségi körébe

tartozik.


26. Az árusítóhelyek környékét, a közlekedési utakat, folyosókat áruval és egyéb tárgyakkal elfoglalni tilos.


27. Élő állatot a Piac területére bevinni tilos.


28. Az árusítóhelyeken csak hatóságilag hitelesített és hibátlan mérőeszköz használható.

Az áru mérését úgy kell elvégezni, hogy annak helyességét a vásárló ellenőrizni tudja.


29. A piac területén lévő ivóvíz kutat az árus nem használhatja termékei megtisztítására.

Az illemhelyet az árusok térítésmentesen használhatják.

(Az árusoknak saját kéztisztítása céljából kéztörlő kendőt kell használniuk.)


30. A Piacon elhelyezett áru megőrzése, kezelése és tárolása az árus feladata. Tárolást,

raktározást a Piac Üzemeltetője nem vállal.


31. A rend fenntartása érdekében az üzemeltető jogosult az árust felszólítani az

árusítóhely takarítására, aki ennek köteles eleget tenni.


32. Az árus köteles az árusítás befejezésekor, illetve a Piac zárásakor a tevékenysége

során keletkezett hulladékot megfelelően elhelyezni. A Piacon található szeméttároló

edényekben kizárólag a Piac területén keletkezett hulladék helyezhető el.


33. A helyhasználat megszűnésekor az árus az árusítóhelyet köteles tisztán, kiürítve,

eredeti állapotban helyreállítva, az átvett berendezésekkel és eszközökkel együtt

átadni az üzemeltetőnek.


34. A Piac házirendjének megszegése miatt az üzemeltető jogosult a helyhasználati

engedély visszavonására és a szabálysértési eljárás lefolytatását célzó intézkedésre. A

helyhasználati engedély visszavonása esetén az árus köteles elhagyni a Piac területét.


35. Azt az árust, aki az Üzemeltetővel és segítőivel, a vásárlókkal, a hatósággal szemben botrányos magatartást tanúsít, vagy a Házirend egyéb pontjai ellen vét, figyelmeztetni kell. Ha ennek ellenére sem változtat viselkedésén, ki kell zárni az árusítás lehetőségéből.


36. Az Üzemeltető gondoskodik a Piac rendjének betartásáról, útjainak, közös használatú helyiségeinek a tisztán tartásáról.


37. Ügynöki tevékenység a Piac egész területén nem folytatható.


38. Tilos a Piacon ittas állapotban tartózkodni, vagy olyan viselkedést tanúsítani, mely másokat megbotránkoztat.


39. A Piac területén dohányozni tilos!


40. A vásárokról és piacokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendelet 6.§ (1) bekezdése

alapján a Piac házirendjét a Fenntartó székhelyén, valamint a piac területén kifüggesztve lehet megtekinteni.


41. A Piacon résztvevőktől, az oda érkező látogatóktól egyaránt elvárt, hogy a rendezvény szellemiségének megfelelő magatartást tanúsítsanak. A házirend megtartása a Piacon jelen lévő valamennyi személy kötelezettsége. A házirend szabályainak megszegőit az Üzemeltető helyszíni képviselője útján jogosult a Piac helyszínéről kiutasítani.


A Piac üzemeltetője: Mány Község Önkormányzata

Üzemeltető képviselője: Szabó Zoltán polgármester

Székhelye: 2065 Mány, Rákóczi u. 67.

Telefon: 22/350-143

E-mail: polgarmester@many.hu





INDOKOLÁS

                                              

Mány községben sok olyan gazdálkodó él, akiknek egészséges, helyben termett terményei, illetve általuk feldolgozott termékei – helyben történő – értékesítésére, a település lakossága által könnyebb hozzáférhetősége érdekében szükséges egy olyan árusító tér fenntartása, ahol szabályozott keretek között történhet az árusítás. Ez mind az eladók, mind a vevő számára biztonságot jelent, mert mindenki számára ismert lehet, hogy hol és mikor vásárolhatja meg a helyi a termékeket.

Az árusítás egy kulturált, egységes képet mutató központi helyen történik, ahol a piac befejeztével megtörténik a takarítás, és így a környezet szennyezése – a csomagolóanyagok esetleges otthagyása miatt - nem lesz tartós.

Az árusítás egy kulturált, egységes képet mutató központi helyen történik, ahol a piac befejeztével megtörténik a takarítás, és így a környezet szennyezése – a csomagolóanyagok esetleges otthagyása miatt - nem lesz tartós.