Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016 (II.12.) önkormányzati rendelete

a Mányi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetmény kiegészítéséről

Hatályos: 2016. 02. 13- 2017. 02. 09

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3) és (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőt rendeli el.

  

1. § A rendelet hatálya a Mányi Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.


2. § A köztisztviselők illetményalapja 40.000,- Ft.


3. § (1) Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Hivatal felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselője részére - alapilletménye 20 %-ának megfelelő mértékű - illetménykiegészítést állapít meg.


(2) Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Hivatal középfokú iskolai végzettségű köztisztviselője részére - alapilletménye 10 %-ának megfelelő mértékű - illetménykiegészítést állapít meg.


4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


5. § Hatályát veszti  a Mányi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetmény kiegészítéséről szóló 21/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelet.

            




            

                             Szabó Zoltán                                                   dr. Majoros Ildikó

                             polgármester                                                              jegyző













INDOKOLÁS


A rendelet szabályozza a két önkormányzat közös hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját és illetménykiegészítését. A szabályozás hatással van a köztisztviselők életszínvonalára, mivel a jelenlegi köztisztviselői illetményalap, amely 38.650,-Ft, és amelyet 2008. január 1-jén fogadtak el (2007. évi CLXIX. 56. §), az azóta eltelt időszak alatt - 7 éve - nem változott. Ez a helyzet – különösen a középiskolai végzettségű köztisztviselők esetén – azt eredményezi, hogy legtöbbjük bérét a garantált bérminimumra ki kell egészíteni, amely még a kiegészítéssel is nettó 100.000,- Ft alatt van.   Az illetménykiegészítés ezt a helyzetet némileg kompenzálhatja, és kifejezeti azt, hogy az önkormányzatok mennyire becsülik meg köztisztviselőiket.