Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016 (III.31.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

Hatályos: 2019. 03. 29- 2020. 07. 09

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016 (III.31.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

2019.03.29.

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, valamint a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)–(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében a 12. § (5) bekezdésében, a 13. § (1)–(2) bekezdésében, a 10. § (2) bekezdésében, 15. §-ában, a 17. § (2) bekezdésében, a 18. § (1) bekezdésében, 19. §-ában, a 9. § (1) bekezdésében, a 20. § (3) bekezdésében, a 21. § (6) bekezdésében, a 23. § (3) bekezdésében, a 27. § (2) bekezdésében, a 31. § (2) bekezdésében, a 33. § (3) bekezdésében, a 34. § (1)–(6) bekezdésében, a 35. § (2) bekezdésében, a 36. § (2) bekezdésében és a 42. §-ában, kapott felhatalmazás alapján, valamint a 79. § (1) bekezdésben foglalt közzétételi kötelezettség teljesítése után, a következőket rendeli el.

I. Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Mány Község Önkormányzata (a továbbiakban: bérbeadó) tulajdonában álló lakásokra (a továbbiakban: lakás) és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (a továbbiakban: helyiség), illetve azok bérlőire, használóira (a továbbiakban: bérlő) terjed ki.

2. § Azokra - a lakáshoz, helyiségekhez tartozó - helyiségekre, amelyekre a lakásbérleti jogviszony kiterjed, és azokra a közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre, amelyeket a lakásbérleti jogviszony keretében a lakás bérlője a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) rendelkezései alapján használhat, a lakások bérletére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

II. Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadása

2. A bérlet jellege

3. § Bérbeadó

a) szociális alapon

b) költségelvű alapon,

c) piaci alapon

ad bérbe lakást.

4. § A szociális alapon bérbe adható önkormányzati bérlakások jegyzékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5. § (1) A rendkívüli szociális krízishelyzetbe került, Mány közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező személy, ha lakhatását valamely okból másképp megoldani nem képes, elhelyezése iránti kérelemmel fordulhat a képviselő-testülethez.

(2) Rendkívüli szociális krízishelyzet – e rendelet alkalmazásában – különösen, ha

a) a kérelmező lakása (önkormányzati bérlakást kivéve) elemi csapás, vagy más ok miatt lakhatatlanná vált, vagy a kérelmező korábbi lakhatási lehetősége bírósági vagy hatósági határozat következtében szűnt meg,

b) a családban gyermek él,

c) az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum másfélszeresét, egyedülálló igénylő esetén a jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimum kétszeresét,

d) nem rendelkezik ingatlan vagyonnal, és

e) a kérelmező önhibáján kívül lakáshelyzetének megoldására más módon nem képes.

(3) A kérelemről és a lakásbérleti szerződés megkötéséről a képviselő-testület dönt.

(4) A lakásbérleti szerződés legfeljebb két éves időtartamra köthető meg. A lakásbérleti szerződés időtartamát, a képviselő-testület határozza meg.

(5) A bérleti szerződés rendkívüli szociális krízishelyzet további fennállása esetén, annak felülvizsgálata után, újabb két éves időtartamra meghosszabbítható.

(6) A rendkívüli szociális krízishelyzet alapján bérbe adott lakás bérleti díja megegyezik a szociális alapon bérbe adott lakás bérleti díjával.

6. § (1) A bérbeadó az üres, az 1. mellékletben szereplő bérlakás bérbeadására pályázatot ír ki, a szociálisan rászoruló személyek, családok részére. A pályázati felhívást 15 napra közzé kell tenni a helyben szokásos módon.

(2) A pályázat benyújtására vonatkozó határidőt a pályázati kiírásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlat benyújtására megállapított végső időpont között legalább 15 nap legyen.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett lakás pontos címét,

b) műszaki jellemzőit,

c) a lakbér összegét,

d) a lakás helyszíni megtekintésének időpontját,

e) a pályázat benyújtására jogosultak körét,

f) a pályázathoz csatolandó dokumentumokat, és

g) a pályázati ajánlat benyújtásának határidejét, helyét és módját.

(4) Szociális helyzete alapján válhat bérlővé az a Mány közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező személy, akinek a vele együtt költöző családtagokkal együtt:

a) az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum két és félszeresét, egyedülálló igénylő esetén a jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimum négyszeresét, és

b) nem rendelkezik a mindenkori öregségi nyugdíjminimum harmincszorosát meghaladó értékű ingó, vagy ingatlan vagyonnal.

7. § A bérlő kiválasztását követően – a bérbeadó képviseletében – a polgármester megküldi az arról szóló értesítést a nyertes pályázónak és ezzel egyidejűleg értesíti a sikertelen ajánlatot tevőket is.

8. § (1) A bérleti szerződés első alkalommal legfeljebb két évre köthető meg.

(2) Az újabb bérleti szerződés megkötésére irányuló kérelem esetén, a bérbeadónak újra vizsgálnia kell a bérlő jövedelmi és vagyoni viszonyait.

(3) A bérleti szerződés meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásával összefüggésben a bérbeadó köteles vizsgálni a közüzemi díjtartozás-mentességet. Amennyiben bérlőnek 50.000 forint feletti közüzemi díjhátraléka, vagy lakbér hátraléka van, vele bérleti szerződés nem köthető.

(4) A bérleti szerződés meghosszabbítására irányuló eljárás keretében a bérlő köteles valaminyi utolsó közműszámláját bemutatni.

9. § Költségelvű bérletre vonatkozó szerződési feltételeknek megfelelő bérleti jogviszonyt létesíteni csak olyan személlyel lehet,

a) aki az Önkormányzatra jelentős erkölcsi, vagy anyagi értéket képviselő ingó vagy ingatlan vagyont hagyományoz, illetőleg ajándékoz,

b) aki az Önkormányzat Hivatala alkalmazásában álló köztisztviselő,

c) az Önkormányzat vagy költségvetési szerve által foglalkoztatott közalkalmazott,

d) akinek a lakás bérbeadására más önkormányzattal való megállapodás alapján történik,

e) akinek lakását az Önkormányzat kérelmére kisajátították,

f) aki az önkormányzat által kötelezően ellátandó feladat végzésére szerződött.

g) aki Mány község közbiztonságnak és közrendjének védelmére lett kirendelve vagy erre szerződött,

h) aki Mány Község közigazgatási területén közalkalmazottként köznevelési feladatokat lát el.

10. § A 10. § b), c), f), g) és h) pontjában foglalt esetekben a lakásbérleti jogviszony mind a bérlő, mind a bérlőtársa tekintetében, legfeljebb a munkaviszony, vagy a feladatvégzés fennállásának időtartamáig tart.

11. § Az 5. § - 11. §-ban meghatározott eseteken kívül a lakásbérlet csak piaci alapú lehet.

12. § A piaci alapú lakások bérletére nem kell pályázni, a bérlet érdekében kérelmet kell benyújtani a képviselő-testülethez.

13. § A piaci alapú lakásbérleti szerződés legfeljebb öt évre köthető.

3. A lakásbérleti jogviszony tartalma

14. § (1) A bérlő a vele együtt lakó hozzátartozói közül, bérlőtársi jogviszonyt csak a közeli hozzátartozójával létesíthet.

(2) E § vonatkozásában közeli hozzátartozónak kell tekinteni a bérlő házastársát, élettársát, gyermekét, az örökbefogadott gyermekét és szülőjét.

15. § A nem bérlőtárs közeli hozzátartozók a bérleti jogviszony folytatására nem jogosultak.

16. § Tilos a lakás egészének további bérbeadása, vagy egy részének albérletbe adása, vagy nem lakás céljára történő hasznosítása.

17. § A lakás albérletbe adásához a bérbeadó nem járul hozzá.

18. § A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A bérlő a lakásból történő, két hónapot meghaladó, távollétét és annak időtartamát, köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni.

19. § (1) A bérbeadó jogosult a bérlemény használatát, kifejezetten a bérlemény használatának vizsgálata céljából, egy évben, legalább két alkalommal ellenőrizni.

(2) A bérlő a bérlemény ellenőrzését tűrni köteles, és köteles a bérbeadó képviselőjének a lakásba történő bejutását – az előre egyeztetett időpontban – biztosítani.

20. § A bérbeadó lakáscseréhez nem járul hozzá.

21. § Nem lehet bérbe adni lakást annak, akinek a bérbeadóval szemben tartozása van.

4. A lakásbérleti szerződés tartalmára vonatkozó szabályok

22. § A lakásbérleti szerződést köteles a bérlő a bérlőkiválasztásra irányuló döntés tudomására jutásától számított 8 napon belül megkötni. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

23. § A lakásbérleti szerződést a rendelet 3. melléklet szerinti, a szociális bérlakások esetén a 8. melléklete szerinti bérleti szerződés minta felhasználásával kell megkötni.

24. § A bérleti szerződés megkötésének feltétele olyan közjegyzői okirat bérbeadónak való átadása, amelyben a bérlő úgy nyilatkozik, hogy a bérleti jogviszony – bármilyen okból történő – megszűnése esetén a lakásból a vele együttlakó személyekkel kiköltözik, s a lakásban lévő vagyontárgyait a lakásból elszállítja, és kiköltözési kötelezettségének nem teljesítése esetén, a bérbeadó jogosult a lakásban lévő vagyontárgyakat a kötelezett költségére és kárveszélyére - raktárba – történő elszállíttatására.

25. § A birtokbaadás a rendelet 5. mellékletében rögzített átadás-átvételi jegyzőkönyvvel és az 7. mellékletében szereplő leltár felvételével történik.

26. § A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén a lakás átadás-átvétele a 6. mellékletben rögzített átadás-átvételi jegyzőkönyvvel és az 7. mellékletében szereplő leltár felvételével történik.

5. A lakbér mértéke

27. § A lakbér mértékét a lakás komfortfokozata, alapterülete, valamint a bérlet jellege alapján kell kiszámítani.

28. § A lakbér mértékét az 2. melléklet határozza meg.

29. § A lakbér mértékének meghatározása legkésőbb minden év március 31. napja.

30. § Ha a Képviselő-testület nem határozza meg a tárgyévi bérleti díj mértékét, a bérleti díjat a KSH által meghatározott inflációval azonos mértékben kell növelni.

31. § A 28. § szerint megállapított bérleti díjat minden tárgyév április 15-től kell alkalmazni.

32. § Ha a bérlő a lakást saját költségén, térítés nélkül, a komfort fokozat növelésével korszerűsíti, e jogcímen a lakbér a bérlő lakásbérleti jogviszonya megszűnéséig nem módosítható.

33. § A bérleti díjat a bérbeadó bankszámlájára kell megfizetni.

34. § A bérbeadó a bérlő részére külön szolgáltatást nem vállal.

35. § A bérbeadó lakbértámogatást nem ad.

III. Az Önkormányzat tulajdonában álló helyiségek bérbeadása

6. A helyiségbérlet tartalmára vonatkozó szabályok

36. § (1) A helyiség bérletére a lakásbérletnél meghatározott szabályokat kell alkalmazni a 6. fejezetben foglaltakkal eltéréssel.

(2) A helyiség bérbeadásáról rendelkező határozatban meg kell jelölni a helyiség rendeltetését, amelytől a bérlő csak a helyiség átminősítését engedélyező határozat birtokában térhet el.

37. § A közös használatra szolgáló helyiségek csak akkor adhatók bérbe a meglévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bővítésére, vagy új helyiségek kialakítására, ha az az épületben lévő lakások, lakáshoz tartozó helyiségek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatát nem akadályozza.

38. § Nem lehet bérbe adni azokat a helyiségeket, amelyek felújításáról, lebontásáról, átalakításáról, korszerűsítéséről a Képviselő-testület döntött, és az említett munkák elvégzésére már szerződést kötött.

39. § Nem lehet bérbe adni helyiséget annak, akinek a bérbeadóval szemben tartozása van.

40. § Helyiség csak határozott időre adható bérbe. A helyiségbérleti szerződés időtartama legfeljebb két év.

41. § A helyiség albérletbe adásához hozzájárulni nem lehet.

42. § A helyiségbérleti jogot átruházni és cserélni nem lehet.

7. A helyiségbérleti szerződés tartalmára vonatkozó szabályok

43. § A helyiségbérleti szerződés megkötésénél a rendelet 4. mellékletét kell felhasználni.

IV. A lakásokra és helyiségekre vonatkozó közös szabályok

8. Hatásköri szabályok

44. § A Képviselő-testület

a) lakás bérletre történő kijelölésén,

b) ugyanazon bérlemény bérletére jelentkező több bérlőjelölt esetén történő bérlő kiválasztáson,

c) az elidegenítésen,

d) a felújításra, állagmegőrzésre vonatkozó döntéseken,

e) a bérlőkijelölési jog átadásán,

f) a szociális bérlakások meghatározásán és azok bérbeadásáról szóló döntésen kívüli hatásköreit a polgármesterre ruházza át.

45. § A bérbeadó az üres lakások és helyiségek bérbeadását az önkormányzat hivatala útján intézi.

9. A bérbeadó a bérlemény fenntartással, felújítással kapcsolatos

jogai és kötelezettségei

46. § A bérbeadó nem vállalja, hogy a bérlő helyett elvégzi a lakás karbantartásával, felújításával kapcsolatos munkálatokat.

10. Az óvadék kikötése

47. § (1) A bérleti szerződés megkötése előtt köteles a bérlő két havi lakbér összegének megfelelő óvadékot megfizetni.

(2) Az óvadékot a bérbeadó a bérlővel szembeni, a bérleti jogviszonnyal összefüggő, bármilyen ki nem elégített követelésére jogosult közvetlenül felhasználni.

(3) Az óvadék felhasználást követően a bérbeadó annak pótlására, illetve kiegészítésére szólítja fel a bérlőt.

(4) Ha a bérlemény bérleti díja növekszik, az óvadék mértéke is ennek megfelelően nő, és a letett óvadékot a bérleti díj emelkedés mértékének megfelelően ki kell egészíteni.

(5) Az óvadékot a bérbeadó köteles elkülönítve kezelni, és a bérleti szerződés megszűnésekor a bérlő részére visszaadni. Az óvadék nem kamatozik.

48. § A bérlő köteles a bérleményre vonatkozó közmű számlák kifizetéséről szóló igazolást a bérbeadónak kéthavonta bemutatni.

11. A bérleti jogviszony megszűnése

49. § (1) A bérleti jogviszony megszűnése esetén, a bérlőnek a bérlakásból - a vele együtt lakó személyekkel együtt - ki kell költöznie, azt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át kell adnia a bérbeadónak.

(2) Ennek elmulasztása esetén a bérlő jogcím nélküli lakáshasználóvá válik, és a jogcím nélküli lakáshasználattal érintett időszakra vonatkozóan használati díjfizetési kötelezettség terheli.

50. § A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő elhelyezésre nem tarthat igényt.

51. § Közös megegyezéssel történő lakásbérleti jogviszony megszüntetése esetén a bérlő sem cserelakásra, sem pénzbeli térítésre nem tarthat igényt.

52. § A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetére a bérbeadó elhelyezési kötelezettséget nem vállal.

12. A jogcím nélkül használt lakás- és helyiség használati díja

53. § (1) A lakást vagy helyiséget jogcím nélkül használó személy használati díjat köteles fizetni. A használati díj a lakbérrel, helyiségbérleti díjjal azonos összeg.

(2) A használati díj mértéke az (1) bekezdésben meghatározott összeg után a jogcím nélküli használat kezdetétől számított

a) két hónap elteltével 50 %-al,

b) négy hónap elteltével további 50 %- al,

c) hat hónap és minden további két hónap elteltével további 100%-al

megemelkedik.

(3) Az egy hónapban fizetendő használati díj mértéke nem haladhatja meg a lakbér, helyiségbérleti díj tízszeres összegét.

54. § A használati díj mértékéről a jogcím nélküli használót a bérbeadó értesíti. A 55. § (2) bekezdésben rögzített díj előírásának feltétele, hogy a bérbeadó a jogcím nélküli használót a lakás, helyiség elhagyására - a díjemelést megelőzően, legalább 15 nappal - írásban felszólítsa.

13. Elidegenítés

55. § Az önkormányzat tulajdonában lévő, bérleti joggal terhelt lakások és helyiségek nem adhatók el.

14. Záró rendelkezések

56. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

57. § Hatályát veszti az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás

céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának és elidegenítésének feltételeiről szóló
8/2012. ( III.29.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Mány Község Önkormányzata tulajdonában lévő szociális bérlakások meghatározása

1. 2065 Mány, Háromrózsa, 028/2/F/2. és 028/2/F/3. hrsz.-ú társasházi lakás.

2. melléklet

Mány Község Önkormányzata tulajdonában álló bérlakások bérleti díja”

A bérlet
jellege

Bérleti díj (m2/Ft/hó)

Komfortos lakások

Összkomfortos lakások

Szociális alapú bérlet

300

330

Költségelvű bérlet

410

500

Piaci alapú bérlet

660

830

3. melléklet

Lakásbérleti szerződés
Ügyszám:
BÉRLETI SZERZŐDÉS
mely létrejött egyrészről Mány Község Önkormányzata (2065 Mány, Rákóczi út 67., képviselő: ………………. polgármester), mint bérbeadó (továbbiakban: Bérbeadó), másrészről ………… (szül.neve: ………….., szül.: Budapest ………………, anyja neve:…, szem.ig.sz.: ………, ………………………..szám. alatti lakos), mint bérlő ( a továbbiakban: Bérlő) között, a mai napon, az alábbi feltételekkel:

1. Bérbeadó tulajdonát képezi a Mány ……..hrsz. alatt felvett, 2065 Mány, ………………. szám alatti, …m2 alapterületű, ....lakószoba, előszoba, konyha, fürdőszoba, WC ……. helyiségekből álló ………komfortos/összkomfortos, …………………………………………(a bérlemény jellegének meghatározása) lakás.

2. A Bérbeadó a tulajdonát képező lakást Mány Község Önkormányzata bérbe adja Bérlő részére. Bérlő az 1. pontban meghatározott lakást kizárólag lakás céljára használhatja.

3. A bérlet időtartama …………………………….

4. Szerződő felek az 1. pontban meghatározott bérlemény bérleti díját - Mány Község Önkormányzatának …………….önkormányzati rendelete szerint, …….. Ft/hó, azaz ………………….. forint/hóban állapítják meg.

5. A bérleti díjat Bérlő havonta, előre köteles megfizetni, a tárgyhónap 15. napjáig.

6. Bérlő jogosult jelen szerződés aláírásával egyidejűleg az 1. pontban meghatározott bérleményt birtokba venni. A bérlemény átadás-átvételéről jegyzőkönyvet kell felvenni, amely jelen bérleti szerződés szerves részét képezi.

7. A bérlet időtartama alatt Bérlő viseli a bérlemény közüzemi díjait. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvben a közüzemi órák állását rögzíteni kell. Bérlő köteles a bérlet időtartama alatt a közüzemi órákat saját nevére íratni.

8. Bérlő elismeri, hogy az 1. pontban meghatározott bérlemény berendezési tárgyai, tartozékai és felszerelései rendeltetésszerű használatra alkalmasak.

9. Bérlő köteles a bérleményt rendeltetésszerűen használni, annak állagát megóvni, ideértve a bérlemény tartozékait, felszereléseit, az épület központi berendezéseit is.

10. A Bérbeadó köteles gondoskodni

a) az épület külső felújításáról;

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról, felújításáról;

c) az épület közös használatra szolgáló részeinek (pl. kert) állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

11. A bérlő köteles tűrni a bérbeadó által, az ingatlan állagának megóvására irányuló munkák elvégzését, illetve köteles a munkálatok elvégzésének szükségességéről Bérbeadót haladéktalanul értesíteni.

12. Bérlő köteles a bérlemény burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakáshoz tartozó berendezési tárgyak karbantartásával, felújításával kapcsolatos költségek viselésére.

13. A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni.

14. Bérlő a lakásba más személyt, csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

15. Bérlő köteles az együttélés szabályait betartani. Az együttélési szabályok megsértése felmondási ok. Bérlő kifejezés alatt minden esetben a bérlővel együtt élőket, illetve a bérlő vendégeit is érteni kell. Az általuk okozott károkért is Bérlő felelős.

16. Bérlő a Bérbeadó általi – előzetes értesítésre történő – bérleményellenőrzését köteles tűrni, és a lakásba a bejutást biztosítani.

17. A bérlő köteles tűrni

a) a bérbeadóval kötött eltérő megállapodás hiányában, a bérbeadót terhelő, a lakásberendezések pótlásával és cseréjével kapcsolatos, valamint

b) az épület felújításával, illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt a bérbeadót terhelő, a lakáson belül szükséges munkák elvégzését,

c) a bérleménybe való bejutást a rendeltetésszerű használat, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésének évenként legalább egyszeri ellenőrzése céljából, valamint

d) a lakásba való bejutást és ellenőrzést rendkívüli káresemény, ill. veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása érdekében.

18. A 17. pontban szabályozott rendelkezés megszegése lényeges kötelezettség nem teljesítésének minősül, amely felmondási ok.

19. A lakásbérleti jogviszony felmondással megszüntethető. Rendes felmondás esetén a Bérbeadó a bérleti jogviszonyt három hónappal előbb, a hónap végével, a Bérlő 15 nappal előbb, a hónap végével mondhatja fel. A jelen szerződésben foglaltak súlyos megszegése esetén a bérleti jogviszony azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntethető meg mind a Bérbeadó, mind a Bérlő részéről.

20. A bérleti jogviszony megszűnése esetén Bérlő az 1. pontban meghatározott lakást tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas módon, a beköltözés idején fennálló műszaki állapotnak megfelelően köteles Bérbeadó részére átadni. A lakás átadás-átvételéről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek része a közüzemi számlák kifizetéséről – a szolgáltatók által kiállított – igazolás.

21. A Bérlő köteles kéthavonta a közüzemi díjakról szóló kifizetett számláit a Bérbeadó részére bemutatni. Ennek elmulasztása rendkívüli felmondási ok.

22. A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetére a bérbeadó elhelyezési kötelezettséget nem vállal.

23. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, valamint a ………. számú önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.

24. Szerződő felek, a közöttük esetleg létrejövő vitás kérdéseket elsősorban egymás közötti egyeztetés útján kötelesek rendezni. Szerződő felek a közöttük létrejövő per esetére a Bérbeadó székhelye szerint illetékes bíróság kizárólagos illetékességét jelölik meg.
A jelen szerződést Szerződő Felek elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag aláírják.
M á n y , ……….. ………...
Bérbeadó képviseletében Bérlő

4. melléklet

Helyiségbérleti szerződés
Ügyszám:
BÉRLETI SZERZŐDÉS
mely létrejött egyrészről Mány Község Önkormányzata (2065 Mány, Rákóczi út 67., képviselő: ………………. polgármester), mint bérbeadó (továbbiakban: Bérbeadó), másrészről ………… (szül.neve: ………….., szül.: Budapest ………………, anyja neve:…, szem.ig.sz.: ………, ………………………..szám. alatti lakos), mint bérlő ( a továbbiakban: Bérlő) között, a mai napon, az alábbi feltételekkel:

1. Bérbeadó tulajdonát képezi a Mány ……..hrsz. alatt felvett, 2065 Mány, …………………………………………. szám alatti, ……………m2 alapterületű, ………………………………………………….....……. helyiségekből álló helyiséget.

2. Bérbeadó a tulajdonát képező helyiséget Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének ……………………………. önkormányzati határozata alapján bérbe adja Bérlő részére. Bérlő az 1. pontban meghatározott helyiséget kizárólag ……………………………………………………….célú helyiség céljára használhatja.

3. A bérlet időtartama …………………………….

4. Szerződő felek az 1. pontban meghatározott bérlemény bérleti díját - Mány Község Önkormányzatának …………….önkormányzati határozata szerint, …….. Ft/hó, azaz ………………….. forint/hóban állapítják meg.

5. A bérleti díjat Bérlő havonta, előre köteles megfizetni, a tárgyhónap 15. napjáig.

6. Bérlő jogosult jelen szerződés aláírásával egyidejűleg az 1. pontban meghatározott bérleményt birtokba venni. A bérlemény átadás-átvételéről jegyzőkönyvet kell felvenni, amely jelen bérleti szerződés szerves részét képezi.

7. A bérlet időtartama alatt Bérlő viseli a bérlemény közüzemi díjait. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvben a közüzemi órák állását rögzíteni kell. Bérlő köteles a bérlet időtartama alatt a közüzemi órákat saját nevére íratni.

8. Bérlő elismeri, hogy az 1. pontban meghatározott bérlemény berendezési tárgyai, tartozékai és felszerelései rendeltetésszerű használatra alkalmasak.

9. Bérlő köteles a bérleményt rendeltetésszerűen használni, annak állagát megóvni, ideértve a bérlemény tartozékait, felszereléseit, az épület központi berendezéseit is.

10. A Bérbeadó köteles gondoskodni

a) az épület külső felújításáról;

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról, felújításáról;

c) az épület közös használatra szolgáló részeinek (pl. kert) állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

11. A bérlő köteles tűrni a karbantartással, felújítással, helyreállítással kapcsolatos munkák elvégzését, illetve köteles a munkálatok elvégzésének szükségességéről Bérbeadót haladéktalanul értesíteni.

12. Bérlő köteles a bérlemény burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a helyiséghez tartozó berendezései tárgyak karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával kapcsolatos költségek viselésére.

13. A helyiségbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a helyiséget saját maga használni. A bérlő a helyiségből történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni.

14. Bérlő a helyiségbe más személyt, csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

15. Bérlő köteles az együttélés szabályait betartani. Az együttélési szabályok megsértése felmondási ok. Bérlő kifejezés alatt minden esetben a bérlővel együtt élőket, illetve a bérlő vendégeit is érteni kell. Az általuk okozott károkért is Bérlő felelős.

16. Bérlő a Bérbeadó általi – előzetes értesítésre történő – bérleményellenőrzését köteles tűrni, és a helyiségbe a bejutást biztosítani.

17. A bérlő köteles tűrni

a) a bérbeadóval kötött eltérő megállapodás hiányában a bérbeadót terhelő, a helyiség berendezések pótlásával és cseréjével kapcsolatos, valamint

b) az épület felújításával, illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt a bérbeadót terhelő, a helyiségen belül szükséges munkák elvégzését,

c) a bérleménybe való bejutást a rendeltetésszerű használat, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésének évenként legalább egyszeri ellenőrzése céljából, valamint

d) a helyiségbe való bejutást és ellenőrzést rendkívüli káresemény, ill. veszélyhelyzet fennállása miatt a helyiségen belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása érdekében.

18. A 17. pontban szabályozott rendelkezés megszegése lényeges kötelezettség nem teljesítésének minősül, amely felmondási ok.

19. A lakásbérleti jogviszony felmondással megszüntethető. Rendes felmondás esetén a Bérbeadó a bérleti jogviszonyt három hónappal előbb, a hónap végével, a Bérlő 15 nappal előbb, a hónap végével mondhatja fel. A jelen szerződésben foglaltak súlyos megszegése esetén a bérleti jogviszony azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntethető meg mind a Bérbeadó, mind a Bérlő részéről.

20. A bérleti jogviszony megszűnése esetén Bérlő az 1. pontban meghatározott helyiséget tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas módon, a beköltözés idején fennálló műszaki állapotnak megfelelően köteles Bérbeadó részére átadni. A helyiség átadás-átvételéről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek része a közüzemi számlák kifizetéséről – a szolgáltatók által kiállított – igazolás.

21. A Bérlő köteles kéthavonta a közüzemi díjakról szóló kifizetett számláit a Bérbeadó részére bemutatni.

22. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. Törvény, valamint a ………. számú önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.

23. Szerződő felek a közöttük esetleg létrejövő vitás kérdéseket elsősorban egymás közötti egyeztetés útján kötelesek rendezni. Szerződő felek a közöttük létrejövő per esetére a Bérbeadó székhelye szerint illetékes bíróság kizárólagos illetékességét jelölik meg.
A jelen szerződést Szerződő Felek elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag aláírják.

24. M á n y , ……….. ………...
Bérbeadó képviseletében Bérlő

5. melléklet

Ügyszám:
ÁTADÁS-ÁTVÉTELI JEGYZŐKÖNYV
Bérlakás/helyiség átadásáról
Felvéve egyrészről Mány Község Önkormányzata (2065 Mány, Rákóczi út 67., képviselő: ……………….polgármester), mint bérbeadó (továbbiakban: Bérbeadó), másrészről ………… (szül.neve: ………….., szül.: Budapest ………………, anyja neve:…, szem.ig.sz.: ………, ………………………..szám. alatti lakos), mint bérlő ( a továbbiakban: Bérlő) jelenlétében a mai napon, Mány…………………………………………………………………………………………… szám alatt.
Jelen vannak:
Bérbeadó képviseletében:……………………………………………………………………
Bérlő, vagy képviseletében: …………………………………………....(meghatalmazás csatolva)
1./ Bérbeadó tulajdonát képezi a mányi ……..Hrsz. alatt felvett, 2065 Mány, ………………. szám alatti, …m2 alapterületű, ..lakószoba, előszoba, konyha, fürdőszoba, WC ……. helyiségekből álló ………komfortos lakás/helyiség, amelyre Bérlő a ……………………………………………………………………….. én bérleti szerződést kötött.
2./ Bérbeadó átadja, bérlő pedig átveszi az 1. pontban meghatározott lakást/helyiséget.
3./ Jelenlévők rögzítik, az alábbi közüzemi óraállásokat:
a./Áram: Mérőóra száma:…………………………… Óra állása:………………….
Áram: Mérőóra száma:…………………………… Óra állása:………………….
b./Gáz: Mérőóra száma: …………………………….. Óra állása:………………….
Gáz: Mérőóra száma: …………………………….. Óra állása:………………….
c./ Víz: Mérőóra száma: …………………………….. Óra állása:………………….
Víz: Mérőóra száma: …… ……………………….. Óra állása:………………….
4./ A lakás/helyiség és a hozzá tartozó helyiségek, illetve kert állapotleírása:
a./ A lakás berendezési tárgyai:
Fűtő berendezések……………………………………………………………..
Főző berendezések…………………………………………………………….
Bojler…………………………………………………………………………….
Falak…………………………………………………………………………….
Hideg burkolatok………………………………………………………………
Meleg burkolatok………………………..……………………………………..
Nyílászárók……………………………….…………………………………….
b./Egyéb …………………………………………………………………………...
Az átadás-átvételi jegyzőkönyv szerves részét képezi a LELTÁR is.
Mány,
…………………………………. ……………………………………
Bérlő Bérbeadó

6. melléklet

Ügyszám:
ÁTADÁS-ÁTVÉTELI JEGYZŐKÖNYV
Bérlakás/helyiség átvételéről
Felvéve egyrészről Mány Község Önkormányzata (2065 Mány, Rákóczi út 67., képviselő: ……………….polgármester), mint bérbeadó (továbbiakban: Bérbeadó), másrészről ………… (szül.neve: ………….., szül.: Budapest ………………, anyja neve:…, szem.ig.sz.: ………, ………………………..szám. alatti lakos), mint bérlő ( a továbbiakban: Bérlő) jelenlétében a mai napon, Mány…………………………………………………………………………………………… szám alatt.
Jelen vannak:
Bérbeadó képviseletében:……………………………………………………………………
Bérlő, vagy képviseletében: …………………………………………....(meghatalmazás csatolva)
1./ Bérbeadó tulajdonát képezi a mányi ……..Hrsz. alatt felvett, 2065 Mány, ………………. szám alatti, …m2 alapterületű, ..lakószoba, előszoba, konyha, fürdőszoba, WC ……. helyiségekből álló ………komfortos lakás/helyiség, amelyet Bérlő a ……………………………………………………………………….. kelt bérleti szerződés alapján bérelt.
2./ Bérlő átadja, bérbeadó pedig átveszi az 1. pontban meghatározott lakást/helyiséget.
3./ Jelenlévők rögzítik, az alábbi közüzemi óraállásokat:
a./Áram: Mérőóra száma:…………………………… Óra állása:………………….
Áram: Mérőóra száma:…………………………… Óra állása:………………….
b./Gáz: Mérőóra száma: …………………………….. Óra állása:………………….
Gáz: Mérőóra száma: …………………………….. Óra állása:………………….
c./ Víz: Mérőóra száma: …………………………….. Óra állása:………………….
Víz: Mérőóra száma: …… ……………………….. Óra állása:………………….
4./ A lakás/helyiség és a hozzá tartozó helyiségek, illetve kert állapotleírása:
a./ A lakás berendezési tárgyai:
Fűtő berendezések……………………………………………………………..
Főző berendezések…………………………………………………………….
Bojler…………………………………………………………………………….
Falak…………………………………………………………………………….
Hideg burkolatok………………………………………………………………
Meleg burkolatok………………………..……………………………………..
Nyílászárók……………………………….…………………………………….
b./ Egyéb …………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………...
A jelen átadás-átveteli jegyzőkönyv aláírása nem mentesít az átadás időpontjában nem látható, de ténylegesen meglévő károk megtérítési kötelezettsége alól.
Az átadás-átvételi jegyzőkönyv szerves részét képezi a LELTÁR is.
Mány,
…………………………………. ……………………………………
Bérlő Bérbeadó

7. melléklet

Ügyszám:
L E L T Á R
Jelen vannak:
Bérbeadó képviseletében:……………………………………………………………………
Bérlő, vagy képviseletében: …………………………………………....(meghatalmazás csatolva)
Mány Község Önkormányzata (2065 Mány, Rákóczi út 67., képviselő: ……………….POLGÁRMESTER), tulajdonát képezi a mányi ……..Hrsz. alatt felvett, 2065 Mány, ………………. szám alatti, …m2 alapterületű, ..lakószoba, előszoba, konyha, fürdőszoba, WC ……. helyiségekből álló ………komfortos lakás/helyiség, illetve a hozzá tartozó helyiségek, illetve kert, amelyben a mai napon az alábbi berendezési tárgyak találhatók:

1. Fűtő berendezések:…………………………………db

2. Főző berendezések:……………………………...…db

3. Vízmelegítő berendezések:………………….….…db

4. Vízóra: …………………………………………..…..db

5. Gázóra: ……………………………………….……..db

6. Villanyóra: …………………………………….……db

7. Szemetes kuka: ……………………………….…….db

8. Ajtók: ………………………………………………..db

9. Ablakok: …………………………………………….db

10. ……….……………………………………………….db

11. ………………………………………………………..db

12. ………………………………………………………..db

13. ………………………………………………………..db

14. ………………………………………………………..db
Megjegyzések:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Mány,
……………………………. ……………………………………
Bérlő Bérbeadó

8. melléklet

Ügyszám:
BÉRLETI SZERZŐDÉS
mely létrejött egyrészről Mány Község Önkormányzata (2065 Mány, Rákóczi út 67., képviselő: ………………. polgármester), mint bérbeadó (továbbiakban: Bérbeadó), másrészről ………… (szül.neve: ………….., szül.: Budapest ………………, anyja neve:…, szem.ig.sz.: ………, ………………………..szám. alatti lakos), mint bérlő ( a továbbiakban: Bérlő) között, a mai napon, az alábbi feltételekkel:

1. Bérbeadó tulajdonát képezi a Mány ……..hrsz. alatt felvett, 2065 Mány, ………………. szám alatti, összesen……m2 alapterületű, ....lakószoba, előszoba, konyha, fürdőszoba, WC ………………… egyéb helyiség álló ………komfortos, …………………………………………(a bérlemény jellegének meghatározása) lakás.

2. A Bérbeadó tulajdonát képező 1. pontban meghatározott lakást Mány Község Önkormányzata bérbe adja Bérlő részére, amelyet Bérlő kizárólag lakás céljára használhatja.

3. A bérlet időtartama két év, amely
…………………….. –tól …………………………ig tart.

4. Szerződő felek az 1. pontban meghatározott lakás bérleti díját - Mány Község Önkormányzatának 7/2016. (III.31.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) szerint, …….. Ft/hó, azaz ………………….. forint/hóban állapítják meg.

5. A bérleti díjat Bérlő havonta, előre köteles megfizetni, a tárgyhónap 15. napjáig. A bérleti díj nem fizetése, a bérleti szerződés súlyos megszegésének minősül, amely rendkívüli felmondási ok.

6. Bérlő kijelenti, hogy az épületre vonatkozó, jogszabályban meghatározott energiahatékonysági tanúsítványt a szerződés megkötése előtt megismerte, és másolatát átvette.

7. Bérlő jogosult jelen szerződés aláírásával egyidejűleg az 1. pontban meghatározott bérleményt birtokba venni. A bérlemény átadás-átvételéről a Rendelet 5. melléklete szerinti jegyzőkönyvet kell felvenni, amely jelen bérleti szerződés szerves részét képezi.

8. A bérlet időtartama alatt Bérlő viseli a bérlemény közüzemi díjait. Az átadás-átvételi jegyzőkönyvben a közüzemi órák állását rögzíteni kell. Bérlő köteles a bérlet időtartama alatt a közüzemi szolgáltatókkal szolgáltatási szerződést kötni, és a közüzemi órákat saját nevére íratni, valamint a közüzemi díjakat rendszeresen fizetni. A közüzemi díjak nem fizetése lényeges kötelezettség nem teljesítésének minősül, amely felmondási ok.
Bérlő az alábbi közüzemi szerződéseket - a bérleti szerződés aláírását követő egy hónapon belül – bemutatja, és másolatban átadja a bérbeadónak:
- vezetékes víz,
- Elektromos ellátás,
- Szennyvíz elszállítás,
- Hulladék elszállítás.

9. Bérlő elismeri, hogy az 1. pontban meghatározott bérleményhez tartozó tárgyak, tartozékok és felszerelések rendeltetésszerű használatra alkalmasak, amelyekről az átadás-átvétel során, a Rendelet 7. melléklete szerinti leltárt kell készíteni.

10. Bérlő köteles a bérleményt rendeltetésszerűen használni, annak állagát megóvni, ideértve a bérlemény tartozékait, felszereléseit, az épület központi berendezéseit is. A bérlemény rendeltetésellenes használata, rongálása, a bérleti szerződés súlyos megszegésének minősül, amely rendkívüli felmondási ok.

11. A bérlő köteles tűrni a bérbeadó által, az ingatlan állagának megóvására irányuló munkák elvégzését, illetve köteles a munkálatok elvégzésének szükségességéről Bérbeadót haladéktalanul értesíteni.

12. Bérlő köteles a bérlemény burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakáshoz tartozó tárgyak karbantartásával, felújításával, pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére, amelynek elmulasztása, lényeges kötelezettség nem teljesítésének minősül, és felmondási ok.

13. Ha a lakásban, a lakásberendezésekben, továbbá az épületben, az épület központi berendezéseiben a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása miatt kár keletkezik, köteles a helyreállítás költségeit a bérlő megfizetni, továbbá ez a magatartás a bérleti szerződés súlyos megszegésének minősül, amely rendkívüli felmondási ok.

14. Az épület felújítása, illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt, a lakáson belül szükséges munkák elvégzéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.

15. A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles - írásban - a bérbeadó részére bejelenteni.

16. A lakásban kizárólag a bérlő, annak házastársa vagy élettársa és gyermekei lakhatnak. A lakásban más életvitelszerűen nem lakhat. Bérlő a lakásba más személyt, csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be, amely szabály megszegése lényeges kötelezettség nem teljesítésének minősül, és rendkívüli [F1] felmondási ok.

17. Bérlő köteles az együttélés szabályait betartani. Az együttélési szabályok megsértése lényeges kötelezettség nem teljesítésének minősül, amely rendkívüli [F2] felmondási ok.

18. Bérlő és a bérlővel együtt élők, illetve a bérlő vendégei által okozott károkért és a szerződés ellenes magatartásáért is Bérlő felelőséggel tartozik úgy, mintha azt ő maga tette volna.

19. Bérlő a Bérbeadó általi – előzetes értesítésre történő – bérleményellenőrzését köteles tűrni, és a lakásba a bejutást biztosítani. A kötelezettség nem teljesítése lényeges kötelezettség nem teljesítésének minősül, amely rendkívüli [F3] felmondási ok.

20. A bérlő köteles tűrni

a) a bérbeadóval kötött eltérő megállapodás hiányában, a bérbeadót terhelő, a lakásberendezések pótlásával és cseréjével kapcsolatos, valamint az épület felújításával, illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt a bérbeadót terhelő, a lakáson belül szükséges munkák elvégzését,

b) a bérleménybe való bejutást a rendeltetésszerű használat, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésének évenként legalább egyszeri ellenőrzése céljából, valamint

c) a lakásba való bejutást és ellenőrzést rendkívüli káresemény, ill. veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása érdekében.

21. A 20. pontban szabályozott rendelkezés megszegése lényeges kötelezettség nem teljesítésének minősül, amely rendkívüli [F4] felmondási ok.

22. A lakásbérleti jogviszony felmondással megszüntethető.
A Felek megállapodnak hogy a jelen szerződésben jelölt székhelyükre illetve lakcímükre küldött tértivevényes/ ajánlott/egyéb könyvelt postai küldeményt a címzettel közöltnek, részére kézbesítettnek kell tekinteni (kézbesítési vélelem) akkor is, ha a küldemény ténylegesen kézbesíthető nem volt, vagy azokról a címzett nem szerzett tudomást:
- a küldeménynek az első postai kézbesítése megkísérlése napjával;
- ha ez nem állapítható meg, akkor a postai kézbesítés második megkísérlésének napjától számított 5. (ötödik) munkanapon;
- ha ez sem állapítható meg, vagy a kézbesítés másodszori megkísérlésére nem is került sor, akkor azon a napon, amelyen a kézbesítetlen küldeményt a posta a feladónak visszaküldte.

23. Rendes felmondás esetén a Bérbeadó a bérleti jogviszonyt három hónappal előbb, a hónap végével, a Bérlő 15 nappal előbb, a hónap végével mondhatja fel.

24. A jelen szerződésben foglaltak súlyos megszegése esetén a bérleti jogviszony azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntethető meg mind a Bérbeadó, mind a Bérlő részéről.

25. A bérleti jogviszony megszűnése esetén Bérlő az 1. pontban meghatározott lakást tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas módon, a beköltözés idején fennálló műszaki állapotnak megfelelően és a hozzá tartozó tárgyakkal együtt köteles Bérbeadó részére visszaadni.
Amennyiben a Bérlő nem tesz eleget annak, hogy a bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérleményt üresen és tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban átadja bérbeadó részére, úgy az ehhez szükséges munkálatokat a bérbeadó a bérlő költségére elvégezteti. Bérlő hozzájárul ahhoz, hogy ezen költségeket meg nem fizetés esetén jövedelméből, részére járó, őt megillető önkormányzati szociális juttatásból a bérbeadó letilthassa.
A Bérlő vállalja, hogy a bérleti jogviszony bármilyen jogcímen történő megszűnése esetén sem maga, sem a vele együtt költözők, illetve együtt lakók stb. részére másik lakást, elhelyezést, illetve pénzbeli térítést nem igényel.
Ha a Bérlő a bérleti jogviszony megszűnése ellenére a lakásból nem költözik ki – azt jogcím nélkül használja – a bérbeadó részére lakáshasználati díjat köteles fizetni.
A jogcím nélküli használat kezdetétől számított 6 hónapig a használati díj a lakásra megállapított lakbér kétszerese.
A jogcím nélküli használat 6. hónapjától kezdődően a lakáshasználati díj a lakásra megállapított lakbér négyszerese.
Bérlő hozzájárul ahhoz, hogy ezen díjakat meg nem fizetés esetén jövedelméből, részére járó, őt megillető önkormányzati szociális juttatásból a bérbeadó letilthassa.

26. A lakás átadás-átvételéről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek része a közüzemi számlák kifizetéséről – a szolgáltatók által kiállított – igazolás, valamint a leltár is.

27. A bérleti szerződés megszűnése során feltárt károk, hibák kijavításának, tárgyak pótlásának stb. költségeit a bérlő köteles megfizetni.

28. A bérlő köteles az 1. pontban meghatározott lakáshoz tartozó kert ingatlanhányad rendben tartására:
- Tilos a hulladék lerakás, a tilalom ellenére, a területen felhalmozott hulladékot a bérlő költségére szállíttatja el a bérbeadó.
- A terület gyom- és rágcsálómentesítése, a bérlő feladata.

29. Az 1. pontban meghatározott lakásban és az épület külső homlokzatán, valamint tetőszerkezetén átalakítás, hozzáépítés kizárólag a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával végezhető.

30. Gazdasági épület az lakóépület 10 m-es körzetében nem építhető, az attól távolabb történő építéshez a bérbeadó írásos engedélye szükséges.

31. Az 1. pontban meghatározott lakásban vállalkozási tevékenység nem folytatható, még időszakosan sem. Az épülethez tartozó telekrészen vállalkozási tevékenység csak az adó és egyéb, a tevékenységre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végezhető.

32. A Bérlő köteles kéthavonta a közüzemi díjakról szóló kifizetett számláit a Bérbeadó részére bemutatni. Ennek elmulasztása nem fizetése lényeges kötelezettség nem teljesítésének minősül, amely rendkívüli [F5] felmondási ok.

33. A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetére a bérbeadó elhelyezési kötelezettséget nem vállal.

34. A bérlő köteles a lakásbérleti szerződés megkötése előtt közjegyzői okiratban nyilatkozni arról, hogy tudomásul veszi, hogy a jelen szerződésben foglaltak nem teljesítése esetén, ellene a bérbeadó közvetlen bírósági végrehajtást kezdeményezhet.

35. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, valamint az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére,
valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 7/2016. (III.31.) önkormányzati rendeletben foglaltak az irányadók.

36. Szerződő felek, a közöttük esetleg létrejövő vitás kérdéseket, elsősorban egymás közötti egyeztetés útján kötelesek rendezni. Szerződő felek a közöttük létrejövő per esetére a Bérbeadó székhelye szerint illetékes bíróság kizárólagos illetékességét jelölik meg.
A jelen szerződést Szerződő Felek elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag aláírják.
M á n y , ……….. ………...
Bérbeadó képviseletében Bérlő
[F1] Az egyértelműség és a következetesség kedvéért érdemes így rögzíteni
[F2] Az egyértelműség és a következetesség kedvéért érdemes így rögzíteni
[F3] Az egyértelműség és a következetesség kedvéért érdemes így rögzíteni
[F4] Az egyértelműség és a következetesség kedvéért érdemes így rögzíteni
[F5] Az egyértelműség és a következetesség kedvéért érdemes így rögzíteni