Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai, és a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 06. 24- 2022. 02. 28

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2017. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai, és a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2017.06.24.

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános és eljárási rendelkezések

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. Hivatali helyiség: a Mány Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által biztosított, a házasságkötésre vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség: 2065 Mány, Rákóczi u. 67.

2. Hivatali munkaidő: a Mányi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

3. Többletszolgáltatás: a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, valamint hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés.

2. Eljárási rendelkezések

2. § (1) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésének, illetve létesítésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötés létesítése iránti szándék bejelentésével egyidejűleg, írásban kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell a felek nyilatkozatát arról, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.) 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják, a kötelezettségeket vállalják, és e rendelet 5. §-ában meghatározott esetekben a többletszolgáltatás díját megfizetik. A kérelemben meg kell jelölni továbbá a házasságkötés pontos helyét és idejét.

3. § Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést hivatali munkaidőn belül csak ügyfélfogadási időn kívüli időpontra lehet engedélyezni.

4. § Házasságkötésre hivatali munkaidőn kívül akkor kerülhet sor, ha a házasságkötés iránti szándék bejelentésével egyidejűleg a felek írásban nyilatkoznak, hogy e rendelet 5. §-ában meghatározott díjat megfizetik.

II. Fejezet

Díjak és azok megfizetése

3. A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén fizetendő díjak

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 20.000,- forint díjat köteles megfizetni.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 30.000,- forint díjat köteles megfizetni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 45.000,- Ft díjat köteles megfizetni.

6. § (1) Nem kell az (1) – (3) bekezdésben meghatározott díjat megfizetni, ha a házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt, csak valamelyik fél tartózkodási helyén kerülhet sor.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen valamelyik fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota. E körülmény fennállását a felek kötelesek igazolni.

4. A díjak megfizetése

7. § A szolgáltatásokat írásban kell igényelni.

8. § A díjat az esemény előtt legalább három nappal a Mányi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárába kell befizetni. A díjak az általános forgalmi adót tartalmazzák.

9. § Mentes a díj megfizetése alól aki, illetve akinek házastársa, élettársa mányi állandó lakos.

5. Az anyakönyvvezetőt és segítőjét megillető díjazás

10. § (1) Az anyakönyvvezetőt eseményenként

a)a 5. § (1) bekezdése eseményenként 10.000,- forint,
b)a 5. § (2) bekezdése eseményenként 15.000,- forint,
c)a 5. § (3) bekezdése eseményenként 25.000,- forint,
díjazás illeti meg.

III. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

12. Hatályát veszti Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai, és a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 15/2016. (IX.9.) önkormányzati rendelete.