Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017 (IX.28.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról

Hatályos: 2017. 10. 01- 2017. 12. 31

Mány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. §


E rendelet célja Mány község jellegzetes, értékes, hagyományt őrző építészeti arculatának és szerkezetének megőrzése érdekében a reklámok, reklámhordozók egységes elvek szerinti rendezett és esztétikus kialakítása, valamint ezek igényes fenntartása.


2. §


  1. E rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki (amely) az Önkormányzat közigazgatási területén reklámhordozót és reklámot helyez el, tart fenn vagy kíván elhelyezni, valamint ilyen céllal felületet alakít ki.


  1. E rendelet hatálya nem terjed ki a választási plakátokra és a választási kampány során alkalmazott hirdető berendezésekre.


  1. E rendelet hatálya nem terjed ki a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklám célú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló 224/2011. (X. 21.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó reklámcélú berendezésekre.

3. §

E rendelet alkalmazásában a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet (továbbiakban: reklám-elhelyezési kormányrendelet) értelmező rendelkezéseit kell érteni. 


2. A reklámok, reklámhordozók elhelyezésének általános szabályai


4. §


  1. Reklámok, reklámhordozók elhelyezése kizárólag a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt szabályozási előírások szerint, közterületekre és köztulajdonban álló ingatlanokra vonatkozóan annak 1. számú mellékletében, magánterületekre vonatkozóan 2. számú mellékletében foglaltak szerint megengedett. 


  1. Reklámhordozó, illetve reklámhordozót tartó berendezés építése, elhelyezése, áthelyezése, átalakítása és bővítése a jogszabályok keretei között, valamint a településképi követelményeknek megfelelően, a településképi bejelentési eljárásra vonatkozó szabályok alapján végezhető.


  1. A településképi bejelentési eljárásra vonatkozó részletes szabályokat külön önkormányzati rendelet állapítja meg.


  1. A reklámnak, reklámhordozónak a meglévő épített és természetes környezetbe, a településképbe illőnek kell lennie.


  1. Nem minősül reklám közzétételének az ingóságon a gyártó által elhelyezett, a gyártó és a típus azonosítását lehetővé tevő logó, védjegy vagy más jelzés.


  1. Közterületen reklám közzétételére, illetve reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként kizárólag utcabútor használható, és a közművelődési célú hirdetőoszlop kivételével hirdetőoszlop nem alkalmazható.


  1. Építési tevékenység idejére építési reklámháló, amennyiben annak engedélyezését a polgármesternél kérelmezik, az építési tevékenység időtartamára kihelyezhető, azzal a feltétellel, hogy építésinapló-bejegyzés igazolja a felújítás megkezdését, illetve, ha építési napló vezetésére nem áll fenn kötelezettség, úgy vállalják ennek vezetését az érintettek, és ezzel igazolják a felújítás megkezdését, és az építési tevékenység befejezésével az építési reklámhálót 8 napon belül elbontják.


  1. Utasváró tetejének kivételével az utasváró, hirdetőoszlop teljes felülete felhasználható reklám közzétételére oly módon, hogy a reklámhordozó eltávolítását követően a felület sérülésmentes, tiszta maradjon. Reklámot elhelyezni az információs vagy más célú berendezésen a reklámozás célú felületének 2/3-án lehet.


  1. Hirdetőoszlop kivételével ragasztás útján reklám, illetve reklámhordozó nem rögzíthető.


  1. A plakát, valamint az építési reklámháló reklám közzétételére igénybe vehető felülete 2 m2–nél kisebb nem lehet, továbbá a 9 m2-t nem haladhatja meg; az utcabútorok kivételével a reklámhordozót tartó berendezés reklámhordozók elhelyezésére igénybe vehető felülete a 11 m2–t nem haladhatja meg.


  1. Nem minősül közterületről láthatónak az épületen, építményen belüli reklám elhelyezés, kivéve, ha ablakon, vagy más átlátszó felületen keresztül kívülről látható; illetve, ha az épület, építmény olyan részén (teraszon, erkélyen) történik, amely nincsen valamennyi irányból épületszerkezettel körülzárva.


5. §


A reklám közzétételének megszüntetéséért és a reklámhordozó eltávolításáért a reklámozó és a reklám közzétevője egyetemlegesen felel; a reklámhordozót tartó berendezés eltávolításáért a reklámhordozót tartó berendezés tulajdonosa és az ingatlan tulajdonosa tartozik egyetemleges felelősséggel.



3. Ellenőrzés


6. §


A reklámok közzétételére, reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezések elhelyezésére vonatkozó szabályok betartását a Fejér Megyei Kormányhivatal ellenőrzi, és a tudomásszerzéstől számított 8 napon belül bírságot szab ki a jogsértés mértékének, időtartamának és ismételtségének figyelembevételével.


4. Záró rendelkezések


7. §


  1. Ez a rendelet 2017. október 1. napján lép hatályba.




                   Szabó Zoltán                                                             Hopka Rita

                   polgármester                                                                 jegyző










INDOKOLÁS


A településképi arculat védelme, a település egységes képének, a helyi építészeti sajátosságok és értékek megóvása érdekében szabályozhatók helyi rendeleti szinten a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének feltételei.  

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet tartalmaz részletes előírásokat, tiltásokat a fentiekkel kapcsolatosan.

A rendelet megalkotása olyan lehetőséget ad, mellyel élve az önkormányzat a saját igénye alapján is meghatározhatja az épített környezet színvonalát és a településkép sajátosságait, a reklámok elhelyezésének szabályozásával.