Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018 (II.15.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről szóló 16/2015. (X. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 02. 16- 2018. 02. 16


Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. § A mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről szóló 16/2015. (X. 12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„5. § (1) A mezőőri járulék mértéke évente 1200,- Ft/ha, de minimum 1200,- Ft.”


2. § A Rendelet 8. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„8. § (1) Mentes a járulékfizetés alól a Magyar Állam és az önkormányzat.

(2) Mentes a járulékfizetés alól a zártkerti övezetben fekvő ingatlan használója, valamint annak a külterületi ingatlannak a használója, amelynek alapterülete nem éri el az 1500 m2-t.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott mentesség vizsgálatakor a külterületi ingatlanok esetében az alapterületet földrészletenként összevonva kell figyelembe venni.


3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.




Szabó Zoltán

polgármester

Hopka Rita

jegyző





INDOKOLÁS


A rendeletmódosítás újraszabályozza a mezőőri járulék mértékét azzal, hogy meghatározza a minimálisan fizetendő járulék összegét, amely 1200,- Ft. Így mindenki számára ismertté és világossá válik, hogy ha a rendelet hatálya alá tartozó személy, őt milyen mértékű, adók módjára beszedhető mezőőri járulék terheli.

A mentességek körének minden zártkerti övezetben fekvő ingatlanra való kiterjesztésére azért volt szükség, mert a rendelet alkalmazása során megállapítást nyert, hogy az adminisztrációs terhek figyelembe vétele mellett nem célszerű ezeket az ingatlanokat – a kis bevétel miatt - fizetésre kötelezni.