Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018 (II.15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2018. 12. 14- 2019. 08. 29


Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 32. § (1) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


I. Fejezet

 Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. § E rendelet hatálya kiterjed a Mány község közigazgatási területén életvitelszerűen élő és lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre.


2. § E rendelet alkalmazása során a fogalmakat a Szoctv. 4. §-a szerint kell értelmezni.


          2. A személyes gondoskodás körében nyújtott szociális alapszolgáltatások


3. § A települési önkormányzat képviselő-testülete a személyes gondoskodás körében a következő szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

  1. étkeztetés,
  2. házi segítségnyújtás,
  3. családsegítés.

II. Fejezet

A települési támogatás


3. A pénzbeli és természetbeni települési támogatások formái


4. § A rendszeres pénzbeli támogatások formái:

  1. Közüzemi díjtámogatás,
  2. Fűtéstámogatás,
  3. Tanévkezdési támogatás.


5. § A rendkívüli pénzbeli támogatások formái:

  1. Rendkívüli települési támogatás,
  2. Temetési támogatás.



6. § A rendszeres természetbeni támogatások formái:

  1. Tűzifa támogatás,
  2. Támogatott étkeztetés.


7. § A rendkívüli természetbeni támogatások formái:

  1. Élelmiszertámogatás,
  2. Eseti gyógyszertámogatás,
  3. Köztemetés.


4. Közüzemi díjtámogatás


8. § A közüzemi díjtámogatásnál figyelembe vehető közüzemi szolgáltatások

  1. a villanyáram,
  2. a vízfogyasztás,
  3. a gázfogyasztás,
  4. a csatornahasználat,
  5. a befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz-elszállítás,
  6. a szemétszállítás

 díja.


9. § Közüzemi díjtámogatás adható annak a személynek,

  1. akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori                    legkisebb  összegének a 250 %-át, egyedülálló esetén 300 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, és
  2. az érintett ingatlanban az alábbi jogcímek valamelyike szerint lakik:

ba) a magántulajdonú lakás tulajdonosa, haszonélvezője, bérlője, vagy

bb) az önkormányzati tulajdonú bérlakás bérlője, vagy önkormányzati tulajdonú bérlakásra lakáshasználati szerződéssel rendelkező lakáshasználó.


10. § (1) A közüzemi díjtámogatás ugyanazon lakás esetén csak egy személy részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


(2) Külön lakásnak kell tekinteni az egy ingatlanon belül elhelyezkedő, fizikailag elkülönített lakásokat, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.


(3) Közüzemi díjtámogatás akkor állapítható meg, ha

  1. a kérelmező állandó jelleggel abban a lakóingatlanban él, ahová a közüzemi díj számláját kiállították,
  2. a közüzemi díj számla a kérelmező nevére szól.


11. § A közüzemi díjtámogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától számított legfeljebb egy évre lehet megállapítani.


12. § (1) A közüzemi díjtámogatás mértéke legfeljebb havi 10.000,-Ft.


(2) A közüzemi díjtámogatás folyósítása három havonta, előre, közvetlenül a kérelmező által megjelölt szolgáltató részére történik.


13. § (1) A közüzemi díjtámogatás megszűnik:

  1. a támogatásra jogosult kérelmére,
  2. a kérelmező a lakást részben vagy egészben nem lakás céljára használja, vagy a lakás használatát másnak                átengedi, vagy a lakásban nem él életvitelszerűen,
  3. ha a támogatásra jogosult személy a jogosultsági feltételeiben bekövetkezett változást a bekövetkezés napjától          számított 8 napon belül nem jelenti be az önkormányzatnak,
  4. az igazolási kötelezettség elmulasztása esetén.


(2) A közüzemi díjtámogatás megszűnésének időpontja annak a hónapnak az utolsó napja, amely napon a (1) bekezdésben meghatározottak bekövetkeznek.


14. § Ha a közüzemi díjtámogatás folyósítása a bejelentési kötelezettség vagy az igazolási kötelezettség elmulasztása miatt került megszüntetésre, a támogatás ugyanarra a lakásra, a megszüntetést követő 6 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.


5. Fűtéstámogatás


15. § (1) Fűtéstámogatás állapítható meg annak a személynek,

  1. aki nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül és egyszemélyes háztartást vezet, valamint havi jövedelme       nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, vagy
  2. aki olyan többszemélyes háztartásban él, ahol minden személy nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,      és a háztartásban együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj                  mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, vagy
  3. aki gyermekét egyedül neveli, és a háztartásban együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja          meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, vagy
  4. akinek háztartásában tartós betegség vagy súlyos fogyatékosság miatt magasabb összegű családi pótlékban              részesülő személy él, és a háztartásban az együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az      öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.


(2) A támogatás csak lakás céljára használt ingatlan tekintetében, fűtés céljára igénybe vett gázfogyasztásra, elektromos áram-, fa- és szén-, valamint PB gázfogyasztásra állapítható meg.


(3) A támogatás lakásonként csak egy személy részére állapítható meg.


16. § (1) A fűtéstámogatás összege havonta legfeljebb 10.000,- Ft.


(2) A fűtéstámogatásra október 15. és április 15. között lehet kérelmet benyújtani, és a fűtéstámogatást a fűtési szezonra, a kérelem benyújtásának időpontjától lehet megállapítani.


17. § A támogatás összege három havonta kerül átutalásra a gáz-, illetve elektromos szolgáltató részére, aki a jogosult számláján a támogatás összegét jóváírja. A fa- és szén, vagy a PB gáz fogyasztást igazoló jogosultak részére időarányosan, a kérelmező nevére és mányi lakcímére kiállított számla összegének erejéig, egy összegben kerül folyósításra a támogatási összeg.


18. § Nem állapítható meg fűtéstámogatás annak, aki tűzifa támogatásban részesül.


6. Iskolakezdési támogatás


19. § (1) Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében iskolakezdési támogatás nyújtható annak, akiknek a gyermeke általános iskolai tanuló, illetve középiskolai tanulmányait nappali tagozaton folytatja, és aki a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, vagy önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és a családjában az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum 150%-át, egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 200 %-át nem haladja meg.


(2) Az iskolakezdési támogatás mértéke

  1. egy gyermek beiskolázása esetén 8.000,- Ft,
  2. két gyermek beiskolázása esetén összesen 15.000,- Ft,
  3. három gyermek beiskolázása esetén összesen 20.000,- Ft,
  4. minden további, általános iskolai tanuló, illetve középiskolai tanulmányait nappali tagozaton folytató gyermek                beiskolázása esetén, gyermekenként 5.000,- Ft.


(3) A gyermek általános iskolai és középiskolai első beiskolázása esetén a (2) bekezdés szerinti összegen felül, további 10.000,- Ft.


20. § Az iskolakezdési támogatásra irányuló kérelmet minden év augusztus 10. és szeptember 10. között lehet benyújtani.


7. Rendkívüli települési támogatás


21. § (1) Rendkívüli települési támogatás elsősorban azoknak a Szoc.tv. 45. § (4) bekezdésében meghatározott személyeknek adható, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum 200 %-át, egyedülálló esetén annak 250 %-át nem haladja meg.


(2)  Az egy alkalomra szóló rendkívüli pénzbeli támogatás összege legfeljebb 25.000,- Ft lehet.


22. § Egy naptári éven belül egy határozattal, több alkalommal kifizetendő rendkívüli pénzbeli támogatás is megállapítható. Ebben az esetben a határozatban fel kell sorolni a folyósítások összegét és időpontját.


23. § A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet köteles a kérelmező alaposan és hitelt érdemlően megindokolni.     


24. § Ha a kérelmező vagy családja válsághelyzet miatt segítségre szorul, mert vagyoni, jövedelmi és egyéb körülményeinek ismeretében vélelmezhető, hogy ezen élethelyzetét más módon nem tudja megoldani, a támogatás összege legalább 5.000,- Ft, és legfeljebb 100.000,- Ft lehet.  


25. § (1) Válsághelyzet különösen:

  1. a családot ért elemi kár,
  2. ha a család egyik tagja 5 napot meghaladóan kórházi kezelésben részesült,
  3. az egészségbiztosítás által nem vagy csak részben támogatott, az egészség megőrzése, helyreállítása érdekében      szükséges szolgáltatás igénybevétele, ha annak díja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 30 %-át      meghaladja,
  4. a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
  5. a család, vagy annak egyik tagja bűncselekmény áldozatává vált,
  6. azonnali gyógyszerkiváltás szükséges.


(2) A válsághelyzet megoldását segítő támogatásra irányuló kérelem esetén, a válsághelyzet fennállását igazolni kell.


26. § A válsághelyzet megoldását segítő támogatás felhasználásáról a kérelmező elszámolást köteles benyújtani. A kérelmezőt e kötelezettségéről a támogatást megállapító határozatban tájékoztatni kell.


8. Temetési támogatás


27. § Temetési támogatás állapítható meg annak az eltemettető személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülálló esetén 350 %-át.


28. § (1) A temetési támogatás összege 80.000,- Ft, amely annak fizethető ki, akinek a nevére a temetési számla szól.

(2) Azon elhunytra tekintettel, akit köztemetésben részesítettek, temetési támogatás nem állapítható meg.


9. Tűzifa támogatás


29. § (1) A települési támogatás tűzifa támogatásként is adható annak, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülálló esetén 300 %-át.[1]


(2) A tűzifa támogatás csak tűzifa formájában adható. 


(3) A tűzifa támogatás mértéke 1 erdei m3 lehet, és lakásonként, a fűtési szezonban egyszer vehető igénybe.


30. § A támogatási időszak a tárgyév október 15. napjától az azt követő év április 15. napjáig tart. A kérelmeket október 15-től lehet benyújtani. A november 15-ig benyújtott kérelmek esetén a tűzifa támogatást december 31-ig kell megállapítani.


31. § Nem kaphat tűzifa támogatást, aki részére fűtéstámogatást állapítottak meg.


10. Támogatott étkeztetés


32. § (1) A rendszeres természetbeni támogatás támogatott étkeztetés formájában, ebéd kedvezményes áron történő biztosításával is adható.

(2) A támogatott étkeztetés igénybevételére a Mányi Önkormányzati Konyha szolgáltatásán keresztül van lehetőség, oly módon, hogy a külső személyek által fizetendő étkezési térítési díj 50 %-ával megegyező összegű - csökkentett - térítési díjat fizet meg a Konyha részére.


33. § Támogatott étkeztetés csak annak a személynek nyújtható,

  1. aki nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül és egyszemélyes háztartást vezet, és havi jövedelme nem        haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, vagy
  2. aki olyan többszemélyes háztartásban él, ahol minden személy nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban                    részesül,  és a háztartásban együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi              nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, vagy
  3. aki gyermekét egyedül neveli és a háztartásban együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja          meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, vagy
  4. akinek háztartásában tartós betegség vagy súlyos fogyatékosság miatt magasabb összegű családi pótlékban              részesülő személy él, és a háztartásban az együtt élő személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg          az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.


34. § (1) A támogatott étkeztetés igénybevételére kizárólag a Mányi Önkormányzati Konyha üzemelési időszakában van lehetőség.

(2) Az étkezés elviteli rendszerben, saját ételhordó biztosításával történik.


11. Karácsonyi élelmiszertámogatás


35. § (1) Minden év decemberében - a képviselő-testület külön határozata alapján – egyszeri élelmiszertámogatás nyújtható azon személyeknek, akiket a helyi civil szervezetek, egyházak és nemzetiségi önkormányzatok támogatásra javasolnak.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt javaslatokat legkésőbb tárgyév december 15-ig szükséges benyújtania a megjelölt szervezeteknek. Az élelmiszercsomagok kiosztása minden esetben az önkormányzat szervezésében, legkésőbb december 24. napjáig történik. 

12. Köztemetés


36. § Az eltemettetésre köteles személy a polgármester határozata alapján teljes egészében mentesül a köztemetés temetési költségeinek megtérítési kötelezettsége alól, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.


37. § Az eltemettetésre kötelezett személy 50 %-ban mentesül a köztemetés temetési költségeinek kötelezettsége alól, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át.


13. Eseti gyógyszertámogatás


38. § Eseti gyógyszertámogatásban részesíthető az a személy, aki a betegsége miatt jelentkező magas gyógyszerkiadást jövedelmi helyzete miatt nem képes megfizetni, és közgyógyellátásra nem jogosult, és a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén 200 %-t.


39. § (1) Az eseti támogatás összege nem haladhatja meg a 10.000,- Ft-ot.


(2) A gyógyszertámogatás összegével a kérelmező köteles elszámolni.


III. Fejezet

14.  Eljárási szabályok


40. § A települési támogatás iránti ügyekben, átruházott hatáskörben a Humánerőforrások Bizottság jár el, kivéve a válsághelyzetet, valamint a köztemetéssel kapcsolatos ügyeket, amelyekben a polgármester jár el.


41. § A 35. §-ban meghatározott esetet kivéve, a települési támogatás iránti eljárások kérelemre indulnak.


42. § Aki a rászoruló rászorultsági helyzetéről tudomást szerez, arról bejelentést tehet a Mányi Közös Önkormányzati Hivatalnál. Ebben az esetben az eljárásra kötelezett önkormányzati szerv az eljárást hivatalból indítja meg.


43. § A települési támogatás iránti kérelmet a kérelmezőnek a Mányi Közös Önkormányzati Hivatalnál kell benyújtania, a rendelet 1., 2., 3. és 4. függelékének felhasználásával.


44. § (1) Valamennyi támogatási formára irányuló igény elbírálásához a kérelmező köteles a maga és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, és az erre vonatkozó igazolásokat a kérelemhez csatolni.


(2) A kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a jövedelmi és vagyoni viszonyokról szóló nyilatkozat valódiságát igazoló iratokat, így:

  1. a munkáltató által kiadott kereseti igazolást,
  2. ha a kérelmezőnek nincs jövedelme, az erről szóló nyilatkozatot,
  3. ha a kérelmező alkalmi munkából él, az erről és az alkalmi munkával megkeresett összegről szóló nyilatkozatot,
  4. rendszeres pénzellátásokról az azt megalapozó határozat vagy a kifizetésről szóló igazolást,
  5. egyéb jövedelemnél, az azokat megalapozó határozatot, vagy kifizetési bizonylatot, igazolást, szerződést,
  6. mezőgazdasági jövedelmekből származó jövedelmi igazolást,
  7. adóbevallást vagy annak hiteles másolatát,
  8. vagyonnyilatkozatot,
  9. a számlavezető pénzintézet nevét és a számlaszám megjelölését,
  10. tartós betegség vagy súlyos fogyatékosság miatt megállapított magasabb összegű családi pótlék esetén a kifizető       szerv által kiállított igazolást.


45. § A közüzemi díjtámogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

  1. a lakáshasználat jogcímét igazoló adásvételi vagy bérleti, vagy használati szerződést,
  2. annak a szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát, amelyre a kérelmező a közüzemi díj támogatás              utalását kéri.


46. § A fűtéstámogatás iránti kérelemhez csatolni kell a lakcímre szóló gáz-, elektromos számlát, illetve a tüzelőolaj, a fa- és szén, vagy a PB gáz megvásárlását igazoló számlát.


47. § A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem benyújtásakor - a támogatás alapját képező létfenntartást veszélyeztető vagy rendkívüli élethelyzettől függően - csatolni kell:

  1. a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott igazolást,
  2. a váratlan költségekről szóló igazolást,
  3. az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéről szóló, az érintett egészségügyi szolgáltató igazolását,
  4. a gázfűtés esetén a fűtési szolgáltató igazolását vagy számláját, egyéb fűtési módozat esetén a tüzelőanyagot            forgalmazó által kibocsátott, a tüzelőanyag kifizetését igazoló számlát,
  5. a halotti anyakönyvi kivonatot, amennyiben a haláleset nem Mányon történt,
  6.   az egészségügyi szolgáltatások, ellátások szükségességét igazoló, a védőnői szolgálat, illetve az egészségügyi        intézmény által kiállított javaslatot, az egészségügyi intézmény által kiállított igazolást.


48. § Egyedülálló kérelmező esetében nyilatkozni kell:

  1. a válás tényéről,
  2. a házasság felbontása iránti kérelem beadásáról az ügy peres számának megjelölésével, és a házastárs külön,          azaz más címen szereplő lakásának tényéről: az új lakcímre vonatkozó büntetőjogi felelősséggel tett nyilatkozattal,
  3. ha a kérelmező sohasem volt házas, az erre vonatkozó tényről.


49. § Amennyiben a kérelmező aktív korú, és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, igazolnia kell, hogy a munkavállalás érdekében mindent megtett. Ennek bizonyítására csatolni kell

  1. az illetékes munkaügyi központ igazolását a munkanélküliség tényének regisztrálásáról, valamint arról, hogy
  2. a részére az elmúlt egy évben ajánlottak-e fel munkát, azt a kérelmező elfogadta-e, és ha nem, milyen indokkal          utasította vissza.


50. § Az eseti gyógyszer támogatási iránti kérelemhez csatolni kell a kiváltandó recepteket, és a gyógyszertár árkalkulációját.


51. § Az élelmiszertámogatás kérelemhez csatolni kell a lakcímkártya másolatát, illetve a kérelmező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy életvitelszerűen Mányon lakik.


52. § A települési támogatások igénylése esetén a kérelmező köteles nyilatkozni arról, hogy saját ellátására tartási-, öröklési-, vagy életjáradéki szerződést kötött-e.


53. § Ha a kérelmező adatközlési kötelezettségének a külön felhívásban meghatározott határidőig nem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani.


54. § A támogatást kérő az egyéb feltételek megléte esetén sem részesülhet támogatásban, ha az általa igazolt létfenntartási költségek és bevételeinek egymáshoz való viszonya nem igazolja életvitelét, általános körülményei a támogatást nem teszik indokolttá.


55. § A pénzbeli támogatás esetén a kérelmezőt nyilatkoztatni kell, hogy bankszámlájára átutalással, vagy készpénzben szeretné-e a támogatást felvenni.


56. § Ha a kérelmező a támogatással köteles elszámolni, arra a rendelet 5. mellékletének felhasználásával köteles.


15. Jogosulatlanul felvett támogatások


57. § A közüzemi díjtámogatásra jogosult köteles a jogosultsági feltételekben bekövetkezett változásokat – a változás bekövetkeztétől számított 8 napon belül – az önkormányzatnak bejelenteni.


58. § A jogosulatlanul felvett települési támogatást vissza kell fizetni.


59. § (1) Ha a szociális ellátás megtérítését rendeli el az azt megállapító önkormányzati szerv, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét, amennyiben a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

  1. 50 %-a alatt van, elengedheti,
  2. 50-100 %-a között van, csökkentheti,
  3. 100-150 %-a között van, részletfizetést engedélyezhet.


(2) A visszafizetési kötelezettség esetén az azt megállapító önkormányzati szerv, amennyiben az egyösszegű visszafizetés a kérelmező megélhetését veszélyezteti, részletfizetési kedvezményt engedélyezhet.

(3) A részletfizetési kedvezmény időtartama legfeljebb tizenkét hónapig terjedhet.


60. § Amíg a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésre nem kerül rendkívüli települési támogatáson kívül, támogatás nem adható.


16. Méltányosság gyakorlása


61. § Az eljárásra jogosult önkormányzati szerv különös méltánylást érdemlő esetben, ha azt az eljárás során felvett környezettanulmányon tapasztaltak is alátámasztják, évente egy alkalommal rendkívüli támogatást, fűtéstámogatást, gyógyszertámogatást állapíthat meg, ha a kérelmező havi jövedelme, illetve a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem a jogosultság megállapításához meghatározott jövedelemhatárt legfeljebb 10 %-kal haladja meg.


62. § Különös méltánylást érdemlő eset, ha

  1. a kérelmező vagy a családtagja súlyos mozgáskorlátozott,
  2. a kérelmező vagy a családtagja súlyos látás vagy halláskárosult,
  3. a kérelmező vagy a családtagja munkaképesség-csökkenése a 100 %-ot, vagy az egészségkárosodása a 80 %-ot      eléri,
  4. a kérelmező és a családjában élők mindegyike nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,
  5. a családban 3 vagy több gyermeket nevelnek.


IV. Fejezet

17. Záró rendelkezések


63. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásról szóló 11/2016. (VI.30.) önkormányzati rendelete.



            

                                                  Szabó Zoltán                                                      Hopka Rita

                                                  polgármester                                                          jegyző




                                                                                    

1. függelék a 4/2018. (II.15.) önkormányzati rendelethez



I G É N Y L Ő L A P

  települési támogatáshoz



Az igényelt támogatás:*


  1. Közüzemi díjtámogatás
  2. Fűtéstámogatás
  3. Tanévkezdési támogatás
  4. Rendkívüli pénzbeli támogatás
  5. Válsághelyzet megoldását segítő támogatás
  6. Temetési támogatás
  7. Tűzifa támogatás
  8. Támogatott étkeztetés
  9. Eseti gyógyszertámogatás
  10. Köztemetés


*A megfelelő rész aláhúzandó!



Az igénylő adatai:


Neve: (születési név is):………………………..………………………………………….

Anyja neve:……………………………..…………………………………………………..

Családi állapota:…………….…………………………………………………………..…

Születési helye és ideje:…………………….……….………………………………….....

Lakcíme:…………………………………………………………………….………………

Tartózkodási helye:………………………………………………………………………..

TAJ száma:………………………………………………………………………………….

Adóazonosító jele:……………………………………………………………………...….

      Igénylő telefonszáma: …………………………………...  (önkéntes adatszolgáltatás)



Az igénylővel közös háztartásban élők adatai:

NÉV

ANYJA NEVE

SZÜLETÉSI HELY ÉS IDŐ

ROKONSÁGI  FOK

JÖVEDELEM

FT

TAJ

SZÁM

1







2







3







4







5







6







7







8







9
















Jövedelmi adatok:


  1. Az igénylő jövedelmének forrása:…………………………………………………….…………
  2. Az igénylő jövedelmének összege:…………………..…………………………….………….Ft
  3. Az igénylővel együtt élők jövedelmének összege:……………………………….………….Ft
  4. Az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege:……………………………….……………..Ft
  5. Mennyi alkalmi munkából származó jövedelemmel rendelkezik havonta ………Ft
  6. Milyen gépkocsival rendelkezik (típus, évjárat, db)


……………………………………………………………………………………………….

Milyen, az általa lakotton kívüli, más ingatlannal rendelkezik


………………………………………………………………………………………….



Van-e köztartozása?


az önkormányzattal szembeni tartozás (helyi adó, kölcsön, szemétdíj, étkeztetési, stb.)


  …………………………………………………………………………………………


kötelezően igénybevett szolgáltatás – szemét, szennyvíz szállítás stb. - tartozás


…………………………………………………………………………………………


a Magyar Állammal szembeni tartozás……………………………………………



A munkaviszonyra vonatkozó kérdések:


  1. munkaviszonyban áll-e, ha igen hol, mióta.


………………………………………………………………………………………….

  1. regisztrált munkanélküli-e, ha igen mióta


………………………………………………………………………………………….


  1. mikor volt utoljára bejelentett munkaviszonya


………………………………………………………………………………………….


  1. bejelentett álláskereső-e, ha igen, mióta


………………………………………………………………………………………….


  1. volt-e közmunka lehetősége, a felajánlott közmunkát elfogadta-e, ha nem, miért


…………………………………………………………………………………………..


………………………………………………………………………………………….


  1. egészségi állapota lehetővé teszi-e a munkavégzést, ha nem miért


………………………………………………………………………………………….



Az egészségi állapotra vonatkozó kérdések:


  1. orvosi kezelés alatt áll-e


…………………………………………………………………………………………


  1. jelenleg van-e gyógyszer költsége, ha igen mennyi


………………………………………………………………………………………….


  1. rendszeresen gyógyszer szed-e


………………………………………………………………………………………….


  1. a havi gyógyszer, vagy kezelési költségének összege


………………………………………………………………………………………….



  1. dohányzik-e?


…………………………………………………………………………………………



A háztartásra vonatkozó kérdések:


  1. a kérelmező által lakott lakás mérete…………………………………………..


  1. a használat jogcíme ……………………………………………………………….


  1. lakókörnyezet rendezett-e, a lakáshoz tartozó kertet műveli-e


………………………………………………………………………………………..



A problémájának megoldásának érdekében eddig mit tett: 


  1. rokonság, barátok segítségét kérte-e


…………………………………………………………………………………………

  1. munkahelyén, ha van kért-e segítséget, támogatást


…………………………………………………………………………………………

  1. karitatív szervezetektől kért-e segítséget


………………………………………………………………………………………….

  1. egyéb a probléma megoldására irányuló erőfeszítése (pl. részletfizetés, kölcsön átütemezés, alkalmi munkavállalás, stb.)


………………………………………………………………………………………….



A kérelem szöveges indoklása: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................……………………………………………………………………………………………………………………………………………


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Mány,………………………………………..



                                                                                                    …………………………………………..

                                                                      az igénylő aláírása




2. függelék a 4/2018. (II.15.) önkormányzati rendelethez


Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyi adatai

Neve: .....................................................................................................................................

Születési neve: ......................................................................................................................

Anyja neve: ...........................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ..................................................................................................

Lakóhely:  ..............................................................................................................................

Tartózkodási hely: ................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ,,............................................................................


II. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona


A. Ingatlanok


1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)


2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft


3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft


4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft


B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: '

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Mány, .......... év .............................. hó ............ nap


                        ................................................

  az igénylő aláírása

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik,  a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyar Köztársaság területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.



















* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.


** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.



3. függelék a  4/2018. (II.15.) önkormányzati rendelethez


JÖVEDELEMIGAZOLÁS


Munkáltató:

Neve: ………………………………………………………………


Címe: …………………………….…………………………………


Adószáma:………….……..………..……………………………………


TB törzsszáma:..…………………………………………………………



Munkavállaló:

Neve: …………………………………………………………………….


Születési neve:..……………………………..………………………...…


Szül.hely, idő:……………………………………………………………


Anyja neve:………………………………………………………………


Lakcíme:……………………………………………………………….…


Munkaviszony kezdete: ………………….……………………………


Igazolt időszak:……………………………………………………….…


Munkáltatóként igazoljuk, hogy fent nevezett Munkavállaló jelenleg is alkalmazásunkban áll.


Havi bruttó jövedelme ……….………..Ft, azaz………………………….. ……forint,

Havi nettó jövedelme ………………… Ft, azaz ………….…….………….….. forint.



A Munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozás nem áll fenn. Ezen igazolást a dolgozó kérésére adtuk ki.



Kelt:……………………….



                                                                                                                        ______________

                                                                                               Munkáltató



4. függelék a 4/2018. (II.15.) önkormányzati rendelethez



Nyilatkozat


Alulírott


Neve:       ……………………………………………………………


Születési neve:..……………………………………………………


Szül.hely, idő:………………………………………………………


Anyja neve:…………………………………………………………


Lakcíme:……………………………………………………………


úgy nyilatkozom, hogy *


  1. érvényes tartási, életjáradéki, illetve egyéb, gondozásomat kötelezően előíró szerződéssel nem rendelkezem


  1. gondozásomat kötelezően előíró szerződéssel rendelkezem: ………………………………………………………(típusa)



*A kívánt rész aláhúzandó!


Tartási, életjáradéki, örökösödési szerződés kötésének időpontja:………………...…………


A szerződő fél neve, lakcíme:……………………………………………………………………..




Mány,…………………………………….





                                                                                                   …………………………………………

                                                                   az igénylő aláírása



                                                                       

                                5. függelék a 4/2018. (II.15.) önkormányzati rendelethez


ELSZÁMOLÓ LAP


A támogatott neve:

A támogatott lakcíme:

A támogatott anyja neve:

A támogatott célja:


A támogatás felhasználása



A felhasználás megnevezése


Összege

1.




2.




3.




4.




5.





Összesen:












Alulírott kijelentem, hogy az elszámolt fenti összeg a …………………….………kelt, és


……………………számú határozatban foglaltaknak megfelelően került felhasználásra.


Mellékelem a felhasználásról szóló igazolásokat (számla, csekkbefizetés, stb.).




Mány, …………………                                              


                                                                                              …………........................................

                                                                                                            az igénylő aláírása       










INDOKOLÁS


A rendelet megalkotásával a támogatási rendszeren belül a Humánerőforrások Bizottság javaslatára a Képviselő-testület újraszabályozza az egyes támogatások feltételeként meghatározott jövedelemhatárokat, annak érdekében, hogy az önkormányzat szélesebb körben tudjon segítséget nyújtani a rászorulóknak. A szabályok megalkotásával mindenki számára világossá válik, hogy ha ezen élethelyzetbe kerül, számíthat-e az önkormányzat segítségére. Az önkormányzat segítségével könnyebben oldhatók meg azok az élethelyzetek, amelyek váratlanul, a kérelmező önhibáján kívül alakultak ki. Ugyanakkor segítséget nyújt az olyan emberek számára is, akik életvitelük, elesettségük miatt nem tudnak magukról gondoskodni. A rendelet megalkotásával az a Képviselő-testület célja, hogy emberek elsősorban az öngondoskodás, az előrelátás és munkavégzés által lássák el magukat, ugyanakkor hathatós segítséget kíván nyújtani azoknak, akik erre rászorulnak.

A rendelet megalkotásával növekszik azoknak a száma, akik települési támogatásban részesülhetnek, illetve a települési támogatások összege is növekszik.

[1]

A rendelet szövegét a 17/2018 (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018.XII.14-től