Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (I.27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztviselők illetményalapjáról és illetménykiegészítéséről

Hatályos: 2021. 01. 28
a köztisztviselők illetményalapjáról és illetménykiegészítéséről
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet szabályozza az önkormányzat hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját és illetménykiegészítését.
A jelenlegi, jogszabályban meghatározott köztisztviselői illetményalap 38.650,-Ft, amelyet még 2008. január 1-jén fogadtak el (2007. évi CLXIX. tv. 56. §), az azóta eltelt időszak alatt - 13 éve - nem változott. Az illetménykiegészítés ezt a helyzetet némileg kompenzálhatja, és kifejezheti azt, hogy az önkormányzat mennyire becsüli meg a köztisztviselőiket. Megoldást teremthet továbbá – a munkaerőpiac helyzetét tekintve - a hivatal személyi feltételeinek folyamatos biztosításához, a zavartalan, zökkenőmentes működőképesség megőrzéséhez.
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerint az illetményalap összegét évente az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi illetményalap.
A Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 61. § (1) bekezdése alapján: A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap 2021. évben 38 650 forint. Ugyanezen szakasz (6) bekezdése szerint: A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2021. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.