Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 27
az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 91. § (1) bekezdése szerint a zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. 2020. évben, ha a helyi önkormányzat nem rendelkezik a 2019. költségvetési évre vonatkozó elfogadott és hatályos zárszámadási rendelettel, akkor a zárszámadási rendeletet úgy kell a helyi önkormányzatnak elfogadnia, hogy az legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napon hatályba lépjen.
A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.
A rendelet tartalmazza a 2019. évi költségvetés zárszámadását, az önkormányzat teljesített bevételeit és kiadásait. A rendelet megalkotásával történik meg a 2019. pénzügyi év lezárása.
Megállapításra kerülnek a tényleges bevételek és a tényleges kiadások, valamint ezek egyenlege. A zárszámadásból látszik a képviselő-testület egész évi pénzügyi gazdálkodása, valamint az, hogy a gazdálkodás során sikerült-e a vagyont gyarapítani. A rendelet megalkotásával a pénzügyi gazdálkodás számai nyilvánossá, és minden érdeklődő számára hozzáférhetővé válnak.
A rendelet megalkotásánál figyelembe vettük az Áht., az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.), Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény rendelkezéseit.