Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009 (II.26..) önkormányzati rendelete

ZICHYÚJFALU KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2009. (II.26.) számú rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról

Hatályos: 2009. 02. 26- 2021. 09. 20

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009 (II.26..) önkormányzati rendelete

ZICHYÚJFALU KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2009. (II.26.) számú rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokról

2009.02.26.

Zichyújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.)16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörben eljárva, illetve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Sztv.) 92. §. (1) bekezdésének, valamint a Közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet célja

1. §

.

A képviselő-testület e rendeletének célja, hogy az 1993. évi III. tv., valamint e törvény felhatalmazása alapján hatályba léptetett jogszabályok rendelkezéseinek figyelembevételével a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások formáit, rendszerét, szervezetét, az igénybevétel feltételeit, módját.

A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Zichyújfalu Község közigazgatási területén élő:

a/ magyar állampolgárokra
b/ bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre
c/ letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre
d/ a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre
(2) A rendelet hatálya kiterjed az Sztv. 4. § (2) és (3) bekezdéseiben meghatározott hajléktalan személyekre a törvényben szabályozott esetekben.
(3) A munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68/EGK tanácsi rendeletében meghatározott jogosulti körbe tartozó, az önkormányzat területén tartózkodó személyekre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások

3. § Zichyújfalu Község Önkormányzata a személyes gondoskodást igénylők számára az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a.) étkeztetést
b.) házi segítségnyújtást
c.) jelzőrendszeres házi segítségnyújtást
d.) családsegítő szolgáltatást biztosít
e.) közösségi ellátás
Étkeztetés

4. § (1) Étkeztetés keretében az önkormányzat tartósan vagy átmenetileg napi egyszeri meleg

étkezést (ebédet) biztosít a szociálisan rászorultnak.
(2) Szociálisan rászorultnak tekinthető az a személy, aki
a.) vagyonnal nem rendelkezik, továbbá
b.) tartásra képes vagy köteles hozzátartozója nincs vagy tartási kötelezettségét nem
teljesíti, valamint
c.) eltartási, öröklési, gondozási szerződéssel nem rendelkezik,
d.) egészségi állapota
e.) fogyatékossága
f.) pszichiátriai betegsége és
g.) jövedelmi viszonyai alapján étkezését önmaga más módon nem képes megoldani.
(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud, valamint, aki munkaképességét legalább 50%-ban elvesztette.
(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos
személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény
alapján fogyatékossági támogatásban részesül.
(5) Pszichiátriai betegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-
gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.
(6) Az étkeztetés történhet
a.) indokolt esetben házhozszállítással
b.) a jogosult általi elvitellel
(7) Szociális étkeztetést- amely legalább napi egyszeri meleg étkeztetést jelent - azt az
önkormányzat saját üzemeltetésű konyháján biztosítja.
(8) Étkezés nyújtható azon kérelmezőknek is, akik nem szociálisan rászorultak, de az 1.
számú melléklet szerinti térítési díj megfizetését vállalják.
(9) Az étkeztetésért fizetendő intézményi térítési díjat a rendelet 1. számú melléklete
határozza meg.

Házi segítségnyújtás

5. § (1) Az önkormányzat házi segítségnyújtás keretében gondoskodik azokról az időskorú vagy egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak.

(2) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a HUMÁN Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat keretében működő házigondozói szolgálat útján biztosítja.

(3) A szociális gondozó feladatkörében:

a.) ellátja otthonukban a rászorult személyeket

b.) biztosítja az otthoni környezet rendjét

c.) a rászorult egészségügyi állapotának megfelelően együttműködik a háziorvossal

d.) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való

segítségnyújtást.
(4) Házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet. A gondozási szükséglet vizsgálata céljából külön jogszabályban megjelölt szakértői bizottság működik. A szakértői bizottság a gondozási szükségletet külön jogszabályban meghatározottak szerint megvizsgálja és kötelező erejű szakvéleményt ad a napi gondozási szükséglet mértékéről.
(5) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást a napi 4 órát meg nem haladó gondozási szükséglettel rendelkező személyek számára biztosítja.

1(6)

2(7)

3(8)

4(9)

5(10)

6(11)

7(12)

(1a) 8 (13) A házi segítségnyújtás igénybevétele térítésmentes.
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

6. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele szempontjából szociálisan rászorultak körét az Sztv. 65. § (4)-(5) bekezdése határozza meg. A szociális rászorultság fennállását az Sztv 65. § (6) bekezdése és a 36/2007. (XII.22.) számú, a gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának szabályairól szóló SZMM rendelet 2. §-a szerint kell igazolni.

(3) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban részesülő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászorult személyek részére nyújtott szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

(4) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a HUMÁN Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja.

Családsegítés

7. § (1) A családsegítést az önkormányzat a HUMÁN Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja, annak önálló szakmai egységként történő működtetésével.

(2) A családsegítő szolgálat az Sztv. 64. § (1)-(5) bekezdésében meghatározott feladatokon túl biztosítja Zichyújfalu Község Önkormányzat képviselő-testületének a helyi szociális ellátások és támogatások helyi rendszeréről szóló 2/2009.(II.26.) 14 §. (6) bekezdésében meghatározott beilleszkedési programok szervezését.

(3) A családsegítés iránti igényt szóban vagy írásban kell benyújtani a Humán Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat székhelyén vagy a Polgármesteri Hivatal igazgatásügyi előadójánál.

(2) A családsegítő szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

8. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időkorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást elsősorban a szociális rászorultak számára biztosítja.

(3) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele szempontjából a szociálisan rászorultak körét az Sztv. 65. § (4) bekezdése határozza meg. A szociális ászorultság fennállását az Sztv. 65. § (6) bekezdése és a 36/2007.(XII.22.) számú, gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának szabályairól szóló SZMM rendelet 2. §-a szerint kell igazolni.

(4) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban részesülő, szociálisan rászorult személyek részére nyújtott szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

(5) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az önkormányzat a HUMÁN Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja

Közösségi ellátások

9. § (1) Közösségi ellátások a pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegek részére nyújtott (2) bekezdésben meghatározott közösségi alapellátás, valamint a szenvedélybetegek részére nyújtott (3) bekezdés szerinti alacsonyküszöbű ellátás.

(2) A pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegek részére a közösségi alapellátásként biztosítani kell :

a) a lakókörnyezetben történő segítségnyújtást az önálló életvitel fenntartásában,

b) a meglévő képességek megtartását, fejlesztését,

c) a háziorvossal és a kezelőorvossal való kapcsolattartás révén a szolgáltatást igénybe vevő állapotának folyamatos figyelemelkísérését,

d) a pszichoszociális rehabilitációt, a szociális mentális gondozást,

e) az orvosi vagy egyéb terápiás kezelésben, szolgáltatásban, szűrővizsgálaton való részvétel ösztönzését figyelemelkísérését,

f) megkereső programok szervezését, az ellátásra szoruló személyek elérése

érdekében.

(3) A szenvedélybetegek részére nyújtott alacsonyküszöbű ellátás keretében a (2) bekezdés e)-

f) pontjában meghatározottakon túl biztosítani kell:

a) a szenvedélybetegség okozta egészségügyi és szociális károk mérsékléséhez szükséges egyes ártalomcsökkentő szolgáltatásokat.

b) a kríziskezelést az életet veszélyeztető, a testi, szociális, kapcsolati és életvezetési rendszerben kialakult kezelhetetlen helyzetek esetére.

(4) A közösségi ellátásban részesülő személyek részére a szolgáltatás igénybevétele

térítésmentes.
(5) A közösségi ellátást az önkormányzat a HUMÁN Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat
útján biztosítja
III. Fejezet

Térítési díj megállapításának általános rendelkezései

10. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatásokért – a családsegítés, a jelzőrendszeresítési házi segítségnyújtás és a közösségi ellátás kivételével – az 1.,2. számú mellékletben meghatározott intézményi térítési díjakat kell alakalmazni.

(2) Az intézményi térítési díjakat a képviselő-testület évente felülvizsgálja és szükség szerint módosítja, összegét jelen rendelet 1. melléklet a) pontja, 2. melléklet a) pontja tartalmazza.

(3) A fizetendő személyi térítési díj összegét az ellátásra jogosultságot megállapító szerv évente, minden év február 28.-ig felülvizsgálja. Az új személyi térítési díjak minden év március 1.-től kerülnek bevezetésre.

(4) A fizetendő személyi térítési díj összegét az Sztv. 114-116. §-aiban foglalt szabályok figyelembevételével kell megállapítani és erről a térítési díj fizetésére kötelezettett tájékoztatni. A megállapított személyi térítési díj összege nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.

(5) A személyi térítési díj összege az egyéni rászorultsága alapján csökkenthető illetve elengedhető, ha azt a kötelezett jövedelmi viszonyai indokolttá teszik.

(6) Az étkezésért fizetendő személyi térítési díjat a polgármester e rendelet 1. melléklet b) pontja szerint állapítja meg.

(7) A személyi térítési díj megállapításánál a térítésre kötelezett igazolt rendszeres havi jövedelmét kell figyelembe venni az Sztv. 119. §/C pont (1) bekezdése alapján.

(8) A térítési díj fizetésére kötelezettek:

a) az ellátást igénybevevő

b) ellátást igénybevevő tartására, gondozására köteles és képes személy.

(9) Az étkezés és a házi segítségnyújtás személyi térítési díját utólag, tárgyhónapot követő hónap 5.-éig kell megfizetni az ellátást biztosító intézmények vezetőjének.

(10) Ha az ellátást igénybevevő, vagy törvényes képviselője a polgármester döntését vitatja, a határozat kézhezvételét követő 15 napon belül jogorvoslati kérelemmel élhet, melyet Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez kell címezni, és a Polgármesteri Hivatal igazgatási ügyintézőjéhez kell benyújtani.

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevétele,

ellátások megszüntetése

11. § (1) A szociális ellátást a 9/1999.(XI.24.) számú a személyes gondoskodást nyújtó szociális

ellátások igénybevételéről szóló SZCSM rendelet 1. számú melléklete szerinti
formanyomtatvány kitöltésével kell kérelmezni.
(2) Az étkeztetés, valamint a házi segítségnyújtás személyi térítési díjának mérséklésére irányuló kérelmet a szociális és egészségügyi rászorultságot igazoló jövedelemigazolással és orvosi igazolással együtt a Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani.
(3) A kérelem elbírálásáról a polgármester (átruházott hatáskörben) dönt.
(4) Haladéktalanul minden külön eljárás nélkül étkezést és házi segítségnyújtást kell biztosítani annak a rászorulónak, akinek testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.
A szükséges eljárást azonban az ellátás biztosításától függetlenül utólag ilyen esetben is le kell folytatni.
(4) A házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, közösségi ellátás és a családsegítés igénybevétele iránti kérelmeket a HUMÁN Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetőjénél kell benyújtani, aki dönt az ellátás igénybevételéről, ill. megszüntetéséről.
(5) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről a döntésre jogosult írásban értesíti az ellátottat. Az értesítés tartalmazza:
a.) étkeztetés esetén az étkeztetés módját
b.) ellátás kezdőidőpontját, tartamát
c.) a térítési díj összegét és megfizetésének helyét, időpontját, módját
d.) az ellátás mellőzése esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályait
e.) az ellátás megszüntetésének eseteit
(6) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:
a.) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt;
b.) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki;
c.) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné tesz vagy akadályozza;
d.) az ellátott a részére megállapított térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.
(7) Az ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tényekben, családi körülményekben, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül az intézmény vezetőjének bejelenti.
IV. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő- testületének a helyi szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi rendszeréről szóló 6/2007 (V.30.) számú rendelete.

1

Módosította: 8/2009.(VII.29.)sz. rendelet 2. §-a.

2

Módosította: 8/2009.(VII.29.)sz. rendelet 2. §-a.

3

Módosította: 8/2009.(VII.29.)sz. rendelet 2. §-a.

4

Módosította: 8/2009.(VII.29.)sz. rendelet 2. §-a.

5

Módosította: 8/2009.(VII.29.)sz. rendelet 2. §-a.

6

Módosította: 8/2009.(VII.29.)sz. rendelet 2. §-a.

7

Módosította: 8/2009.(VII.29.)sz. rendelet 2. §-a.

8

Módosította: 8/2009.(VII.29.)sz. rendelet 1. §-a.