Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete

Zichyújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 10- 2018. 02. 26

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete

Zichyújfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

2014.02.10.

Zichyújfalu Község Önkormányzati Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya:

1. § A rendelet hatálya az önkormányzatra és az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre terjed ki.

A költségvetés címrendje:

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésének kiadási és bevételi főösszegét 101.905 ezer Ft-ban állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem költségvetési szerveket érintő előirányzatok külön-külön címet alkotnak.

A költségvetés bevételei és kiadásai:

3. § A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését 101.905 ezer Ft bevétellel és kiadással, ezen belül

17.291 ezer Ft személyi juttatással,
4.707 ezer Ft munkaadót terhelő járulékkal,
34.622 ezer Ft dologi kiadással,
8.611 ezer Ft átadott pénzeszköz, egyéb támogatással,
10.600 ezer Ft szociális juttatási kiadással
11.095 ezer Ft beruházási kiadással
14.979 ezer Ft egyéb tartalékkal állapítja meg.

4. § (1) Az önkormányzat 2014. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti részletezését az 1. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési kiadásait feladatonként a

2. melléklet szerint állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a községben működő civil szervezetek támogatására 600 ezer Ft-ot állapít meg, melyre számadási kötelezettséget ír elő.

6. § A képviselő-testület a költségvetésében szereplő felhalmozási jellegű feladatainak kiadásait előirányzatonként a 3. melléklet szerint állapítja meg. Ezen belül:

- a beruházások előirányzata: 11.095 eFt (Kastélyfelújítás)

7. § A képviselő-testület az önkormányzat tartalékát 14.979 ezer Ft összegben hagyja jóvá, melyből:

- általános tartalék: 14.979 e Ft.

8. § A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésében nem tervezett több éves kihatással járó feladatot.

9. § A képviselő-testület az önkormányzat éves létszámkeretét 10 főben állapítja meg. Az önkormányzat költségvetési szervei létszámkeretét a 4. melléklet tartalmazza.

10. § A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi előirányzat felhasználási és likviditási tervét a 5. melléklet szerint fogadja el.

11. § (1) Az év közben engedélyezett pótelőirányzat felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a képviselő-testület dönt, a polgármester előterjesztésében a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok az egyéb átcsoportosítások miatti költségvetési rendelet módosításáról a képviselő-testület negyedévenként dönt.

(3) Az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésének elrendelésére a polgármester jogosult.

12. § (1) A település lakosai élet és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás illetőleg ezek következményeinek elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti és a költségvetésben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott átcsoportosítást elsősorban a felhalmozási és felújítási kiadások terhére kell megvalósítani. Amennyiben a vészhelyzet elhárítása a felhalmozási és felújítási kiadások terhére nem teljesíthető, úgy a személyi juttatások és az ehhez kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok előirányzatok kivételével más előirányzatok terhére is biztosítható.

(3) A polgármester a tett intézkedésről a képviselőtestület legközelebbi ülésén beszámol.

13. § (1) A feladat elmaradásából származó - személyi és dologi - megtakarítások felhasználására csak a képviselőtestület engedélyével kerülhet sor.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet 4. és 5. számú mellékletében felsorolt felhalmozási kiadási előirányzatok erejéig- az ott meghatározott feladatok szerint – kötelezettséget vállaljon.

(3) A polgármester a költségvetési főösszegen belül az önkormányzat kiadásai valamint az általános tartalék terhére 300.000 Ft értékhatárig előirányzatot átcsoportosíthat, az átcsoportosításokról a képviselő-testületet legalább a féléves és az éves zárszámadás keretében tájékoztatja.

14. § Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatainak mérlegszerű bemutatását a 6. melléklet tartalmazza.

15. § Az önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 7. melléklet tartalmazza.

16. § Az önkormányzat költségvetési bevételeinek és költségvetési kiadásainak következő 3 évre tervezett alakulását a 8. melléklet tartalmazza.

17. § Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. §.(4) bekezdés szerinti tájékoztatás az alábbi tájékoztató táblák szerint valósul meg:

- 1. számú tájékoztató tábla: a saját bevételekről és azok várható alakulásáról
- 2. számú tájékoztató tábla: kimutatás az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokról

A forráshiány finanszírozásának kezelése

18. § (1) Amennyiben az önkormányzat működése során az év közben forráshiány lépne fel, a képviselő-testület a forráshiány fedezetéről a számlavezető pénzintézet útján működési célú likvidhitel felvételével gondoskodik.

(2) A működési célú likvidhitel felvételéről való döntés a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik. A hitelszerződés aláírására a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése:

19. § A költségvetés végrehajtását a Sukorói Közös Önkormányzati Hivatal végzi. A pénzeszközök felhasználásának tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet tervezet előterjesztésekor köteles a képviselőtestületnek beszámolni.

Záró rendelkezések

20. § Ez az önkormányzati rendelet 2014. február 10-én lép hatályba, de rendelkezéseit 2014. január 1-től kell alkalmazni.

1. melléklet a 2/2014. (II. 10.) önkormányzati rendelethez