Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014.(III.19.) önkormányzati rendelete

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2014. (III.19.) önkormányzati rendelete a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2014. 03. 20- 2015. 09. 17

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete

5/2014. (III.19.)

önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről


Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja Zichyújfalu község talajának és felszín alatti vízkészletének védelme, valamint a nem közművel összegyújtött háztartási szennyvízek begyűjtése, elszállítása és ártalommentes elhelyezésre vonatkozó helyi szabályozás megalkotása. Ennek érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező települési folyékony hulladék ártalommentes és szakszerű elhelyezéséről.

2.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed Zichyújfalu község közigazgatási területén belül minden ingatlantulajdonosra vagy használóra akinek az ingatlanán olyan háztartási szennyvíz keletkezik, melyet az ingatlan tulajdonosa nem ad át ártalmatlanításra a közüzemi vezetékes szennyvízhálózat üzemeltetőjének.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ingatlantulajdonos vagy használó részére a közszolgáltatás igénybevétele kötelező.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a beépítetlen telkek és a lakatlan lakás vagy üresen álló nem lakás célú épületek ingatlanhasználóira,

b) a nem települési folyékony hulladéknak minősülő folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására.

(4) A (3) bekezdés szerinti lakatlan lakásnak vagy üresen álló nem lakás céljára szolgáló ingatlannak, akkor minősül ha:

a) az ingatlan a polgárok lakcímnyilvántartás hatályos adataként lakó vagy tartózkodási helyként vagy,

b) a cégnyilvántartás hatályos adataként székhelyként, telephelyként

nincs megjelölve és ténylegesen életvitel szerűen nem használják.

(5) Mentesül a közszolgáltatás igénybevétele alól:

a) az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán - vízjogi üzemeltetési engedély birtokában - a folyékony hulladék kezelése és ártalmatlanítása a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történik.


2. Fogalom meghatározások

3. § E rendelet alkalmazása szempontjából települési folyékony hulladéknak minősül az ingatlanon keletkező és ott gyűjtött, tárolt szennyvíz és szennyvíziszap, a közcsatorna hálózatba vezetett szennyvíz kivételével.


3. Közszolgáltatás tartalma

4. § (1) Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó szolgáltatás ellátására szerződést kötött a szolgáltatóval, melynek megnevezését és adatait (a továbbiakban: közszolgáltató) az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt közszolgáltató által végzett közszolgáltatás tartalma:

a) a települési folyékonyhulladék gyűjtése, szállítása, és a kijelölt szennyvíztisztító telepen történő ártalommentes elhelyezése.

(3) A közszolgáltató köteles az elszállított települési folyékony hulladékot Agárd vagy Székesfehérvár közigazgatási területén fekvő szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyában elhelyezni.


4. A közszolgáltatás igénybevételének szabályai

5. § (1) A települési folyékony hulladék gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan tulajdonosa köteles zárt rendszerben végezni, hogy az közegészségügyi előírásokat ne sértsen, a környezetet ne veszélyeztesse, másoknak kárt és érdeksérelmet ne okozzon.

(2) A települési folyékony hulladék tulajdonosa a közszolgáltató elérhetőségein igényelheti a szolgáltatást.

(3) A közszolgáltató a megrendelést köteles visszaigazolni a szolgáltatás teljesítésének várható időpontja és a fizetendő díj megjelölésével. Ha a megrendelés és teljesítés között árváltozás következik be, akkor az alkalmazott díjtétel a megrendeléskor érvényes tarifa szerint kerül számlázásra.

(4) A közszolgáltató az általa nyilvántartott és visszaigazolt megrendelést a bejelentést követő 3 munkanapon belül, az igénylővel egyeztetett időpontban teljesíteni köteles.

(5) A közszolgáltató a szolgáltatás elvégzésének akadályoztatásáról köteles a megrendelőt értesíteni írásban, személyesen vagy telefonon és közölni a teljesítés új időpontját.

6. § (1) A települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatásért a tulajdonos díjat köteles fizetni.

(2) A díjfizetés a szolgáltatás megtörténtekor esedékes készpénzfizetési számla ellenében.

(3) A közszolgáltatás térítési díját a 2. melléklet tartalmazza.

(4) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban a tulajdonos a szolgáltatónál kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésével kapcsolatos kötelezettségre halasztó hatálya nincs. A tulajdonos által írásban tett kifogásra a szolgáltató 15 napon belül írásban köteles válaszolni.

7. § A közszolgáltató köteles a szolgáltatás során az általa okozott szennyeződés megszüntetéséről gondoskodni.

8. § A közszolgáltató megtagadhatja a szolgáltatás elvégzését ha:

a) az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé az ingatlan megközelítését,

b) az útviszonyok miatt balesetveszélyes az ingatlan megközelítése,

c) az ingatlan alkalmatlan a járművel történő szolgáltatás végrehajtására,

d) nem biztosított a biztonságos, balesetmentes munkavégzés,

e) a települési folyékony hulladék veszélyes anyaggal szennyezett.

9. § (1) A közszolgáltató a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő személyes adatok közül a szolgáltatást igénybevevő természetes személyek (a továbbiakban: szerződő fél) személyazonosító adatai közül:

a) a nevét és születési nevét,

b) a születési idejét és helyét,

c) az anyja nevét kezelheti.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt adatokon túl kezelheti a szerződő fél lakóhelyének, továbbá tartózkodási helyének címét is, valamint az ingatlan címét, ahol a folyékony hulladék keletkezett és az elszállított mennyiséget.

(3) Az adatkezelés célja a szerződő fél és a részére nyújtott szolgáltatás, a szolgáltatás mennyiségének, ellenértékének és az ellenérték kiegyenlítésére vonatkozó adatok nyilvántartása.

(4) Az adatkezelést úgy kell kialakítani és végezni, hogy annak tartalmát csak az arra jogosultak ismerhessék meg.

(5) Az adatkezelést kizárólag a közszolgáltatóval munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy végezheti.

(6) A személyes adatok kizárólag a szerződéses jogviszony időtartama alatt kezelhetők. A jogviszony megszűntével a személyes adatokat haladéktalanul meg kell semmisíteni.


5. Záró rendelkezések


10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Füzesiné Kolonics Ilona                                                                       dr. Berzsenyi Orsolya

        polgármester                                                                                                jegyző




A rendelet a mai napon kihirdetésre került:



Zichyújfalu, 2014. március 19.



dr. Berzsenyi Orsolya

jegyző