Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014 (IX.29.) önkormányzati rendelete

Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezésének rendjéről

Hatályos: 2014. 09. 30

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014 (IX.29.) önkormányzati rendelete

Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelete a közterületek elnevezésének rendjéről

2014.09.30.

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben így meghatározott fogalom;

b) közterület elnevezése: a közterület neve és közlekedési vonatkozású megnevezése

c) házszám: a bel-és külterületi ingatlanoknak közterületre megállapított sorszáma.

2. Közterületek elnevezése

2. § (1) Minden út célú közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú utakat.

(2) A közterület elnevezésére, illetve elnevezésének megváltoztatására bárki tehet javaslatot.

(3) A közterület nevét megváltoztatni különösen az alábbi esetekben lehet:

a) ha jogszabály előírja,

b) ha az azonos hangzású közterületnevek zavart keltőek és a névazonosság másként nem kezelhető,

c) ha a névhasználatban kimutatható változás következett be,

d) ha a névhasználat a közérdek szempontjából nem megfelelő.

(3) A közterület megszűnésével külön Képviselő-testületi döntés nélkül a közterület neve is megszűnik.

(4) A közterületnév megállapításáról, illetve megváltoztatásáról tájékoztatni kell a lakosságot, az illetékes postai, közlekedési, katasztrófavédelmi, ingatlan-nyilvántartó szerveket, a rendőrség, a tűzoltóság, az országos mentőszolgálat illetékes szerveit, valamint a közüzemi és díjbeszedő vállalatokat.

(5) A község közterületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni, és abban a változásokat folyamatosan fel kell tüntetni. A jegyzék vezetését az önkormányzati hivatal végzi.

3. § (1) A közterület nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre.

(2) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új útszakasz, külön elnevezési eljárás nélkül, a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

3. Házszámozásra vonatkozó szabályok

4. § (1) A névvel ellátott közterületen a beépített és a beépítetlen építési telkeket házszámmal kell ellátni.

(2) A házszám arab szám, továbbá – amennyiben ez szükséges – arab szám és alátöréssel az ABC betűje.

(3) A házszámozás belterületen, egyéb belterületen a község központjától kivezető utcák esetében a központtól kezdődően, míg a község központjától távolabb eső utcákban lévő ingatlanokat a magasabb rangú utca torkolatától kezdve kell számozni.

(4) A külterületi lakott hely, illetőleg az általánostól eltérő jellegű beépítettségű közterület ingatlanainak a számozása a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérhet.

(5) Az (3)–(4) bekezdés rendelkezései a rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

5. § (1) A kétoldalt számozandó közterületek számozás növekedésének iránya szerinti jobb oldala kapja a folyamatos páratlan, a bal oldala a folyamatos páros számokat. Az egyoldalas közterületen a számozás folyamatosan emelkedik.

(2) Egy közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást.

(3) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(4) A már megállapított házszám megváltoztatására csak indokolt esetben kerülhet sor. Ekkor arra kell törekedni, hogy a házszám változtatás minél kevesebb érintett lakcímének megváltoztatásával járjon.

4. Közterületi névtáblák és házszámtáblák elhelyezése

6. § (1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.

(2) Az utca névtáblákat a saroktelkek kerítésein, ennek hiányában az épületen vagy külön tartószerkezeteken kell elhelyezni.

(3) Az érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója az utcanévtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4) A névtáblák elkészíttetése, kihelyezése, karbantartása, szükség szerinti cseréje, valamint a megszűnő közterület névtábláinak eltávolítása az önkormányzat feladata és költsége.

(5) A megváltozott közterületnév esetén a régi nevet feltüntető táblát az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyén kell hagyni és piros vonallal átlósan át kell húzni. Az új táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni.

7. § (1) A házszámtáblát az ingatlan kerítésére, házfalára, a közterületről jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.

(2) Bekerítetlen építési telek esetében a házszámtáblát földbe szúrt tartóoszlopon kell elhelyezni, úgy hogy a közterület felől jól látható legyen.

(3) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerint cseréjéről, és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(4) Amennyiben az ingatlan házszáma hivatalból indult eljárás során változik meg, a házszámtáblát az ingatlan tulajdonosa részére az Önkormányzat ingyenesen biztosítja.

5. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.