Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (IX.04.) önkormányzati rendelete

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (IX.04.) önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2015. 09. 05

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (IX.04.) önkormányzati rendelete

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (IX.04.) önkormányzati rendelete a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

2015.09.05.

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (5), (6) bekezdésének felhatalmazása alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – kiterjed Zichyújfalu Község közigazgatási területén a kedvtelésből tartott állatok tartására és a kedvtelésből állattartást folytató személyekre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) az állatkiállításokra;

b) a veszélyes ebekre.

(3) Az e rendeletben foglalt előírások betartásával összefüggő önkormányzati hatósági hatáskörök gyakorlását a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Állattartó: az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVII. törvény 3. § 1. pontjában meghatározott személy.

2. Kedvtelésből tartott állat: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott állat.

A kedvtelésből tartott állatok tartásának általános szabályai

3. § (1) Zichyújfalu Község közigazgatási területén kedvtelésből tartott állatokat tartani kizárólag az állatvédelmi, közegészségügyi, állategészségügyi, környezetvédelmi és építésügyi előírások szerint lehet.

(2) Az állattartó köteles kedvtelésből tartott állatát az állatvédelmi, állatjóléti, állategészségügyi és közegészségügyi előírások, továbbá a társasházakról szóló törvény szabályainak betartásával tartani.

(3) Minden állattartó köteles gondoskodni arról, hogy kedvtelésből tartott állata a közterületet, a többlakásos lakóépületek közös használatú helyiségeit ne szennyezze. Az állattartó az okozott szennyeződést köteles azonnal eltávolítani.

(4) A kedvtelésből tartott állat tartásának feltétele, hogy az ingatlan kerítését oly módon kell kialakítani, hogy az megakadályozza az állat kiszabadulását és mások testi épségének veszélyeztetését.

4. § (1) A vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyák kivételével tilos állatot beengedni, bevinni vagy ott tartani:

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, kivéve, ha a vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiség birtokosa ehhez hozzájárul;

b) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe;

c) oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény, intézmény területére, kivéve oktatási és terápiás célzattal;

d) piac területére;

e) élelmiszer-feldolgozó üzembe, élelmiszer raktárba;

f) élelmiszer elárusító üzletbe;

g) játszótérre.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalmak alóli kivételek esetén is alkalmazni kell e rendelet és más jogszabály állattartásra vonatkozó szabályait.

Az ebek tartásának külön szabályai

5. § Nagytestű ebek tartása esetén az ingatlan, lakás, ház, udvar, telep bejáratán jól látható módon a harapós kutyára, egyéb kutya tartása esetén kutyatartásra utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

6. § (1) Többlakásos lakóépület közös használatú helyiségeiben kutyát – amennyiben a többlakásos lakóépület a szervezeti és működési szabályzatában másként nem rendelkezik – csak pórázon lehet vezetni és biztosítani kell, hogy az eb sem állatot, sem embert ne veszélyeztessen.

(2) Ebet kizárólag olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

7. § (1) Kutyát közforgalmú közlekedési eszközön pórázon tartva és szájkosárral ellátva, kisebb testű ebeket és egyéb kedvtelésből tartott állatokat pedig kifejezetten azok biztonságos szállítására készített, a kézipoggyász méretét meg nem haladó méretű dobozban, ketrecben szabad szállítani.

8. § (1) A felügyelet nélküli, közterületen szabadon engedett ebeket a gyepmester befogja és elszállítja.

(2) Az (1) bekezdés szerint befogott ebeket az eb tulajdonosa 15 napon belül a szállítási és tartási költség megfizetése ellenében kiválthatja, de a költségek megtérítése nem mentesíti az egyéb jogkövetkezmények alól.

Az állattartók közreműködési kötelezettsége

9. § (1) Ha az állattartó nem kívánja tovább tartani kedvtelésből tartott állatát, úgy köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni és ennek érdekében az állat számára új állattartó felkutatásában – lehetőségeihez mérten – közreműködni, továbbá mindent megtenni annak érdekében, hogy az állat a lehető legrövidebb időn belül új gazdához kerüljön.

(2) Az eb és a macska tulajdonosa – amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségei teljesítése során eredménnyel nem jár – köteles felajánlani az állatot az arra jogosult egyesületnek, állatvédő alapítványnak.

Ebrendészeti hozzájárulás

10. § Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a település közigazgatási területére vonatkozóan ebrendészeti hozzájárulást nem állapít meg.

Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba