Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015 (IX.04.) önkormányzati rendelete

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (IX.04.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztán tartásáról

Hatályos: 2015. 09. 05

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015 (IX.04.) önkormányzati rendelete

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (IX.04.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztán tartásáról

2015.09.05.

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Zichyújfalu Község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában, kezelésében, használatában lévő valamennyi közterületre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Zichyújfalu Község közigazgatási területén valamennyi ingatlan tulajdonosának, birtokosának, használójának, vagyonkezelőjének (a továbbiakban: ingatlanhasználó) a közterületek rendeltetésszerű használatával és tisztán tartásával kapcsolatos tevékenységére, jogaira és kötelezettségeire.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a közterületek rendeltetéstől eltérő használatára, amelyhez – az önkormányzat külön rendelete alapján – a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester engedélye szükséges.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban lévő – a (2) bekezdésben meghatározott célt szolgáló – terület, amelyet a rendeletetésének megfelelően bárki szabadon használhat és az ingatlan-nyilvántartás így tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(2) A közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek, járdák), szabadidő-, pihenő- és emlékparkok kialakítása (játszóterek, parkok, zöldfelületek, emlékhelyek), továbbá a vízelvezetés és a közművek elhelyezésére szolgáló területek (a továbbiakban együtt: közterület).

3. Az ingatlanhasználó kötelezettségei

3. § A közterületek rendszeres tisztán tartásáról az önkormányzat egyrészt saját maga, másrészt az érintett ingatlanhasználók közreműködésével gondoskodik.

4. § (1) Az ingatlanhasználó természetes személy, jogi személy vagy más szervezet köteles gondoskodni a használatában lévő ingatlan előtti, melletti járda, az úttestig terjedő zöldfelület, árok és ezek műtárgyai, dísz- és egyéb burkolatai tisztán tartásáról, hó- és síkosság-mentesítéséről.

(2) Közös tulajdonban álló épületek – ideértve a társasházi lakásokat is – esetében az (1) bekezdésben meghatározott feladatok ellátása a tulajdonosok egyetemleges kötelezettsége.

5. § Az önkormányzati utak (helyi közutak), más közterületek tisztán tartásáról, a hó és síkosság elleni védekezésről – a 4 § (1) bekezdésében foglaltak kivételével – az önkormányzat gondoskodik.

4. Síkosság-mentesítés és hóeltakarítás

6. § (1) Az utak, járdák síkosság-mentesítéséhez környezetkímélő anyagok (homok, salak) alkalmazhatók.

(2) Hórakást tilos elhelyezni:

1. útkereszteződésben,

2. útburkolati jelen,

3. közösségi közlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

4. kapubejárat elé,

5. közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré (például közműlétesítmény, lámpaoszlopok, hirdetőoszlopok).

(3) A járdáról letakarított havat 8 méternél szélesebb közút esetén az úttest két szélén, a nyílt árok, folyóka és a vízelnyelő szabadon hagyásával kell elhelyezni. 8 méternél keskenyebb közút esetén a havat a járdaszélen kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalogos-közlekedés számára megfelelő szabad terület maradjon és az olvadék elvezetése biztosított legyen.

5. A közterületek tisztán tartásával kapcsolatos egyéb rendelkezések

7. § (1) Tilos

1. az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel vagy bármilyen más módon beszennyezni, megrongálni;

b)a közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, cserje stb.) megrongálni, megcsonkítani, leszakítani;
c)a parkosított és füvesített zöldterületet rendeltetésellenesen használni;
d)a közterületen hulladékot eldobni, elszórni, elhelyezni.
(2) Nem szabad dugulás, rongálódás vagy balesetveszély, életveszély előidézésére alkalmas anyagot, tárgyat (törmeléket, homokot, hulladékot, papírt, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) a közcsatorna víznyelőjébe, a csapadékelvezető csatornába vagy árokba szórni, önteni vagy bevezetni.
(3) Állati tetemet, valamint olyan szerves vagy szervetlen anyagot, amely a levegőt szennyezheti, az egészséget veszélyeztetheti, közterületen elhelyezni tilos.
(4) Ebek által a közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az eb tulajdonosa, illetve sétáltatója köteles haladéktalanul gondoskodni.
(5) Közterületen építésből, bontásból származó törmeléket, hulladékot szabadon tárolni nem lehet. Az ilyen jellegű hulladékot kizárólag konténerben szabad elhelyezni vagy a kijelölt hulladéklerakó helyre kell szállítani.

6. Eljárási szabályok

8. § (1) Az e rendeletben meghatározottakat sértő magatartások miatt induló eljárások ügyében Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a hatáskörének gyakorlását a jegyzőre ruházza át.

(2) Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályait kell megfelelően alkalmazni.

7. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.