Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről szóló 6/2014 (IX.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 02- 2023. 02. 03

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről szóló 6/2014 (IX.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.02.

Bőny Község Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában megállapított feladatkörében eljárva a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről szóló 6/2014 (IX.9.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: rendelet) az alábbiak szerint módosítja:

1. § A közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről szóló 6/2014. (IX. 9.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Jelen rendelet hatálya Bőny község közigazgatási területén lévő közterületekre, ingatlanokra az érintett ingatlanok tulajdonosaira (kezelőire, használóira) terjed ki.”

2. § A közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről szóló 6/2014. (IX. 9.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § [Házszámozás általános szabályai]

(1) A házszám a belterületi ingatlanoknak, épületeknek és a beépítetlen teleknek, a vele érintkező közterület(ek)re megállapított sorszáma. Ha egy ingatlanra több közterülettel való érintkezés miatt több házszám is megállapítható, akkor azt a közterületnevet és hozzá tartozó házszámot kell használni, ahol a főbejárat található.

(2) Egy önálló helyrajzi számhoz egy, az utcában nem ismétlődő házszám tartozik.

(3) A házszámtábla az ingatlan sorszámán kívül tartalmazhatja a közterület elnevezését, illetve a helyrajzi számot is a házszám előtt vagy fölött kiírva.

(4) A lakó-, az igazgatási és egyéb épületeket (a továbbiakban: épület) a beépítetlen telkeket házszámmal kell ellátni.

(5) A házszám arab szám, továbbá megkülönböztető jelzésként, amennyiben ez szükséges, alátöréssel betűjelzés és számjelzés is alkalmazható, illetve az előbbiekhez még további, lépcsőházra, épületre utalás tehető.

(6) Ha egy telken belül több épület házszámozása szükséges, valamennyi épület azonos alapszámot kaphat, a megkülönböztetésére a (2) bekezdés figyelembe vételével az épületmegjelölés-kiegészítés szolgálhat.

(7) A sorszámozást az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) az ingatlanok számozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a község központjától kifelé haladva növekedjenek és az utca bal oldalán a páratlan, jobb oldalán a páros számok legyenek. Amennyiben ez a megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozása a magasabb rendű közút irányából kell, hogy kezdődjön.

b) egy oldalon beépített utcánál a számozás folyamatosan emelkedik (pl.: 1,2,3,4 stb.);

c) kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti, áttörés nélküli sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában az a,b,c, stb. áttörést kap (pl.: 12/a,12/b, 12/c, stb.);

d) kialakult számozás után egyesített ingatlanok az eredeti sorszámukat megtartják (pl.: 13-17.);

e) terek házszámozása a tér közepén állva az óramutató járásával megegyezően alakítandó ki.”

3. § A közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről szóló 6/2014. (IX. 9.) önkormányzati rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A házszámozásra vonatkozó eljárási rendre az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”

4. § Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről szóló 6/2014. (IX. 9.) önkormányzati rendelet

a) 2. §-a,

5. § Ez a rendelet 2023. február 2-án lép hatályba.