Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 10. 07

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.10.07.

Bőny Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben következőket rendeli el:

1. § [Hatály]

E rendelet hatálya kiterjed Bőny Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testületére (továbbiakban: Képviselő-testület), annak bizottságaira és az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre, a Bőnyi Polgármesteri Hivatalra (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal), valamint a Bőnyi Szivárvány Óvoda és Mini Bölcsődére (a továbbiakban Óvoda).

2. § [Költségvetési főösszeg megállapítása]

(1)1 Az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének összesített

a)2 kiadási főösszege:962.620.111 Ft,

b)3 bevételi főösszege: 962.620.111 Ft.

(1a)4 Az önkormányzat 2023. évi kiadási és bevételi főösszege 743.257.237 Ft

(2)5 A Polgármesteri Hivatal 2023. évi kiadási és bevételi főösszege 54.147.916 Ft.

(3) Az Óvoda 2023. évi kiadási és bevételi főösszege 165.214.958 Ft.

(4) A 2023. évi költségvetés egyenlege: 0 Ft.

(5)6 A 2023. évi költségvetés belső finanszírozása érdekében az Önkormányzat költségvetésében a 2022. évi pénzmaradványa terhére igénybevételeként összesen 191.961.404 Ft-ot vesz számba.

(6)7 Az Önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége 115.000.000 Ft

3. § [A költségvetés mérlegei és kimutatásai]

(1) A 2023. évi költségvetés kiadási és a bevételi főösszeg előirányzat-csoportok és kiemelt előirányzatok szerint került meghatározásra az 1. melléklet és a 2. melléklet szerint.

(2) A 2023. évi költségvetés összevont működési pénzügyi mérlegét, bevételeit, kiadásait és ezek egyenlegét a 3. melléklet tartalmazza.

(3) A 2023. évi költségvetés összevont felhalmozási pénzügyi mérlegét, bevételeit, kiadásait és ezek egyenlegét a 4. melléklet tartalmazza

(4) A 2023. évi költségvetés felhalmozási kiadásait a 5. melléklet tartalmazza.

(5) A 2023. évi költségvetés felújítási kiadásait az 6. melléklet tartalmazza.

(6) A 2023. évi előirányzat-felhasználási ütemtervet a 7. melléklet számszerűsíti.

(7) Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 8. melléklet tartalmazza.

(8) A 2023. évi céljelleggel nyújtott támogatásokat a 9. melléklet számszerűsíti.

(9) A 2023. évi költségvetés bevételeit és kiadásait az Önkormányzat vonatkozásában, kötelező, önként vállalt, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 10. melléklet tartalmazza

(10) A 2023. évi költségvetés bevételeit és kiadásait a Polgármesteri Hivatal vonatkozásában, kötelező, önként vállalt, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 11. melléklet tartalmazza

(11) A 2023. évi költségvetés bevételeit és kiadásait az Óvoda vonatkozásában, kötelező, önként vállalt, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 12. melléklet tartalmazza

(12) 2023. évre engedélyezett létszámot a 13. melléklet tartalmazza.

(13) A több éves kihatással járó döntések részletezését 14. melléklet tartalmazza.

(14) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket az Önkormányzat a 15. melléklet szerint tervez.

4. § [Költségvetési hiány finanszírozásának módja]

A 2023. évi költségvetésben működési hiány nem kerül tervezésre.

5. § [Átmenetileg szabad pénzeszközök hasznosítása]

(1) Az Önkormányzat számláján lévő, átmenetileg szabad pénzeszközeinek

a) határozott időre lekötött betétként történő elhelyezéséről,

b) határozott időre lekötött betét, annak lejárata előtti feltöréséről,

c) államilag garantált értékpapírban történő elhelyezéséről, valamint

d) államilag garantált értékpapírban történő elhelyezés esetén, annak lejárata előtti eladásáról a jegyző javaslatára, a polgármester dönt.

(2) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek az (1) bekezdés szerinti hasznosításáról a polgármester a Képviselő-testületet a féléves és az éves beszámoló keretében tájékoztatja.

6. § [A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések]

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési egyensúly megtartása érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(5) A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5. napjáig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(6) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(7) A polgármester az állampolgárok élet-és vagyon biztonságát veszélyeztető elemi csapás következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) az Önkormányzat költségvetése terhére intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén köteles beszámolni.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

7. § [Előirányzatok módosítása]

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, valamint a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület az előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 5.000.000 Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza.

(3) A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott átcsoportosításokról negyedévente köteles beszámolni, és a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átcsoportosítási jogkör 2023. év december 31. napjáig gyakorolható.

(4) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(5) Amennyiben az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(6) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

8. § [Gazdálkodás szabályai]

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(3) A költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

(4) A Polgármesteri Hivatal vezeti az önkormányzati szintű összesített, valamint az Óvoda intézményre vonatkozóan - a jegyző által meghatározott formában –az évközi előirányzat-módosítás nyilvántartást.

9. § [Költségvetés végrehajtásának ellenőrzése]

(1) Az Önkormányzat a költségvetés végrehajtását belső ellenőrzés keretében ellenőrzi. A belső ellenőrzési feladatokat a Győri Többcélú Kistérségi Társulás keretében működő ellenőrzési társulás végzi az éves ellenőrzési munkatervében foglaltak szerint. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet-tervezet előterjesztésekor köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni.

(2) A jegyző köteles olyan kontrolltevékenységeket kialakítani, melyek biztosítják a kockázatok kezelését, hozzájárulnak a célok eléréséhez. Minden tevékenységre vonatkozóan biztosítani kell a folyamatba épített, előzetes, utólagos és vezetői ellenőrzést. A költségvetési szervek vezetői kötelesek a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1.melléklete szerinti nyilatkozatban értékelni a költségvetési szerv belső kontrollrendszerének minőségét.

10. § [Záró rendelkezés]

Ez a rendelet 2023. március 4-én lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (1a) bekezdését a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be. A 2. § (1a) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. § (2) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. § (5) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. § (6) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (6) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 2. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 3. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 4. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 6. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 7. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 8. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 9. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 10. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 11. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (11) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (11) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 12. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (12) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (12) bekezdésével megállapított szöveg. A 12. melléklet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. § (12) bekezdésével megállapított szöveg.