Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2001. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 04. 01

Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2001. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről és a temetkezési tevékenységről

2023.04.01.

Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el1

I. Fejezet

Altalános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet hatálya Rábapatona Község közigazgatási területén lévő köztemető, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos tevékenységet végző összes jogi és magánszemélyre terjed ki.
(2) Az Önkormányzat kezelésében lévő köztemető Rábapatonán az István utcában van
(3) A kezelő által biztosítottak
a) ravatalozó és technikai berendezései,
b) halott hűtő,
c) közlekedő utak, parkolók,
d) közművek (víz, villany)
e) hulladékgyűjtő edényzetek,
f) temetési helynek megfelelő terület,
g) a temető kerítése, mint meglévő létesítmények.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) köztemető: az Önkormányzat kezelésében lévő temető

b) kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

II. Fejezet

A temetési helyek kialakításának szabályai

3. §

(1) Temetkezésre szolgáló temetési helyek:
a) egyes sírhely,
b) kettes sírhely,
c) sírbolt,
(2) A sírhelyek méretei: Hossza szélessége
a) felnőtt egyes sírhely 210 cm 90 cm
b) felnőtt kettes sírhely 210 cm 190 cm
c) gyermek sírhely (10 éves korig) 130 cm 60 cm
d) urna földbetemetése 60 cm 40 cm
(3) A sírgödör mélysége 200 cm; a sírdomb magassága 30 cm, felhantolása nem kötelező.
(4) A sírbolt méretei:
a) mélysége: 190 cm
b) belső hossza: 220-250 cm
c) szélessége: 150 cm (2 holttest esetén) 250 cm (4 holttest esetén)

4. § (1) Síremlék létesítése csak a köztemető kezelőjének engedélye és nyilvántartásba vétele után engedélyezett.

(2)2

(3) A síremlékek gondozásáról, esetleges helyreállításáról a létesítő, vagy örököse saját költségén köteles gondoskodni.

(4) Az egy éven át gondozatlan sírhalmokat - felhívás eredménytelensége esetén - a fejfa (feliratos rész meghagyása mellett az üzemeltető elegyengeti és fűvel beveti. Az ezzel kapcsolatos költséget az üzemeltető a létesítőtől (örököstől) vagy a sírhely megváltójától igényelheti.

(5) A már felállított síremlékeket a rendelkezésre jogosult csak az üzemeltető engedélyével távolíthatja el.

(6)3

5. § (1) A sírhelysorokban a temetkezés az elhalálozás sorrendjében történhet, ennek érdekében a temetkezési szolgáltató egyezteti a temetkezések idejét az üzemeltetővel.

(2) A köztemetőben az újonnan létesített felnőtt sírhelyek között 60 cm távolságot, míg a gyermek sírok között 50 cm távolságot biztosítani kell. Az új sírhelytáblák között minimum 2,2 m széles közlekedési utat kell elhagyni.

6. § (1) A köztemetőkben lévő katonasíroknak, hősi temetkezési helyeknek, valamint a kegyeleti emlékhelyeknek lejárati ideje nincs.

(2) A köztemető üzemeltetője köteles a tulajdonos által meghatározott helyen díszsírhelyeket, sírhelyet fenntartani. A község díszpolgárai számára az Önkormányzat a köztemetőben díszsírhelyet biztosít.

(3) A (2) bekezdés alapján adományozott díszsírhelynek lejárati ideje nincs, azokat a sírokat felszámolni nem lehet.

(4) A köztemetők üzemeltetője köteles a pelínatáris halottak és a csonkolt emberi szervek számára a köztemetőben temetkezési helyet fenntartani.

(5) A köztemető üzemeltetője köteles a köztemetőben a hamvak szétszórására alkalmas helyet biztosítani.

III. Fejezet

Temetési hely feletti rendelkezési iog szabályai

7. §

(1) A sírhely használati - lejárati ideje
a) egyes sírhely esetén 25 év
b) kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év
c) sírbolt esetén 60 év

8. § (1) Ha a kettős sírhely megváltásától számított 25 éven belül a második temetésre nem kerül sor, a két sírhely használati jogát az első 25 év leteltétől számítva csak újra megváltással lehet fenntartani.

(2) A kettős sírhelyű parcellában lehetőség van a temetett sir mellett még egy temetési hely (fenntartott sírhely) megváltására.

(3) A köztemető üzemeltetője felajánlás esetében a megváltott, de igénybe nem vett sírhelyet köteles a sírhellyel rendelkezni jogosulttól, visszaváltam. A sírhely újraértékesítését követően a 20 % kezelési és az igénybe nem vett használati időre eső összeg levonása után - 30 napon belül - a megváltási összeget vissza kell fizetni.

9. § (1) A sírbolt (kripta) újbóli megváltására a köztemetők üzemeltetőjének engedélyével van lehetőség.

(2) A sírbolt feletti rendelkezési jogot csak a létesítő, illetve annak örököse gyakorolhatja.

(3) A sírboltba, való temetkezési jogot a létesítő köteles azt az üzemeltetőnél elhelyezett sírbolt könyvbe bejegyeztetni.

(4) Ha a létesítő a temetkezésről nem intézkedett, a sírboltba csak egyeneságbeli rokon és annak hozzátartozója (a Ptk. 685. § b) pontja alapján) temethető.

(5) A sírbolt létesítőjének azt kel! tekintetni, aki azt felépítette és minőségét a sírbolt könyvbe feljegyeztette.

10. § (1) A temetési helyek használatáért az 1. számú mellékletben meghatározott megváltási díjat kell fizetni.

(2) A megváltási díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően egy összegben kell megfizetni

(3) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, újra váltáskor a sir felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni.

(4) Az e rendeletben szabályozott díjak emelését a köztemető üzemeltetője minden év január 3 l-ig kezdeményezheti.

IV. Fejezet

Temetési szabályok

11. §

(1) A temetés hamvasztással, vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás keretében.
(2) Az egyes sírhelyekbe általában egy, a kettős sírhelyekbe két felnőtt koporsó helyezhető el. Gyermeksírba 10 éven aluli gyermek temethető, ha a koporsó mérete a 120 cm-t nem haladja meg.
(3) A temetés módjára és helyére, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett rendelkezése, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó

12. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani a halottvizsgáló engedélye esetén. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

13. § (1) A rátemetés a 25 év porladási idő előtti temetkezés. Rátemetés egyes és kettes sírhelyre csak olyan esetben végezhető, ahol a második koporsó aljzata legalább 1,6 m mélységre kerüljön.

(2) Rátemetésre vonatkozó engedély csak abban az esetben adható, ha a sírhelytáblát még nem zárták le.

(3) Betemetett gyermeksírba a sir mélyítése mellett - díjfizetés ellenében - még egy 10 éven aluli gyermek koporsója rátemethető.

(4) Urnát sírhelybe és sírboltba, sírnyitási engedély nélkül is lehet a 11. § (2) és (3) bekezdésében meghatározottak szerint elhelyezni, de a rátemetés a használati időt nem hosszabbítja meg.

(5) Betemetett egyes felnőtt sírba 2 urna, kettős felnőtt sírba 2-2 urna, gyermeksírba 1 urna rátemethető. Az üres sírhelynél az engedélyezett urnaszám az előző kétszerese. Az urnát úgy kell elhelyezni, hogy a talajszinttől legalább 0,5 m mélyre kerüljön.

(6) Rátemetés, illetve mellétemetés esetén a balesetek elkerülése végett a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újra fel lehet állítania.

V. Fejezet

A temetők fenntartása, üzemeltetése

14. §

(1) A köztemető építési és felújítási feladatairól a kezelő gondoskodik. A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a Képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.
(2) 4 A köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről a köztemető kezelője Rábapatona Község Önkormányzatával 2021. november 25. napján kötött – 2022. január 1. napjától 2031. december 31. napjáig hatályos- kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében a „Jószív" Temetkezési Kft. (Győr, Szauter út 1-3., képviseli: Nagy Csaba ügyvezető, továbbiakban: üzemeltető) keresztül gondoskodik
(3) A köztemetők ellenőrzését Rábapatona Község Jegyzője látja el.

15. § (1) A köztemető karbantartására és üzemeltetésére irányuló tevékenységet csak a köztemető üzemeltetője végezhet. Annak során az Önkormányzat érdekében, annak megbízásából jár el.

(2) Az üzemeltető köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal, illetve hatóságokkal.

(3) A köztemetőt üzemeltető köteles a nyitvatartási időt, a temető térképét a temető rendjét szabályozó hirdetményeket a bejáratnál, jól látható helyen kifüggeszteni.

(4) A temetőben fa ültetése - az üzemeltetőn kívül - csak az üzemeltető hozzájárulásával engedélyezhető. Az ültetésnél az örökzöld és a kis lombkoronájú fafajták elsőbbségét biztosítani kell.

16. § (1) A temető üzemeltetője a nyilvántartó könyv, a sírbolt könyv vezetése mellett köteles urna könyvet és betűsoros névmutatót vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.

(2) A nyilvántartásnak az 1999. évi XLIII. törvény 18. § (2) bekezdésében foglaltakon túlmenően tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címet, illetve csatolni kell a halottvizsgálati bizonyítvány egy példányát.

(3) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

(4) Urna kiadása esetén az átvétel igazolása, illetőleg e körülmények nyilvántartásba való feljegyzése az üzemeltető feladata.

(5) A köztemetők üzemeltetője köteles a nyilvántartó könyvvel összhangban temetőtérképet vezetni. A temetési rend megváltoztatása, a temetőtérkép módosítása csak a kezelő hozzájárulásával történhet.

(6) A temetői nyilvántartásokat a temető fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően azokat a területileg illetékes levéltárnak kell átadni.

VI. Fejezet

A temetők rendje

17. §

(1) A köztemető nyitvatartási ideje: április 1-október 31. 07.00- 19,00, november 1-március 31. 07.30 - 17.00 Halottak napja alkalmával a temető egész nap nyitva tart.
(2) A köztemetőben a járműforgalom - kivéve a köztemetők fenntartását és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó járműveket - tilos.
(3) A köztemetőben mindenki köteles a helynek, a kegyeletnek megfelelő magatartást tanúsítani.
(4) A köztemető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.
(5) Kutyát - kivéve vakvezető kutyát, illetve a köztemetők őrzését szolgáló kutyát - vagy egyéb más állatot a köztemető területére bevinni tilos.
(6) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek, sírboltok díszítésére szolgáló olyan tárgyak helyezhetők el, melyek mérete s sírhely méretét nem haladja meg.
(7) Egyéb tárgyak elhelyezéséhez az üzemeltető írásos engedélye szükséges. Az engedély nélkül elhelyezett, a temető rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető jogosult eltávolítani.

18. § (1) Szemetet csak az arra kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad elhelyezni. A hulladékgyűjtő edények kiürítéséről, a hulladék kezeléséről a köztemető üzemeltetője gondoskodik.

(2) A köztemetőben kegyeleti gyertyát, mécsest legkésőbb a köztemető zárása előtt fél órával szabad meggyújtani. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket ennek kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

(3) Tilos a köztemetőben lévő sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat, tájékoztató táblákat, épületeket, illetve bármilyen ott elhelyezett tárgyat megrongálni, beszennyezni, a sírok díszítésére szolgáló virágokat letépni, eltávolítani, illetéktelenül elvinni, a köztemetőből kivinni.

(4) A sírok, síremlékek közötti terület gondozása 20 cm szélességben az örökös -rendelkezni jogosult - kötelessége.

(5) A köztemető területén a sírok gondozása kivételével a talajt és a gyepet az üzemeltető engedélye nélkül felásni, elszállítani, azt sírhantolásra használni tilos.

19. § (1) A köztemető területére csak kész síremlék, vagy sírbolt építéséhez szükséges építőanyag vihető be. A tárolt anyag az utak forgalmát, a szomszédos sírok megközelíthetőségét nem zavarhatja.

(2) Az építkezéssel járó törmelék, hulladék elszállíttatása az építtető feladata. Ha az elszállításról a létesítő 8 napon belül nem gondoskodik, az ő költségére az üzemeltető elszállíttathatja.

(3) A temetések vagy javítások alkalmával megbontott síremlékeket, sírboltokat 1 hónapon belül eredeti állapotába kell visszaállítani.

(4) Üzletszerű tevékenység - mely kizárólag síremlék kiszállítása, állítása, szétszedése, javítása, összerakása, tisztítása lehet - az üzemeltetőnél tett bejelentést követően a 2. Számú mellékletben meghatározott díjak megfizetése után végezhető.

VII. Fejezet

A köztemető lezárása, megszűntetése, lezárt temető kiürítése, hasznosítása

20. §

(1) A köztemető lezárásáról az Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.
(2) A köztemetőn belüli temetőrész, sírhelytábla betelte esetén, annak lezárását a kezelő döntése alapján az üzemeltető határozhatja el.

21. § (1) A köztemető (temetőrész, parcella) lezárásától számított sírhelyhasználati idő letelte után a Képviselő-testület dönthet a köztemető (temetőrész, parcella) megszüntetéséről, újrahasznosításáról.

(2) Az üzemeltető a lezárt temetőrész (parcella) megszűnte előtt köteles 6 hónappal - 2 havonta megismételve - egy területileg illetékes napilapban - a Polgármesteri Hivatal és a köztemető hirdetőtábláján jelezni a változást.

(3)5 Ha a sírhellyel rendelkezni jogosultak a lejárati időt követő 12 hónapon belül nem rendelkeznek és a felhívásnak sem tesznek eleget, vagy a sírhely használati idejét díjfizetés ellenében nem hosszabbítják meg, az üzemeltető jogosult a holttestek maradványait (urnáit) közös sírhelyre áttemettetni, illetve az eredeti sírhelyben lemélyítve elhelyezni. Az így megürül sírhely újból értékesíthető, de erről az üzemeltető köteles nyilvántartást vezetni.

22. § (1) A temetési helyek kiürítése előtt síremlék, sírbolt magánforgalomban adás-vétel vagy csere tárgyát nem képezheti.

(2) Exhumálás esetén a kiürült sírhelyet a rendelkezésre jogosult köteles a kiürítést követően 48 órán belül az üzemeltetőnek felajánlani. Ebben az esetben az üzemeltető köteles a használati időre eső, a kezelési költséggel (20 %) csökkentett megváltási díjat a rendelkezésre jogosult részére az újraértékesítést követő 30 napon belül kifizetni.

(3) A köztemető (temetőrész, parcella) kiürítésekor a síremlékkel a létesítő (örökös) jogosult rendelkezni.

(4) Ha a jogosult (örökös) a síremlékre vonatkozóan a megjelölt időpontig nem rendelkezik, azt a megjelölt időpontot követő 6 hónap elteltével a köztemető tulajdonosa értékesítheti, de az így befolyt összeg kizárólag a köztemető fenntartására fordítható.

VIII. Fejezet

Temetkezési szolgáltatások

23. § (1) Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók a köztemetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért a 2. számú mellékletben meghatározott díjat kötelesek a temetkezési szolgáltatás megkezdéséig megfizetni.

(2)6 A temetkezési szolgáltatást végzőknek a temetés megkezdéséig - temetésenként - a 2. számú mellékletben meghatározott létesítmény igénybevételi díjat kell fizetni.

(3) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a köztemető kezelőjével, üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

(4) A temetkezési szolgáltatás végzése és a szertartás ideje alatt a szolgáltatást, szertartást végző felelős a köztemető rendjének betartásáért, oly mértékben amennyire a tevékenysége kiterjed.

(5) A köztemető üzemeltetője és a temetkezési szolgáltató a temetkezés részletes feltételeiről megállapodást köt.

(6)7 Rábapatona Község Önkormányzata temetőfenntartási és hozzájárulási díjat, valamint temetőbehajtási díjat nem állapít meg.

IX. Fejezet

Szabálysértési rendelkezések

24. §8

X. Fejezet

Záró rendelkezések

25. §

(1) Ez a rendelet a 2002. január 1. napján lép hatályba.
(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Rábapatona Községi Tanács, a temetőről és temetkezési tevékenységről szóló 2/1987./IX.24./ sz. rendelete.

1. melléklet9

A temetkezési helyek megváltási díja

1. Egyes sírhely 25 évre 17.808.- Ft/sírhely*

2. Urna sírhely 25 évre 14.224.- Ft/sírhely*

3. A kettes sírhely díja a mindenkori egyes sírhely díjának kétszerese.

*A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

2. melléklet10

A temető létesítményeinek igénybevételi díjai

1. Ravatalozó használati díja alkalmanként 16.128.- Ft*

2. Hulladéklerakó használat díja 4.592- Ft*

*A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák

3. melléklet11

1

A bevezető a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdését a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 4. § (6) bekezdését a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A (2) bekezdés a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 21. § (3) bekezdése a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 23. § (2) bekezdése a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 23. § (6) bekezdését a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

8

Hatályon kívül helyezte a 8/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. §. a.) pontja.

9

Az 1. melléklet a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 2. melléklet a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 3. mellékletet a Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.