Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.18.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 17- 2022. 06. 18

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.18.) rendelet módosításáról

2022.06.17.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával, és

b) szociális szolgáltatások

szervezésével valósítja meg.”

(2) A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A Képviselő-testület a következő ellátási formákat határozza meg:

a) pénzbeli ellátás: települési támogatás,

b) természetbeni ellátás: köztemetés,

(1b) A Képviselő-testület a következő szociális szolgáltatásokat határozza meg:

a) szociális alapszolgáltatások: étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, családsegítés, időskorúak nappali ellátása, fogyatékkal élők nappali ellátása, hajléktalanok nappali ellátása,

b) szociális szakosított ellátások: idősek bentlakásos otthona (tartós bentlakásos intézmény), idősek emelt szintű otthona, átmeneti ellátást nyújtó intézmény: idősek gondozóháza, hajléktalanok átmeneti szállása.”

(3) A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1a) bekezdés a) pontjában meghatározott rendkívüli települési támogatás természetben is nyújtható.”

2. § (1) A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg:

a) elemi kár bekövetkezése esetén:

aa) a családban élők tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át

ab) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át

b) elhunyt személy eltemettetése esetén:

ba) a családban élők tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át

bb) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át

c) Minden egyéb esetben:

ca) a családban élők tekintetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át

cb) egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át és a kérelmező az Sztv. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal nem rendelkezik.”

(2) A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 4. § (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A rendkívüli települési támogatás természetbeli és pénzbeli ellátásként is nyújtható. Természetbeli ellátást kell megállapítani akkor, ha

a) a kérelem erre irányul, vagy

b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a támogatás felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.

(5) A rendkívüli települési támogatás természetbeni juttatás formája: vásárlási utalvány, élelmiszercsomag, meghatározott célra történő pénzbeli átutalás – közüzemi számla, térítési díj – , vagy tüzifa. Az utalvány értéke sem részben, sem egészben készpénzre nem váltható át.

(6) Elhunyt eltemettetésének költségeihez történő hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-a. A figyelembe vehető helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 200.000.-Ft.”

3. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A köztemetés költségeinek megtérítése alól

a) mentesíteni kell azt az eltemettetésre köteles személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő személy esetében 250 %-át,

b) 50 %-os mértékben mentesíteni kell azt az eltemettetésre köteles személyt, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő személy esetében 300 %-át.

c) A köztemetés költségeinek legfeljebb 6 havi részletben történő megfizetése engedélyezhető, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum négyszeresét, egyedül élő személy esetében a nyugdíjminimum ötszörösét nem haladja meg.”

4. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület a szociális szolgáltatások közül az alábbi ellátásokat biztosítja:

a) Szociális alapszolgáltatások

aa) étkeztetés

ab) házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

ac) családsegítés

ad) időskorúak nappali ellátása

ae) fogyatékosok nappali ellátása

af) hajléktalanok nappali ellátása

b) Szociális szakosított ellátások

ba) ápolást gondozást nyújtó intézmény: idősek bentlakásos otthona (tartós bentlakásos intézmény), idősek emelt szintű otthona

bb) átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény: idősek gondozóháza, hajléktalanok átmeneti szállása. ”

5. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szociális és Egészségügyi Bizottság hatáskörébe utalja I. fokon az alábbi szociális ellátási formák elbírálását:

a) rendkívüli települési támogatás

b) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj-pályázatokat

(2) Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester hatáskörébe utalja I. fokon az alábbi szociális ellátási forma elbírálását:

a) rendkívüli települési támogatás megállapítása azonnali esetben

b) jogszabályban meghatározott feltételek esetén az elhunyt személy közköltségen történő eltemetése, a köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítés.

(3) A Szociális és Egészségügyi Bizottság, valamint a polgármester hatáskörébe tartozó I. fokú határozatok ellen benyújtott fellebbezéseket II. fokon a Képviselő-testület bírálja el.”

6. § (1) A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendeletben nem szabályozott eljárási rendelkezésekben, az ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jogok és kötelezettségek megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”

(2) A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A jövedelmet az alábbiak szerint kell igazolni:

a) a munkabérből származó jövedelem esetén a munkáltató által kiállított igazolás vagy a bérjegyzék, ezek hiányában bankszámla kivonat,

b) álláskeresési ellátás és ellátatlan munkanélküli esetén a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező kormányhivatal által kiállított igazolás,

c) nyugdíj, nyugdíjszerű ellátások esetén a Magyar Államkincstár által a tárgyévben kiállított nyugdíjközlő lap, vagy a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló nyugdíjszelvény, vagy bankszámla kivonat,

d) vállalkozásból származó jövedelem esetén lezárt adóévről a Nemzeti Adó-és Vámhivatal által kiállított igazolás, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolás vagy a vállalkozó nyilatkozata,

e) tartásdíj esetén a felvett vagy fizetett tartásdíj összegét igazoló postai szelvény, bankszámla kivonat vagy átvételi elismervény,

f) alkalmi munkából származó jövedelmek esetében a kérelmező havi átlagos nettó jövedelméről büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozat

g) a)-f) pontban nem tartozó jövedelem esetén a jövedelem típusának megfelelő igazolás.

(4) A pénzbeli támogatásokat a határozat meghozatalát követő 15 napon belül a Hivatal házipénztárában kell kifizetni. Amennyiben a kérelmező bankszámla számot jelöl meg, akkor a határozat meghozatalát követő 15 napon belül átutalással kell teljesíteni.”

7. § Hatályát veszti a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015 (II.18.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.