Harka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014(I.13.) rendelete

A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól.

Hatályos: 2014. 01. 15- 2017. 03. 12

Harka község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A.§. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15.§.(2) és (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§.


Értelmező rendelkezések:

1. alapszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a hivatali helyiségben, valamint az Önkormányzat által kijelölt külső helyszínen a munkaideje alatt a házasságkötés során jogszabályban rögzített eljárása és szövege,

2. hivatali helyiség: az anyakönyvvezető hivatalos helyisége, a Polgármesteri Hivatal házasságkötő terme (Harka, Nyéki u. 30.)

3. külső helyszín: a hivatali helyiségen kívüli az önkormányzat által házasságkötésre engedélyezett Művelődési Otthon (Harka, Soproni u. 10.)

4. házasságkötésre engedélyezett idő: hétfőtől vasárnapig 8.00 óra és 18.00 óra között a munkaszüneti napok kivételével.  

A rendelet hatálya

2.§.


A rendelet hatálya kiterjed Harka község közigazgatási területén történő házasságkötésre.

Díjfizetési kötelezettség

3.§.


A hivatali helyiségben munkaidőben, illetve az engedélyezett külső helyszínen történő házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásért nem kell díjat fizetni.

A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó engedélyezési eljárás

4.§.


(1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a jegyző engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet írásban kell előterjeszteni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen  a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyv védelme és a személyes adatok védelme biztosított.

(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés  engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő, hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

(4) Külső helyszínen zajló házasságkötéskor az anyakönyv biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

Az anyakönyvvezető díjazása

5.§.


(1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy esetenként bruttó 10.000.-Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt esetenként bruttó 10.000.-Ft díjazás illeti meg.

(3) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben közreműködő  anyakönyvvezetőt az (1) és a (2) bekezdésben meghatározott juttatás is megilleti.

(4) Hivatali munkaidőben és hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén az anyakönyvvezetőt  külön díjazás nem illeti meg.