Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 04. 14- 2024. 03. 14

Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről1

2015.04.14.

Harka Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § .

A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szervekre.

2. § .

(1) Az önkormányzat költségvetési szervei

a.) Kerekerdő Óvoda
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt költségvetési szerv külön alkotnak egy címet.
(3) A címrendet az 1. melléklet tartalmazza.
A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

3. §2 (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat és a költségvetési szervei együttes 2014. évi költségvetését

133.078 ezer Ft költségtvetési bevétellel,

133.078 ezer Ft költségvetési kiadással,

0 Ft költségvetési hiánnyal állapítja meg.

Az önkormányzat 2014. évi egységes rovatrend szerint a kiemelt kiadási és bevételi jogcímeket az 1. sz. melléklet tartalmazza.
Költségvetési bevételek
4. §.
(1) Az önkormányzat 2014. évi költségvetési bevételeinek előirányzat csoportonként, kiemelt előirányzatonként a 2. számú melléklet szerint állapítja meg.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított bevételeket önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményenként a bevételek kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontását a 2/a. és 2/b. számú melléklet tartalmazza.
(3) Az önkormányzatot megillető működési és feladatalapú támogatásokat jogcímenként és intézményenként a 4. számú melléklet mutatja be.
(4) A költségvetési szervek 2014. évi önkormányzati támogatását az 5. számú melléklet foglalja magába.
(5) A helyi adó és közhatalmi bevételeket a 12. számú melléklet tartalmazza.

Költségvetési kiadások

5. § .

(1) Az önkormányzat 2014. évi költségvetési kiadásait előirányzat csoportonként, kiemelt előirányzatonként a 3. számú melléklet szerint állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a 2014. évi költségvetés önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenkénti kiemelt kiadási előirányzatait a 3/a. számú melléklet szerint, a kiadások kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állam (államigazgatási) feladatok szerinti bontását a 3/b számú melléklet szerint fogadja el,

(3) A Képviselő-testület a 3. számú melléklet kiemelt kiadási előirányzatai között tervezett pénzeszköz-átadások, valamint szociálpolitikai juttatások címzettjeit és mértékét részletezve az 6. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület a 3. számú melléklet kiemelt kiadási előirányzatai között tervezett felújítási előirányzatokat célonként részletezve, valamint a beruházási kiadásokat feladatonként részletezve a 7. számú melléklet szerint állapítja meg.

(5) Harka Község Önkormányzata által átadott és átvett támogatások és kölcsönök kötelező megbontását a 11/a. és 11/b. számú melléklet tartalmazza.

6. § .

A 2014. évi eredeti előirányzatokat és a 2015-2016. évekre vonatkozó - gördülő tervezés - a működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegszerű szembeállítását a 9. számú melléklet tartalmazza.

7. § .

Az önkormányzat 2014. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet (likviditási tervet) a 10/a számú, a költségvetési szervét a 10/b. számú melléklet részletezi.
Költségvetési létszámkeret
8. §.
A képviselő-testület a létszámkeretet az önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenkénti bontásban az 8. számú melléklet szerint állapítja meg.
A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok
9. §.
(1) Az előirányzatok módosítása, átcsoportosítása lehet csak az adott költségvetési évben érvényesülő (a továbbiakban: egyszeri) vagy a költségvetési éven túl tartósan érvényesülő (a továbbiakban: tartós).
(2) A költségvetési bevételek a bevételi előirányzatokon felül is teljesíthetők.
(3) A bevételi előirányzatok kizárólag azok túlteljesítése esetén növelhetők, és a költségvetési bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell. Ha az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei elmaradnak a tervezettől, e tényről a polgármester a Képviselőtestületet tájékoztatja.
(4) Az Önkormányzat rendeletében megjelenő bevételek és kiadások, valamint a költségvetési szervek bevétel és kiadási előirányzatai az Áht. 34. §. (1)-(2) bekezdései szerint módosíthatók, átcsoportosíthatók.
(5) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása az Áht. 34. §. (4) bekezdése szerint.
(6) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetők.
(7) A költségvetési rendeletben meghatározott önkormányzati szintű előirányzatok teljesítéséért a polgármester, az intézményi szintű előirányzatok teljesítéséért pedig az intézmények vezetői a felelősek.
(8) Az önkormányzat költségvetési gazdálkodásával kapcsolatos feladatokat az e rendeletben foglaltaknak megfelelően az Önkormányzati Hivatal, mint önálló működő és gazdálkodó költségvetési szerv végzi.

Vegyes és záró rendelkezések

13. §.

(1) Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2014. január 1. napjától kell alkalmazni.
(2) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerületek.

2. melléklet a 2/2014. (II. 10.) önkormányzati rendelethez4

3. melléklet a 2/2014. (II. 10.) önkormányzati rendelethez5

10. melléklet a 2/2014. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

1

Az önkormányzati rendeletet a Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 15. napjával.

2

Módosította: Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV.13.) rendeletének 3.§-a.

3

Módosította: Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (IX.17.) rendeletének 3.§-a.

4

Módosította: Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV.13.) rendeletének 4.§-a.

5

Módosította: Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV.13.) rendeletének 5.§-a.