Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (V. 12.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2015. 05. 13- 2021. 11. 30

Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (V. 12.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2015.05.13.

Harka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-a, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (7) bekezdése alapján – az itt élők kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása; filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme; a helyi közművelődési tevékenység önkormányzati támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

A helyi közművelődés kiemelt céljai

1. § .

(1) A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása, a kultúrház folyamatos karbantartása, állapotának megóvása, fejlesztése révén.

(2) A település hagyományainak ápolása, a helytörténeti ismeretek minél szélesebb körben történő megismertetése – elsősorban a helyi sajtó útján – a helyi értékek védelmének erősítése. A település közösségi értékeinek közismertté tétele, bemutatók, kiállítások rendezése.

(3) Az ifjúság kulturális érdeklődésének megfelelő tevékenységnek is helyet biztosítani szükséges, művelődési kezdeményezéseik segítése.

(4) Amatőr művészeti csoportok támogatása.

2. § .

(1) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa az itt lakó polgárok jogát

a) kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésre álló eszközök útján,

b) közművelődési intézmények szolgáltatásainak igénybevételére

c) műveltsége, készségei életének minden szakaszában való gyarapítására, közművelődési jogai érvényesítése céljából szervezeti és tartalmi segítségre közösség létrehozásához, közművelődési közösségi színtér szervezéséhez, és jogszabályban meghatározottak szerint szervezet alapításához, működtetéséhez.

(2) Az Önkormányzat Kultúrháza nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés.

A helyi közművelődési feladatok meghatározása

3. § .

(1) A helyi művelődési szokások gondozása, gyarapítása, ezen belül is:

a.) A helyi információk cseréje, a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése (lokálpatriotizmus, „gazdatudat” erősítése), helytörténeti kiállítások szervezése.
b.) A helyi értékeken belül a helyi természetvédelmi értékek megismertetése, főleg az iskolás generációval.
c.) A környezetkultúra javítása, a településesztétikai kultúra fejlesztése,
d.) Az ünnepek kultúrájának ápolása: helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, bemutatók, vetélkedők szervezése, közismertté tétele, hatékonyságának támogatása a közművelődés eszközeivel. Emellett a nemzeti és állami ünnepek méltó megünneplése.
e.) A közösségi emlékezet gazdagításához a kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele.
f.) A civil közösségek együttműködésének ösztönzése.
(2) A kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése, fenntartásuk elősegítése ezen belül is:
a. Művészeti csoport(ok) életre hívása, amatőr művelődési közösségek tevékenységének támogatása, helyi alkotók közismertté tétele.
b. A különböző korosztályok eltérő szórakozása és közösségi igényeihez kulturált lehetőségek szervezése, az ifjúság művelődési kezdeményezéseinek gondozása, intézményi segítése.
(3) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása, az ismeretszerző, amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatása:
a. A közművelődési intézményekben a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéshez, alkotó tevékenységéhez a célnak megfelelő környezet és infrastruktúra, valamint,
b. Az adott tevékenységet segítő szakember biztosítása.
(4) Az egyetemes és nemzeti kultúra mellett a nemzetiségei és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése.
(5) Az Önkormányzat az egyetemes kultúra részeként elismeri a sport (testi kultúra, testi nevelés) kiemelkedő jelentőségét.
(6) A testvértelepülésekkel való kapcsolattartás kiemelt jelentőséggel való kezelése.
A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

4. § .

(1) A fenti paragrafusokban megfogalmazott közművelődési feladatokat az Önkormányzat az általa fenntartott közösségi-közművelődési színtér működtetése útján látja el elsősorban, de a közművelődési feladatok ellátásában kéri, felkéri, hogy vállaljon szerepet a Kerekerdő Óvoda, a Pantzer Gertrud Általános Iskola, a könyvtár. Az irányítási és ellenőrzési feladatokban való közreműködés terén a polgármester lát el hatásköröket.

(2) Az önkormányzat nyilvános könyvtárat (9422 Harka, Soproni u. 10.) tart

fenn és működtet.
A közművelődési feladatok finanszírozása, civil szervezetek támogatása.

5. § .

(1) Az önkormányzat saját költségvetésén belül, mint a Polgármesteri Hivatal egyik szakfeladata tartja fenn és működteti a közösségi-közművelődési színteret, Kultúrházat (9422 Harka, Soproni u. 10.)

(2) Közművelődési célú pályázatok kiírását minden évben az adott évre vonatkozó költségvetési rendeletben tesz közzé az Önkormányzat, ha ezt a pénzügyi helyzet lehetővé teszi.

(3) A helyben működő közművelődési jellegű civil kezdeményezések, szervezetek támogatását minden évben az adott évre vonatkozó költségvetési rendelet tartalmazza. A pénzügyi támogatás lehetősége és összege minden évben az adott pénzügyi helyzet függvénye.

(4) Sport célú pályázatok kiírását minden évben az adott évre vonatkozó költségvetési rendeletben tesz közzé az Önkormányzat, ha ezt a pénzügyi helyzet lehetővé teszi.

(5) A helyben működő sport célú civil kezdeményezések, szervezetek támogatását minden évben az adott évre vonatkozó költségvetési rendelet tartalmazza. A pénzügyi támogatás lehetősége és összege minden évben az adott pénzügyi helyzet függvénye.

A helyi közművelődés szakemberigénye

6. § .

Az Önkormányzat művelődési feladatainak ellátását felsőfokú képesítéssel rendelkező személyek látják el. A kultúrház vezetője és a községi könyvtár vezetője munkájáért tiszteletdíjban részesül. A tiszteletdíj mértékét az éves költségvetési rendelet tartalmazza.
Kiegészítő rendelkezések

7. § .

(1) A közösségi-közművelődési színtér működésére/használatára vonatkozó szabályzatot ezen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Egyéb rendelkezések

8. § .

(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Az Önkormányzat A helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 1/2011.(I.18.) rendelete ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályon kívül helyezésre kerül.

1. függelék az 5/2015. (V. 12.) önkormányzati rendelethez

A közösségi színtér helyiségeit ingyenesen használó szervezetek:
Harkai Iskoláért Alapítvány
Harkai Óvodáért Alapítvány
Harkai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Harkai Sportegyesület
Harkai Fúvószenekar Harka Vadrózsa Énekkar

1. melléklet az 5/2015. (V. 12.) önkormányzati rendelethez az 5/2015. (V. 12.) önkormányzati rendelethez

Harka Község Közösségi Színterének Használati Szabályzata
Harka község Önkormányzatának Képviselő-testülete A helyi közművelődésről szóló 1/2011(I.18.) számú rendeletének mellékleteként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg:
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. §.(1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való joggyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A község közösségi színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.
Közösségi színtér fenntartója: Harka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 9422 Harka, Nyéki u. 34.
Közösségi színtér székhelye (tevékenységének helye is): Kultúrház
Címe: 9422 Harka, Soproni u. 10.
Levelezési címe: 9422 Harka, Nyéki u. 34.
Kultúrház vezetője az alábbi telefonszámon érhető el: …………………………….
Telefax: 99/506-795/102 mellék
Elektronikus levélcím: harka@jegyzo.harka.t-online.hu

1. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása

1. A helyiségek igénybevételének szándékát a kultúrház vezetőjétől (tartós távolléte esetén a polgármestertől) legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell - szóban vagy írásban - kérni. A vezető a közművelődési programok időpontjának figyelembe vételével

biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről a kultúrház vezetője dönt.

2. Helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármester-jelöltek, képviselő-jelöltek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színtér helyiségeit kampányrendezvény tartása céljából.

3. Az Önkormányzat természetbeni juttatásként e szabályzat 1. sz. függelékében meghatározott szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiséginek igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a vezető kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybe vételének lehetőségéről.

4. A kultúrházhoz kulccsal rendelkezik: a polgármester, a kultúrház vezetője, ………………………

2. Közösségi színtér helyiséginek díjköteles használata:

Bérleti-díj köteles tevékenységek és szolgáltatások:
a.) kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére.
b.) nem harkai székhelyű szervezetek által szervezett kulturális tevékenység
c.) esküvő céljára történő igénybevétel, magánszemélyek részére, az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására.
d.) a nem önkormányzat és intézményei által, valamint a nem az 1. sz. függelékben szereplő szervezetek által szervezett zenés, táncos rendezvények,
e.) minden olyan kulturális tevékenység, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár.

3. A közösségi színtér tevékenységei helyein alkalmazott díjakat külön határozatban határozza meg az önkormányzat.

4. A HARKAI KULTÚRHÁZ HÁZIRENDJE

1. A kultúrházat a használati szabályzat alapján megengedett tevékenységre vehetik igénybe a kultúrház vezetőjének engedélye alapján az érdeklődők.

2. A kultúrház nyitva tartása: igényeknek megfelelően. Rendezvények tartása alatt nyitva van, egyébként a kultúrház zárva van.

3. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyvásárlás.

4. Belépőjegyes rendezvényeken a résztvevő az ellenőrző szelvényét megőrizni köteles, azt kérésre vagy a terembe való visszaérkezéskor külön felhívás nélkül a rendezőknek vagy a felügyeletet végző személynek köteles bemutatni.

5. A kultúrház programjain résztvevők zavartalan művelődése és szórakozása érdekében be kell tartani a közösségi és társas élet kulturált magatartásának szabályait.

6. A kultúrház közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és a rend megóvása minden látogató kötelessége.

7. A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért az intézmény nem vállal felelősséget.

8. A kultúrház munkatársainak, polgármesternek, rendezőknek, a rendőrségnek és tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.

9. Az épületben szemetelni tilos!

10. Az épületben dohányozni tilos!

11. A kultúrházban csak kulturált öltözékben, tiszta ruhában lehet tartózkodni.

12. A kultúrház elektromos és hangtechnikai berendezéseit csak az arra megbízást kapott személyek kezelhetik.

13. Szeszesitalt behozni – szórakoztató rendezvények kivételével – nem szabad! Az intézményt ittas állapotban látogatni tilos! Szeszesital fogyasztása a kultúrház előtt tilos!

14. 14 éven aluliak 20 óra után csak szülői felügyelettel tartózkodhatnak az intézményben!

15. A község polgármestere a rendbontókat ideiglenesen, vagy véglegesen kitilthatja az intézmény területéről.

16. A kultúrház látogatója köteles azonnali hatállyal értesíteni a kultúrház vezetőjét, a polgármestert, (szükség esetén a rendőrséget, mentőket, tűzoltókat) minden olyan eseményről, amely veszélyezteti a látogatók testi épségét, valamint a kultúrház épületét, eszközeit, berendezéseit.

17. A házirend betartása minden látogató számára kötelező!

Határidő: folyamatos
A használati szabályzat hatályba lépése: 2015. május 12.