Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019 (V.14.) rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatal munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak mértékéről.

Hatályos: 2019. 05. 15

Harka község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§.-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1.§.


A rendelet hatálya Harka községi Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali mukaidőn kívül történő házasságkötések létesítésére terjed ki.

2.§.


E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség: az Önkormányzat által térítésmentesen biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására kijelölt helyiség (Tanácsterem, Harka, Nyéki u. 30.)

2. hivatali munkaidő: Az Ágfalvi Közös Önkormányzati Hivatgal mindenkor hatályos Szervezti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,

3. hivatali helyiségen kívüli helyszín: a hivatali helyiségen kívül Harka község közigazgatási területén levő épület és szabadtéri terület

4. házasságkötésre engedélyezett idő: hétfőtől szombatig 8.00 óra és 18.00 óra között a munkaszüneti napok kivételével.

3.§.


(1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést hivatali munkaidőben, ügyfélfogadási időn kívül, valamint a (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően - hivatali munkaidőn kívülk lehet lebonyolítani.

(2) Hivatali munkaidőn kívül házasságkötést az alábbiak szerint lehet lebonyolítani:

a) hétfő 17.00 óra 18.00 óra

b) kedd, szerda, csütörtök: 16.00 és 18.00 óra

c) péntek: 12.00 óra 18.00 óra

d) szombati: 10.00 és 18.00 óra között

Díjfizetési kötelezettség

4.§.


(1) Hivatali munkaidőben, valamint hivatali helyiségben történő házasságkötés létesítésekor a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat nem kell fizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a kérelmezőnek a többletszolgáltatás ellentételezéseként szolgáltatási díjat kell fizetnie.

(3) A hivatali munkaidőben, a hivtatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a kérelmezőneka többletszolgáltatás ellentételezéseként szolgáltatási díjat kell fizetnie.

(4) A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a kérelmezőnek a többletszolgáltatás ellentételezéseként szolgáltatási díjat kell fizetnie

(5) A (2)-(4) bekezdésekben foglalt többletszolgáltatás során fizetendő szolgáltatási díj bruttó 30.000.-Ft.


5.§.


(1) Az anykönyvvezetőt:

a) hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben történő házasságkötés házasságkötés esetén: bruttó 15.000.-Ft összegű díjazás illeti meg.

b) hivatali munkaidőben, a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén: bruttó 15.000.-Ft összegű díjazás illeti meg.

c) hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén bruttó 20.000.-Ft összegű díjazás illeti meg


(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt - választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő vagy az (1) bekezdésben meghatározott díjazás illeti meg.

6.§.


(1) A 4.§.-ban található díjfizetési kötelezettség a Harka Község Önkormányzatának házipénztárba készpénz befizetésével vagy a Harka Község Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára történő banki átutalással teljesíthető, legkésőbb a házasságkötést megelőző második munkanapig.

(2) Amennyiben a házasságkötés meghiúsulását az érintettek a házasságkötés napját megelőző ötödik munkanapig az anyakönyvvezetőnek hivatalosan bejelentik, az általuk befizetett összeget a befizetési nyugtán befizetőként szereplő személy részére vissza kell fizetni.

(3) Amennyiben az érintettek a házasságkötésen nem jelennek meg, úgy részükre az e rendelet alapján megfizetett díjat nem lehet visszafizetni. Ezen rendelkezést nem lehet alkalmazni abban az esetben, ha a házasságkötésre valamelyik érintett fél halála miatt nem került sor.