Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019 (V.14.) rendelete

Az anyakönyvvezető közreműködésével tartott névadó ünnepségek és házassági évforduló ünnepségek megtartásának szabályairól

Hatályos: 2019. 05. 15

Harka község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§.


E rendelet hatálya a Harkai közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetője (a továbbiakban: anyakönyvvezető) közreműködésével Harka község közigazgatási területén tartott névadó ünnepségekre és házassági évforduló ünnepségekre (továbbiakban: szertartások) terjed ki.

2.§.


E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség: az Önkormányzat által térítésmentesen biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására kijelölt helyiség (Tanácsterem, Harka, Nyéki u. 30.),

2. hivatali munkaidő: Az Ágfalvi Közös Önkormányzati Hivatal mindenkor hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő,

3. hivatali helyiségen kívüli helyszín: a hivatali helyiségen kívül Harka község közigazgatási területén lévő épület és szabadtéri terület

4. szertartásra engedélyezett idő: hétfőtől szombatig 8.00 óra és 18.00 óra között a munkaszüneti napok kivételével,

3.§.


(1) Hivatali helyiségen kívüli szertartást hivatali munkaidőben, ügyfélfogadási időn kívül, valamint a (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően - hivatali munkaidőn kívül lehet lebonyolítani.


(2) Hivatali munkaidőn kívül szertartást az alábbiak szerint lehet lebonyolítani:

a) hétfő 17.00 óra 18.00 óra

b) kedd, szerda, csütörtök: 16.00 óra és 18.00 óra

c) péntek 12.00 óra 18.00 óra

d) szombati 10.00 óra 18.00 óra között

4.§.


(1) A szertartások megtartására vonatkozó igényt ügyfélfogadási időben az anyakönyvvezetőnél személyesen kell bejelenteni. Az anyakönyvvezető a bejelentésről jegyzőkönyvet vesz fel, ami tartalmazza  az ünnepség egyztetett időpontját és helyszínét.


(2) A szertartások egyeztetett időpontja nem eshet egybe az anyakönyvvezető közreműködését igénylő, jegyzőkönyvileg előjegyzett anyakönyvi esemény időpontjával figyelemmel a hivatali helyiségen kívül tartandó esemény helyszínére történő oda- és visszautazás időtartamára is.

5.§.


(1) Hivatali munkaidőben, valamint hivatali helyiségben történő szertartás létesítésekor a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat nem kell fizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben történő szertartások esetén a kérelmezőnek a többletszolgáltatás ellentételezéseként szolgáltatási díjat kell fizetnie, mely tartalmazza a személyi feltételek (anyakönyvvezető) biztosítását.

(3) A hivatali munkaidőben, a hivatali helyiségen kívül történő szertartások esetén a kérelmezőnek a többletszolgáltatás ellentételezéseként szolgáltatási díjat kell fizetni, mely tartalmazza a személyi feltételek (anyakönyvvezető) biztosítását.

(4) A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő szertartások esetén a kérelmezőnek a többletszolgáltatás ellentételezéseként szolgáltatási díjat kell fizetnie, mely tartalmazza a személyi feltételek (anyakönyvvezető) biztosítását.

(5) A (2)-(4) bekezdésben foglalt többletszolgáltatás során fizetendő szolgáltatási díj 30.000.-Ft

6.§.


(1) Az anyakönyvvezetőt a közreműködésével tartott:

a) hivatali munkaidőn kívü a hivatali helyiségben történő szertartások esetén: bruttó 15.000 Ft összegű díjazás illeti meg.

b) hivatali munkaidőben, a hivatali helyiségen kívül történő szertartások esetén: bruttó 15.000 Ft összegű díjazás illeti meg.

c) hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül történő szertartások esetén bruttó 20.000 Ft összegű díjazás illeti meg

(2) A hivatali munkaidőn kívüli szertartás lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt - választása szerint - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő vagy az (1) bekezdésben meghatározott díjazás illeti meg.

7.§.


(1) Az 5.§.-ban található díjfizetési kötelezettség a Harka Község Önkormányzatának házipénztárába készpénz befizetésével vagy a Harka Község Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára történő banki átutalással teljesíthető, legkésőbb a szertartást megelőző második munkanapig.

(2) Amennyiben a szertartás meghiúsulását az érintettek a szertartás napját megelőző ötödik munkanapig az anyakönyvvezetőnek hivatalosan bejelentik, az általuk befizetett összeget a befizetési nyugtán befizetőként szereplő személy részére vissza kell fizetni.

(3) Amennyiben az érintettek a szertartáson nem jelennek meg, úgy részükre az e rendelet alapján megfizetett díjat nem lehet visszafizetni. Ezen rendelkezést nem lehet alkalmazni abban az esetben, ha a szertartásra valamelyik fél halála előtt nem kerül sor.

8.§.


Az anyakönyvezető közreműködésével tartott szertartások engedélyezéséről a jegyző dönt.