Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (III. 13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 05. 29

Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (III. 13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

2021.05.29.

Harka Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § .

A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szervekre.

2. § .

(1)1 Az önkormányzat költségvetési szervei

a.) Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv: Harka Község Önkormányzata
b.) Önállóan működő költségvetési szervek: Harkai Kerekerdő Óvoda
Harkai Polgármesteri Hivatal
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt költségvetési szerv külön alkot egy címet.
(3) A címrendet az 1. melléklet tartalmazza.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, költségvetési egyenleg

3. §2 (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat és a költségvetési szervei együttes 2020. évi költségvetését

634.452 ezer Ft költségvetési bevétellel,
634.452 ezer Ft költségvetési kiadással,
0,- Ft költségvetési hiánnyal állapítja meg.
Költségvetési bevételek
4. §.
(1) Az önkormányzat 2020. évi költségvetési bevételeinek előirányzat csoportonként, kiemelt előirányzatonként a 2. számú melléklet szerint állapítja meg.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított bevételeket önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményenként a bevételek kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontását a 2/a., 2/b. és a 2/c. számú melléklet tartalmazza.
(3) Az önkormányzatot megillető működési és feladatalapú támogatásokat jogcímenként és intézményenként a 4. számú melléklet mutatja be.
(4) A költségvetési szervek 2020. évi önkormányzati támogatását az 5. számú melléklet foglalja magába.
(5) A helyi adó és közhatalmi bevételeket a 12. számú melléklet tartalmazza.

Költségvetési kiadások

5. § .

(1) Az önkormányzat 2020. évi költségvetési kiadásait előirányzat csoportonként, kiemelt előirányzatonként a 3. számú melléklet szerint állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a 2020. évi költségvetést önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenkénti kiemelt kiadási előirányzatait a kiadások kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állam (államigazgatási) feladatok szerinti bontását a 3/a, 3/b és 3/c számú melléklet szerint fogadja el.

(3) A Képviselő-testület a 3. számú melléklet kiemelt kiadási előirányzatai között tervezett pénzeszköz-átadások, valamint szociálpolitikai juttatások címzettjeit és mértékét részletezve az 6. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület a 3. számú melléklet kiemelt kiadási előirányzatai között tervezett felújítási előirányzatokat célonként részletezve, valamint a beruházási kiadásokat feladatonként részletezve a 7. számú melléklet szerint állapítja meg.

(5) Harka Község Önkormányzata által átadott és átvett támogatások és kölcsönök kötelező megbontását a 11/a. és 11/b. számú melléklet tartalmazza.

.

6. § .

A 2020. évi eredeti előirányzatokat a 2020-2021-2022. évekre vonatkozó - gördülő tervezés - a működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegszerű szembeállítását a 9. számú melléklet tartalmazza.

7. § .

Az önkormányzat 2020. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet (likviditási tervet) a 10/a számú, a költségvetési szerveit a 10/b. és 10/c. számú melléklet részletezi.
Költségvetési létszámkeret
8. §.
A képviselő-testület a létszámkeretet az önállóan működő, valamint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervenkénti bontásban az 8. számú melléklet szerint állapítja meg.
A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok
9. §.
(1) Az előirányzatok módosítása, átcsoportosítása lehet csak az adott költségvetési évben érvényesülő (a továbbiakban: egyszeri) vagy a költségvetési éven túl tartósan érvényesülő (a továbbiakban: tartós).
(2) A költségvetési bevételek a bevételi előirányzatokon felül is teljesíthetők.
(3) A bevételi előirányzatok kizárólag azok túlteljesítése esetén növelhetők, és a költségvetési bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell. Ha az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei elmaradnak a tervezettől, e tényről a polgármester a Képviselőtestületet tájékoztatja.
(4) Az Önkormányzat rendeletében megjelenő bevételek és kiadások, valamint a költségvetési szervek bevétel és kiadási előirányzatai az Áht. 34. §. (1)-(2) bekezdései szerint módosíthatók, átcsoportosíthatók.
(5) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása az Áht. 34. §. (4) bekezdése szerint.
(6) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetők.
(7) A költségvetési rendeletben meghatározott önkormányzati szintű előirányzatok teljesítéséért a polgármester, az intézményi szintű előirányzatok teljesítéséért pedig az intézmények vezetői a felelősek.
(8) Az önkormányzat költségvetési gazdálkodásával kapcsolatos feladatokat az e rendeletben foglaltaknak megfelelően az Önkormányzati Hivatal, mint önálló működő és gazdálkodó költségvetési szerv végzi.
(9) A Képviselő testület 2020. évre az önkormányzatnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az alábbiakat határozza meg:
- Köztisztviselői illetmény alap: 55.000,- Ft
- Köztisztviselők cafeteria juttatás kerete: 275.000,- Ft/fő/év

Vegyes és záró rendelkezések

10. §.

(1) Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.
(2) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerületek.
1

Módosította: Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (V.28.) számú rendeletének 2.§-a.

2

Módosította: Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (V.28.) számú rendeletének 3.§-a.

3

Módosította: Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (III.13.) számú rendeletének 5.§-a.

4

Módosította: Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (III.13.) számú rendeletének 4.§-a.

5

Módosította: Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2020. (IX.30.) számú rendeletének 9.§-a.

6

Módosította: Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2020. (IX.30.) számú rendeletének 10.§-a.

7

Módosította: Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2020. (IX.30.) számú rendeletének 11.§-a.

8

Módosította: Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2020. (IX.30.) számú rendeletének 12-14.§-a.

9

Módosította: Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2020. (IX.30.) számú rendeletének 15.§-a.