Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (III. 13.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 2/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 01- 2020. 04. 01

Harka Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B §-ában, 92. §-ában és 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes szociális ellátásokról és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 2/2015. (II. 26.) számú önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 2§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2)      A polgármester elsőfokú hatáskörében meghozott határozata (végzése) ellen a döntés közlésétől számított 15 napon belül Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez címzett, de az Harkai Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott illetékmentes fellebbezésnek van helye.”


2. §


A Rendelet 3.§ (1) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1)      Az e rendeletben szabályozott támogatás iránti kérelmeket a Harkai Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.”

3.§

A Rendelet 7.§ (7)-(8) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7)      A rendkívüli települési támogatást egy igénylő részére évente legfeljebb négy alkalommal lehet megállapítani. A rendkívüli települési támogatás évente az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át nem haladhatja meg.


(8)       Különös méltánylást érdemlő esetben (különösen: elemi kár, haláleset, hosszan tartó súlyos betegség miatti kereset kiesés, magas gyógyszerköltség) a kérelmező jövedelmére tekintet nélkül méltányossági rendkívüli települési támogatásban részesíthető. A méltányosságból adott rendkívüli települési támogatás összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét nem haladhatja meg.”


4.§

A rendelet 7.§ (1)-(2) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1)      Amennyiben az igénylő vagy családja jövedelme kizárólag túlnyomórészt vállalkozásból vagy vagyonhasznosításból származik, illetve kétség merül fel a nyilatkozat valódiságát tekintve, az Harkai Polgármesteri Hivatal megkéri az illetékes Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolását a jövedelemadó alapjuk tárgyában.

(2)       Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Harkai Polgármesteri Hivatal már bármely ügyben vizsgálta, s nem feltételezhető azokban lényeges változás.”

5.§

A Rendelet 1. számú melléklete helyébe az alábbi rendelkezés lép

 „1. számú melléklet

1. Harkai köznevelési intézmények intézményi térítési díja és élelmezési normája:

Gyermekek napközbeni ellátása

Egész napos ellátás intézményi térítési díja

Ft/nap

Ebéd intézményi térítési díja

Ft/adag

Óvoda

(napi háromszori étkezés)

380


Iskolai alsó tagozat

(napi háromszori étkezés

410


Iskola felső tagozat

(napi háromszori étkezés)

465


Vendég étkezők

(ebéd)


590

Az intézményi térítési díjak ÁFA-t nem tartalmaznak!

2. Személyi térítési díj teljes összege szociálisan rászorulók részére [jelen rendelet 14. §]: bruttó 420,-Ft/nap”


6. §


(1) Ezen rendelet 1.§-4.§-a, a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) Ezen rendelet 5.§-a 2020. április 1. napján lép hatályba.