Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 01- 2024. 03. 14

Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról1

2021.12.01.

Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés (a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Harkai Német Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve a következőket rendeli el

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Harka Község Önkormányzat (a továbbiakban Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre/színterekre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § A közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet (a továbbiakban: EMMI rendelet) szerinti szakmai és infrastrukturális elvárásoknak megfelelve, az Harkai Német Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetést követően az Önkormányzat az alábbi alapszolgáltatásokat szervezi meg:

a.) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közösségi színtereinek épületeiben,
b.) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, amely az Önkormányzat kiemelt célja

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § (1) Az Önkormányzat Kultv. 77. § (1) bekezdésben foglaltak szerint e rendelet 2. §-ban foglalt feladatainak ellátása érdekében, a kötelezően ellátandó közművelődés feladatait a közösségi színtereken (továbbiakban: Közösségi Szintér) biztosítja.

(2) Az önkormányzat Közösségi Színtereinek felsorolását a 1. számú melléklet tartalmazza.

A közművelődési feladatellátás támogatása

4. § (1) Az Önkormányzat az EMMI rendelet 12. §-a szerint működteti a Közösségi Színterét és a közművelődési feladatok ellátáshoz biztosítja a Kultv. 78/H. § (3) bekezdésében előírt személyi és tárgyi feltételeket.

(2) Az önkormányzat a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében a Közösségi Színterek által szervezett, lebonyolított a település kulturális életében kiemelkedő szerepű rendezvényeket, tevékenységeket külön támogatja.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátását és a Közösségi Színtér működtetését az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

6. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásába a Közösségi Színtér mellett más, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyeket, egyéb szervezeteket, azok fenntartóit, működtetőit és alkalmazottait is bevonhatja, így különösen

a.) nevelési és oktatási intézményeket
b.) a településen működő Harkai Német Nemzetiségi Önkormányzatot.

7. § Az Önkormányzat egyes közfeladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet a Kultv. 79. §-ban meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyekkel.

A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a Kultv 79. § (2)-(4) bekezdéseiben előírt kötelezettségeket.

Záró rendelkezések

8. § Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, egyidőben hatályát veszti Harka Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 5/2015.(V.11) számú önkormányzati rendelete.

1. számú melléklet a 14/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

Harka Község Önkormányzatának Közművelődési Színterei:

2. 9422 Harka, Focipálya

3. 9422 Harka, Szent Péter, és Szent Pál Római Katolikus templom előtti tér

4. 9422 Harka, Mázsaház előtti tér

5. 9422 Harka, Soproni utca 10. (Művelődési ház)

1

Az önkormányzati rendeletet a Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 15. napjával.