Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2022. 12. 02

Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

2022.12.02.

Harka Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet hatálya Harka Község Önkormányzatának (továbbiakban: Fenntartó) közigazgatási területén, az önkormányzat tulajdonában levő 276/4 helyrajzi számú temetőre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése,

újbóli használatbavétele

2. § (1) A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a Tv. és a Vhr. szabályait kell alkalmazni.

(2) A Fenntartó a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik. A Fenntartó jogosult temetkezési szolgáltatóval üzemeltetési szerződést kötni a temető és a ravatalozó működtetésére, továbbá a halottszállítási ügyelet, a halotthűtő és a virrasztás feltételeinek biztosítására.

A temető fenntartásának rendje

3. § (1) A Fenntartó a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a. gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;
b. gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;
c. gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;
d. gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;
e. biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karbantartását
f. biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;
(2) A Fenntartó az Harkai Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) útján gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről. A nyilvántartásról a Hivatal által vezetett betűsoros névmutató szerinti könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, az elhalt neve, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, sírhelytábla, -sor, -hely száma, sírhely típusa, lejárat ideje, a megváltásra jogosult személy neve és címe.

Temetési helyek, sírhelyek

4. § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

a. 1 személyes sírhely
b. 2 személyes sírhely
c. gyermeksírhely (10 éven aluli halott)
d. urnasírhely
e. urnafülke
(2) A temetési helyek mérete:
a) 1 személyes sírhely: hossza: 2,10 m
szélessége: 0,90 m
mélysége: 1,60-2,50 m
b) 2 személyes sírhely: hossza: 2,10 m
szélessége: 1,90 m
mélysége: 1,60-2,50 m
c) gyermek sírhely: hossza: 1,30 m
szélessége: 0,60 m
mélysége: 1,60-2,50 m
d) urnasírhely: hossza: 0,60 m
szélessége: 0,60 m
mélysége: 1,00 m
e) urnafülke: hossza: 0,30 m
szélessége: 0,30 m
(3.)A temetkezési helyek egymástól való távolsága:
a) sírok oldaltávolsága: 0,60 m
b) sorok közötti távolság: 0,60 m
c) sírdombok magassága: 0,30 m
(4) A Temetőben az állampolgár tulajdona az általa létesített síremlék (sírjel). A temetkezési hely nem képezi az állampolgár tulajdonát.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

5. § (1) A 4. §. (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a) sírhely használata (egyes, kettős, gyermek): 25 év

b) urnasírhely használata: 25 év

c) urnafülke használata: 25 év

(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásért díjat kell fizetni, melynek összegeit a Rendelet 1. számú melléklete tartalmazza

(3) Az (1) bekezdés szerinti temetkezési helyek használata meghatározott idő eltelte után újabb díjfizetés mellett újabb használati időszakra meghosszabbítható.

Rátemetés

6. § (1) A Rátemetés a porladási idő (25 év) előtti temetkezés ugyanabba a sírhelybe.

(2) Rátemetni csak olyan sírba, s olyan módon szabad, hogy a felső koporsó felett 160 cm-es (urna esetén 100 cm-es) takaróréteg legyen.

(3) Rátemetni csak egy koporsót vagy két urnát - kettős sírhely esetén egy-egy koporsót vagy két-két urnát - szabad.

Síremlékek, sírboltok létesítése

7. § (1) A temető területére csak kész síremlékek, sírhelyek építéshez szükséges építőanyag vihető be. Ezeket úgy kell elhelyezni, s az építési munkát oly módon kell végezni, hogy a temetőben a közlekedés zavartalan maradjon.

(2) Az építési tevékenysége, annak megkezdése előtt legalább 2 munkanappal előtte a Hivatal részére be kell jelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell az építési tevékenység várható időtartamát.

(3) Az építtető az építési munkák befejezését követő 24 órán belül köteles az építési törmeléket elszállítani, s a területet megtisztítani.

(4) A jelen rendelettől eltérő, engedély nélküli illetve attól eltérő építési tevékenység esetén az önkormányzat

a) határidő kitűzése mellett felhívja az építtetőt a sérelmes tevékenység leállítására és a sérelmes állapot megszüntetésére

b) a határidő eredménytelen eltelte után az építtető költségére és kockázatára elvégezteti a szükséges munkát.

(5) A meg nem váltott sírhelyek síremlékei a temető nyilvántartás szerinti U, és V sorban helyezhetőek el (továbbiakban: díszsírhely).

(6) A díszsírhelyben történő síremlék elhelyezéséhez a polgármester írásos engedélye szükséges.

(7) A meg nem váltott sírhelyek, műszaki állapotuk alapján élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető síremlékeit a Fenntartó a Harka, Nyéki utca 34. szám alatti ingatlanára beszállítja.

Temetkezési rend

8. § (1) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően kell eljárni, ha a temetőben már nincs soron következő sírhely, de a korábbi kiadott sírhelyek között üres sírhely, illetve lejárt meg nem váltott sírhely található.

(3) Ebben az esetben az eltemettető kérésének megfelelő üres sírhelyet kell kiadni, illetve lejárt sírhelyet kell biztosítani.

(4) (4.) A (2) bekezdésben foglalt eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatbavételének a Tv. 10. §. (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

Temető infrastrukturális létesítményei

9. § Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

(1) Temetőhöz vezető út, temető előtti parkoló

(2) Temető körbehatárolása

(3) Temetőben keletkezett hulladék gyűjtésére szolgáló konténer. A Fenntartó a szemét rendszeres elszállításáról gondoskodik.

(4) (4.) A Fenntartó a vízvételt a temetőben levő közkútból biztosítja.

(5) A temetőben a Fenntartó ravatalozót biztosít a Vhr. 5. §-a szerinti feltételek megteremtésével.

(6) A Fenntartó az ezzel a feladattal megbízott alkalmazottai segítségével biztosítja a temető folyamatos tisztántartását, parkosítását.

10. § (1) A 9. §-ban felsorolt létesítmények közül

a. sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradvány az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja
b. a temető előtti parkolót térítésmentesen igénybe veheti
c. a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják
(2) Temetkezési szolgáltatást a temetőben csak az a vállalkozó (vállalat) végezhet, amely a tevékenységre vonatkozó minden jogszabályi feltételnek megfelel.
(3) Díjat kell fizetni a temetőben temetkezési szolgáltatóknak, a ravatalozó, a ravatalozóban lévő tárgyak, eszközök használatáért.
(4) A díj mértékét az önkormányzat 2. számú melléklete tartalmazza.
(5) A temetkezési szolgáltatást végző a ravatalozó használatát követően kitakarított állapotban köteles visszaadni Fenntartó részére.
(6) A ravatalozó kulcsát, a temetkezési vállalkozó előzetes egyeztetés alapján a Hivatalban veheti át, legkorábban a temetkezés időpontja előtt 2 munkanappal.

A temető rendje

11. §

Temetői rend

(1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető folyamatos nyitva tartását, a tulajdonos és üzemeltető megnevezését, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni. A temető nyitva tartási ideje: minden nap 7.00-20.00 óráig.
(2) A W sorban csak a síremlék részét képező zárt mécsestartóban lehet nyíltlángú gyertyát gyújtani. Rögzített mécsestartón kívül, kizárólag elektromos mécses használható.

12. § (1) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet, annak megkezdése előtt 2 munkanappal a Hivatal részére be kell jelenteni.

(3) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

Tiltó rendelkezések

13. § Tilos

a.) a temetőbe kutyát bevinni, a vakvezető kutya kivételével
b.) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani
c.) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni
d.) a temetőbe járművel behajtani, közlekedni az Önkormányzat engedélye nélkül
e.) a temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és bárhová elszállítani
f.) ülőhelyet, padokat az önkormányzat engedélye nélkül elhelyezni
g.) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni
h.) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

Záró rendelkezések

14. § (1) Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Harka Község Önkormányzatának A temetőről és a temetkezési tevékenységről szóló 9/2007. (IV./17.) rendelete.

1. számú melléklet a 11/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

A sírhelyek megváltási és újraváltási díjairól:

1 személyes sírhely

20.000 FT

2 személyes sírhely

25.000 FT

gyermeksírhely (10. éven aluli halott)

1.000 FT

urnasírhely

20.000 FT

urnafülke

15.000 FT

2. számú melléklet a 11/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez a 11/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez

A temetőnek és létesítményének a vállalkozók részéről történő igénybevételének díja:

1. Ravatalozó vállalkozók részéről történő igénybevételének díja: 3000,- Ft /alkalom