Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

az útépítési együttműködésről és az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

Hatályos: 2023. 09. 13

Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

az útépítési együttműködésről és az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

2023.09.13.

Harka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. §-ban kapott felhatalmazás alapján az útépítési együttműködésről és az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Harka Község közigazgatási területén elősegítse a közutak fejlesztését, és ennek érdekében az útépítések fejlesztési költségeinek viselésével járó terheket az önkormányzat az érintett ingatlanok tulajdonosaival megossza.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Harka Község közigazgatási területén a jóváhagyott településszerkezeti tervvel, helyi építési szabályzattal és szabályozási tervvel összhangban megvalósuló helyi közutak építésre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya azokra a természetes személyekre és jogi személyekre terjed ki, akik a (1) bekezdés szerinti útépítéssel érintett ingatlanok tulajdonosai és a megvalósuló helyi közút használatában a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (továbbiakban Kkt.) 47. § 15. pontja alapján érdekeltnek minősülnek.

2. Értelmező rendelkezések

3. § (1) Beruházási összköltség: a helyi közút létesítésével kapcsolatban ténylegesen felmerült (előkészítési, tervezési költségek, a kivitelezés becsült összköltsége, műszaki ellenőr díjazása, továbbá a hatósági eljárási díjak, általános forgalmi adó, banki költségek) összes költség. Amennyiben a beruházás megvalósításához az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást kapott, úgy a beruházáshoz ténylegesen felhasznált támogatás összege a beruházási összköltségébe nem számít bele.

(2) Helyi közút használatában érdekelt ingatlan:

a) az az ingatlan, amely határos a beruházással érintett közterülettel vagy úttal, és arról az ingatlanra gépkocsibejáróval, útcsatlakozással rendelkezik, vagy létesíthető, amennyiben az ingatlan gépkocsibehajtóval, útcsatlakozással nem rendelkezik, abban az esetben a gyalogos közlekedés céljára szolgáló bejáratot kell figyelembe venni;

b) az az ingatlan, amely az a) pont alapján két, vagy több oldalról (saroktelek, két utcáról megközelíthető ingatlan) minősül érintett ingatlannak, minden olyan beruházás során kötelezhető hozzájárulás fizetésére, ami olyan utat vagy közterületet érint, ahonnan az ingatlanra gépkocsibejáróval, útcsatlakozással vagy 2 méternél szélesebb kapuval rendelkezik;

c) olyan magánútról megközelíthető ingatlan, amely magánút a beruházással érintett közterülettel vagy úttal közvetlen kapcsolatban áll;

d) meghatározásánál nem kell figyelembe venni azokat az ingatlanokat, amelyek a beruházással érintett közterület földrajzi adottságai miatt arról nem megközelíthetőek.

(3) Közút használatában érdekelt: a közút mentén ingatlantulajdonnal, földhasználati joggal, ipari, közlekedési, kereskedelmi vagy mezőgazdasági tevékenység céljára szolgáló telephellyel rendelkező magánszemélyek és jogi személyek;

(4) Érdekeltségi egység: a közút használatában érdekelt (útépítési érdekeltségi hozzájárulást fizető) által fizetendő anyagi hozzájárulás mértéke/alapegysége

(5) Érdekeltségi egységek száma: a helyi közút használatában érdekelt ingatlanban található rendeltetési egység alapján az alábbiak szerint számítandó:

a) lakóegységek esetében az egy ingatlanon lévő, tulajdoni lapon feltüntetett épületek, lakások, albetétek az érdekeltségi hozzájárulás szempontjából önálló érdekeltségi egységnek számítanak,

b) amennyiben az ingatlanban intézmény, kereskedelmi, sport vagy ipari egység található, az érdekeltségi egységek számát a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletben (OTÉK) kötelezően előírt elhelyezendő személygépkocsik száma alapján kell megállapítani

(6) Útépítés: a műszaki előírások szerint meghatározott műszaki jellemzőkkel rendelkező, ingatlanok megközelítését szolgáló, út kialakítása, átépítése, felújítása vagy korszerűsítése (amely nem terjed ki az ingatlanok közúti csatlakozásának létesítésére).

3. Az útépítési együttműködés útján megvalósuló útépítések

4. § (1) A helyi közút használatában érdekeltek, valamint az önkormányzat az alapvetően lakossági érdekeket szolgáló helyi közút építésére együttműködhetnek (a továbbiakban: útépítési együttműködés), útépítési együttműködési megállapodást köthetnek.

(2) Helyi közút használatában érdekelt ingatlantulajdonosok részvételével megvalósuló útépítést a megépítendő helyi közút használatában érdekelt ingatlanok alapján számított érdekeltségi egységek legalább 70%-ának a részvételével alakított útépítési közösség vagy az önkormányzat kezdeményezheti. (1. melléklet)

(3) A helyi építési szabályzatban, a helyi szabályozási tervben az adott területre előírt és azzal összhangban lévő, helyi lakossági érdeket szolgáló közút építésével kapcsolatos valamennyi döntés (többek között a megvalósítandó beruházás pontos műszaki tartalmának jóváhagyása) a Képviselő-testület hatásköre. Kizárólag ott valósulhat meg útépítési együttműködés útján helyi közút, ahol a víz- és csatornahálózat az adott útszakaszon biztosított

(4) Az útépítési együttműködés formái:

a) önálló útépítési együttműködés

b) önkormányzat, mint beruházó, kezdeményező közreműködésével létrejövő útépítési együttműködés, önkormányzat a beruházás előkészítését, kivitelezését, lebonyolítását, műszaki ellenőrzését vállalja, továbbá anyagi támogatást nyújt

(5) Az együttműködés keretében, ezen rendelet szabályai, és az építési engedélyben foglaltak szerint megvalósuló helyi közutak és tartozékai az önkormányzat tulajdonába kerülnek.

(6) Az (1) bekezdés szerinti útépítési együttműködési megállapodás iránti kérelem minimális tartalmi követelményei:

a) a megvalósítani tervezett útépítéssel érintett közterület megnevezése,

b) a létesítendő út/ beruházás főbb műszaki, minőségi és biztonsági paraméterei (beton, aszfalt, fekvőrendőr, vízelvezetés stb.)

c) a megvalósítandó út használatában érdekelt valamennyi ingatlan és érdekeltségi egység számának megjelölését

d) az útépítési együttműködésben részt venni kívánó és az anyagi hozzájárulást vállaló ingatlanok (vagy érdekeltségi egység) számát és arányát

e) az útépítési együttműködésben részt venni kívánó és az anyagi hozzájárulást vállaló ingatlan tulajdonosok aláírását, nyilatkozata arról, hogy az útépítési együttműködésben részt kíván venni és vállalja az anyagi hozzájárulást,

f) a közös képviselő képviseleti jogosultságának megjelölése, a közös képviselő neve, címe, elérhetősége,

g) az érintettek nyilatkozata arról, miszerint tudomásul veszik, hogy a megvalósult út térítésmentesen önkormányzati tulajdonba kerül.

(7) Az önkormányzat által kezdeményezett útépítési együttműködési megállapodás iránti tájékoztató tartalmi követelményei esetén a d) e) f) g) pontokat nem kell figyelembe venni.

(8) Ha az útépítéssel érintett ingatlan érdekeltségi egységének több tulajdonosa van, akkor a tulajdonosok az anyagi hozzájárulást/ útépítési érdekeltségi hozzájárulást a tulajdoni hányadaik arányában kötelesek megfizetni, kivéve, ha az egyik tulajdonos írásban nyilatkozik arról, hogy az ingatlanra vonatkozó anyagi hozzájárulás/érdekeltségi hozzájárulás teljes összegét megfizeti.

(9) A műszaki ellenőri feladatokat kizárólag az önkormányzat által megbízott műszaki ellenőr látja el. A műszaki ellenőr díját az önkormányzat finanszírozza.

I. Fejezet

Önálló útépítési együttműködés

5. § (1) Önálló útépítési együttműködés esetében a beruházás költségeit teljes egészében a helyi közút használatában érdekelt ingatlantulajdonosok biztosítják, a beruházást az ingatlantulajdonosok által létrehozott útépítési közösség az önkormányzat részvétele nélkül önállóan valósítja meg, az együttműködési megállapodás aláírást követően.

(2) Az önálló útépítési együttműködési megállapodás megkötésére irányuló kezdeményezés bármikor előterjeszthető.

(3) Az út megépítéséhez szükséges valamennyi feltétel (megállapodás az útépítési közösség létrehozásáról, építési engedély köteles beruházás esetén az engedéllyel rendelkező műszaki tervek,) igazolását követő 30 napon belül a képviselő-testület dönt az együttműködési megállapodás kérdésében. A Képviselő-testület jóváhagyását követő 15 napon belül köti meg a polgármester útépítési együttműködési megállapodást az útépítési közösséggel.

(4) Az együttműködési megállapodásban rögzíteni kell többek között:

a) az együttműködésben részt vevő lakosok érdekeltségi hozzájárulásának mértékét, amely számításához a rendelet 3 § (5) bekezdése irányadó, attól eltérő teherviselésben megegyezni csak az érdekeltek 100%-os egyetértésével lehet

b) azt, hogy az együttműködésben részt vevő lakosok a kivitelezést tűrni kötelesek,

c) a kivitelezés során az együttműködésben részt vevő lakosok részéről érkező észrevételek bejelentésének és rendezésének a módját.

d) a megvalósítandó út használatában érdekelt valamennyi ingatlan számának megjelölését

e) az útépítési együttműködésben részt venni kívánó és az anyagi hozzájárulást vállaló ingatlanok számát (arányát)

f) a közös képviselő képviseleti jogosultságának megjelölését, a közös képviselő neve, címe, elérhetősége,

g) azt, hogy a megvalósult út térítésmentesen önkormányzati tulajdonba kerül, a használatbavételi engedély véglegessé válását követően átveszi az önkormányzat a létesítmény tulajdonjogát, amelyről felek külön megállapodást kötnek.

h) a tervező és kivitelező személyét

(5) Az útépítési közösség és az önkormányzat által jóváhagyott/kijelölt tervező, majd kivitelező egymással önállóan szerződik, de a felek kivitelezésre vonatkozó szerződésben kötelesek rögzíteni, hogy a helyi közút a használatba vételi engedély véglegessé válását követően az önkormányzat tulajdonába kerül, és az önkormányzat jogosult a kivitelezővel szembeni garanciális jogok érvényesítésére.

(6) Az útépítési együttműködésben részt nem vevő, de a megépült helyi közutak használatában a Kkt. 47. § 15. pontja alapján érdekeltnek minősülő érdekeltségi egységek tulajdonosainak önkéntes teljesítése hiányában a 12. § (5) bekezdése alapján az érdekeltségi hozzájárulás kivetésére útépítési együttműködési megállapodás megkötése után kerülhet sor.

6. § (1) A kivitelezés megkezdésének feltétele, hogy a megvalósításra vonatkozó műszaki dokumentációt az Önkormányzat képviselő-testülete előzetesen jóváhagyja. Csak olyan dokumentáció hagyható jóvá, amely a megépítésre kerülő közút csapadékvíz elvezetését is megnyugtatóan rendezi.

(2) Az útépítési közösség közös képviselője és a beruházás műszaki vezetője köteles az Önkormányzattal együttműködni, a beruházással kapcsolatosan folyamatosan tájékoztatást nyújtani.

(3) A forgalomba helyezési engedély véglegessé válását követően átveszi az önkormányzat a létesítmény tulajdonjogát, amelyről felek külön megállapodást kötnek.

II. Fejezet

Az Önkormányzat kezdeményezésére, mint beruházó közreműködésével létrejövő útépítési együttműködés

7. § (1) Önkormányzat, mint beruházó közreműködésével létrejövő útépítési együttműködés esetén a beruházás költségeit az ingatlantulajdonosok által megfizetésre kerülő vagyoni hozzájárulás és önkormányzati támogatás együttesen biztosítja. A beruházást az önkormányzat kezdeményezheti, és az önkormányzat bonyolítja le.

(2) Az önkormányzat által vállalt támogatás mértékét - tekintettel a külső forrásból támogatott beruházás (pl. pályázat) esetén – minden esetben egyedi jelleggel határozza meg, figyelembe véve a rendelkezésre álló költségvetési forrást.

(3) A Képviselő-testület döntése esetén a Polgármester útépítési együttműködési megállapodást köt az útépítési közösséggel.

(4) Önkormányzati kezdeményezés alapján megvalósuló útépítések esetén az önkormányzatot terhelő keretösszeg az önkormányzat mindenkori éves költségvetése tartalmazza.

4. A kérelem benyújtásának feltételei

8. § (1) Az önkormányzat, mint kezdeményező beruházó közreműködésével létrejövő útépítési együttműködés esetén az építési tervek elkészítését az önkormányzat elvégzi.

(2) Harka Község Önkormányzat Képviselő-testülete által tárgyév december 31-ig jóváhagyott lakossági útépítési kezdeményezések esetén a tervezés költségeit Harka Község Önkormányzata viseli abban az esetben, ha a tervekkel érintett beruházás kivitelezése a kérelem benyújtásától számított két naptári éven belül befejeződik. A beruházás befejezésére rendelkezésre álló két naptári év időtartama alatt a kezdeményezők a tervezési költségeket megelőlegezik, amennyiben a beruházás a kétéves határidőn belül befejeződik, akkor azt Harka Község Önkormányzata a befejezést követő harminc napon belül kezdeményezők részére megtéríti.

9. § (1) Az engedélyezési és/vagy kiviteli tervek elkészültét illetve engedélyezését követően kerülhet sor a várható költségek, valamint a helyi közút használatában érdekelt ingatlanok érdekeltségi egységeire eső hozzájárulás várható mértékének, valamint az önkormányzati támogatás mértékének a meghatározására, valamint ezt követően kerül sor a kezdeményezést előterjesztők képviselőjének a tájékoztatására, valamint azoknak, akik az útépítésben érdekeltek, de az útépítési közösségnek nem tagjai.

(2) Az építési engedély köteles beruházás érdekében felmerülő összkiadás számítása során az alábbi kiadásokat kell figyelembe venni:

a) a beruházás megvalósításához szükséges engedélyezési eljárás díját,

b) a kivitelezési munkák teljes költségét, és

c) a lebonyolító, valamint szükség esetén szakértő díját.

(3) Nem építési engedély köteles beruházás esetén a (2) bekezdés szerinti kiadásokat kell figyelembe venni.

(4) Ha az útépítésnek jogi és műszaki akadálya nincs, és a megépítendő helyi közút használatában érdekelt ingatlanok alapján számított érdekeltségi egységek legalább 70%-ának a tulajdonosai a 2. mellékletben rögzített nyilatkozatban vállalják a ráeső hozzájárulásnak a megfizetését, felek 15 napon belül megkötik az útépítési együttműködési megállapodást.

(5) A támogatási összeg az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg terhére történik, elsősorban az önkormányzat által meghatározott útépítési prioritási sorrend-, másodsorban a beérkezett támogatási kérelmek sorrendjének figyelembevételével.

5. Együttműködési megállapodás

10. § (1) A 9. § (6) bekezdése szerinti nyilatkozatok meglétét követően megkötik a 7. § (4) bekezdése szerinti megállapodást.

(2) Az együttműködési megállapodásban rögzíteni kell többek között:

a) az együttműködésben részt vevő lakosok önerejének az önkormányzat költségvetési számlájára történő befizetésre rendelkezésére álló határnapot,

b) azt, hogy az együttműködésben részt vevő lakosok a kivitelezést tűrni kötelesek,

c) a kivitelezés során az együttműködésben részt vevő lakosok részéről érkező észrevételek bejelentésének és rendezésének a módját.

6. Az útépítési együttműködés szabályai

11. § (1) Az útépítési együttműködési megállapodásban meghatározott összegű befizetésnek a megállapodásban megállapított határidőig az önkormányzat számlájára történő maradéktalan befizetése esetén az önkormányzat intézkedik a tervezési, kivitelezési munkát végző vállalkozás kiválasztásáról, a szerződés megkötéséről és a beruházás megvalósításáról.

(2) Az ingatlan-tulajdonosok közös képviselője köteles:

a) folyamatosan kapcsolatot tartani az önkormányzattal,

b) az érintett lakosságot tájékoztatni,

c) az útépítés együttműködésben résztvevő ingatlan-tulajdonosokról névjegyzéket készíteni, a névjegyzékben a befizetni vállalt hozzájárulás összegét feltüntetni,

d) az útépítés együttműködésben résztvevő ingatlan-tulajdonosoktól az érdekeltségi hozzájárulás megfizetésének vállalására vonatkozó teljes bizonyító erejű okiratba foglalt nyilatkozatokat begyűjteni és azokat az Önkormányzat részére átadni.

(3) Az önkormányzat köteles:

a) a beruházást előkészíteni, és teljeskörűen lebonyolítani,

b) a műszaki ellenőri feladatok elvégzéséről gondoskodni, és

c) a befejezett beruházással kapcsolatban pénzügyi beszámolót készíteni és az ingatlan-tulajdonosokkal elszámolni.

III. Fejezet

Közös szabályok

7. Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás előírására és megfizetésére vonatkozó rendelkezések

12. § (1) Az útépítési együttműködésben részt nem vevő, de a megépült helyi közutak használatában a Kkt. 47. § 15. pontja alapján érdekeltnek minősülő tulajdonosok a 3 § (5) bekezdés szerinti érdekeltségi egységük arányában útépítési érdekeltségi hozzájárulást kötelesek fizetni.

(2) Az érdekeltségi hozzájárulás előírására és megfizetésére irányuló eljárás az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szerinti önkormányzati hatósági ügy, I. fokon a polgármester jár el.

(3) Az érdekeltségi hozzájárulást annak kell megfizetnie, aki a kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában érdekeltnek minősül. Ha a kötelezett a hozzájárulás megfizetése előtt elidegeníti az ingatlant, abban az esetben a hozzájárulás az új tulajdonostól is követelhető. Ezt az igényt a határozatban is fel kell tüntetni.

(4) Az érdekeltségi hozzájárulás mértéke az útépítési együttműködésben résztvevők által ingatlanonként vállalt anyagi hozzájárulással azonos összeg.

(5) Az érdekeltségi hozzájárulás kivetésére útépítési együttműködési megállapodás megkötése után kerülhet sor.

(6) A kötelezettnek az érdekeltségi hozzájárulás összegét 1, összegben kell megfizetnie, a határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül kell megfizetnie.

(7) A kötelezett választhatja, hogy a (6) bekezdéstől eltérően 2, vagy 3 havi részletfizetést vállal. Ebben az esetben az első részlet megfizetését a határozat véglegessé válását követő 30 napon belül, a további kettő részlet megfizetését az első befizetést követő kettő hónap 5. napjáig kell teljesítenie.

8. Késedelem, részletfizetés, fizetési halasztás

13. § (1) Az érdekeltségi hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(2) A kivetett útépítési érdekeltségi hozzájárulás köztartozásként kezelendő, adó módjára behajtható.

(3) A 12 § (1) bekezdés szerinti – az együttműködésben részt nem vevő - érdekeltnek a hozzájárulás késedelmes megfizetése esetén a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamatot kell fizetnie.

(4) Késedelem esetén az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a véglegessé vált határozattal fizetésre kötelezettek ingatlana terhére a helyi önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásban a hozzájárulás mértékéig jelzálogjog kerüljön bejegyzésre.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.