Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2023. 02. 15

Harka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2023.02.15.

Harka Község Önkormányzatának Képviselőtestülete (továbbiakban: Önkormányzat) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény, és a 2011. évi CLXXXIX. törvény alapján – az itt élők kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása, előadóművészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme, a helyi közművelődési tevékenység önkormányzati támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

A helyi közművelődés kiemelt céljai

1. § (1) A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása, a kultúrház folyamatos karbantartása, állapotának megóvása, fejlesztése révén.

(2) A település hagyományainak felélesztése, ápolása, újak létrehozása, a helytörténeti ismeretek minél szélesebb körben történő megismertetése – a helyi sajtó, közösségi platformok útján – a helyi értékek védelmének erősítése. A település közösségi értékeinek közismertté tétele, kiállítások, bemutatók, előadások által.

(3) Az ifjúság kulturális érdeklődésének felkutatása, majd a megfelelő tevékenységnek hely biztosítása, művelődési kezdeményezéseik segítése.

(4) Amatőr művészeti csoportok támogatása.

2. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa az itt lakó polgárok jogát

a) kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésre álló eszközök útján,

b) közművelődési színterek szolgáltatásainak igénybevételére,

c) műveltsége, készségei életének minden szakaszában való gyarapítására, közművelődési jogai érvényesítése céljából szervezeti és tartalmi segítségre közösség létrehozásához, közművelődési közösségi színtér szervezéséhez, és jogszabályban meghatározottak szerint szervezet alapításához, működtetéséhez,

(2) Az Önkormányzat közösségi színtere nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés.

A helyi közművelődési feladatok meghatározása

3. § (1) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

(2) az amatőr alkotó- és előadóművészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

(3) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása,

(4) kulturális alapú gazdaságfejlesztés

(5) Az Önkormányzat az egyetemes kultúra részeként elismeri a sport (testi kultúra, testi nevelés) kiemelkedő jelentőségét.

A közművelődés feladatellátás szervezeti keretei

4. § (1) A fenti paragrafusokban megfogalmazott közművelődési feladatokat az Önkormányzat az általa fenntartott közösségi-közművelődési színtér működtetése útján, egy szakképesítéssel rendelkező közművelődési munkatárs közreműködésével látja el, továbbá bármely harkai székhelyű, telephelyű intézmény, illetve egyesület önkéntes szerepvállalásával. Az irányítási és ellenőrzési feladatokban való közreműködés terén a polgármester lát el hatásköröket.

(2) Az Önkormányzat a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér (9023 Győr, Hermann Ottó u. 22.) által, szolgáltatási szerződés keretein belül biztosítja a nyilvános könyvtár működését.

A közművelődési feladatok finanszírozása, civil szervezetek támogatása

5. § (1) Az Önkormányzat saját költségvetésén belül, mint a Polgármesteri Hivatal egyik szakfeladata tartja fenn és működteti a közösségi-közművelődési színteret. (Kultúrház 9422 Harka, Soproni u. 10.)

(2) Közművelődési célú pályázatok kiírását minden évben az adott évre vonatkozó költségvetési rendeletben tesz közzé az Önkormányzat, ha ezt a pénzügyi helyzet lehetővé teszi.

(3) A helyben működő közművelődési jellegű civil kezdeményezések, szervezetek támogatását minden évben az adott évre vonatkozó költségvetési rendelet tartalmazza. A pénzügyi támogatás lehetősége és összege minden évben az adott pénzügyi helyzet függvénye.

(4) Sport célú pályázatok kiírását minden évben az adott évre vonatkozó költségvetési rendeletben teszi közzé az Önkormányzat, ha ezt a pénzügyi helyzet lehetővé teszi.

(5) A helyben működő sportcélú civil kezdeményezések, szervezetek támogatását minden évben az adott évre vonatkozó költségvetési rendelet tartalmazza. A pénzügyi támogatás lehetősége és összege minden évben az adott pénzügyi helyzet függvénye.

A helyi közművelődés szakemberigénye

6. § Az Önkormányzat művelődési feladatainak ellátását középfokú, teljes időben foglalkoztatott közművelődési munkatárs látja el, a polgármester közvetlen irányításával.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.