Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2008 (I.28.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolás rendjéről

Hatályos: 2024. 03. 15

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2008 (I.28.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolás rendjéről

2024.03.15.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15. § (3) bekezdésben, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a parkolás szabályozásáról és a várakozóhelyek igénybevételének rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

1 Értelmező rendelkezések

1. § (1) Jelen rendeletben használt fogalmak és értelmezésük.

a) jármű: személygépkocsi, autóbusz (12 személyig), tehergépkocsi (3,5 tonna össztömegig, motorkerékpár; kivétel: diplomáciai járművek, figyelmeztető- és megkülönböztető jelzéssel rendelkező járművek.

b) jegy: parkolójegy.

c) üzemeltető: a Hajdúnánás Városi Önkormányzat, vagy az a vállalkozás (jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet), amely pályázat útján az üzemeltetés jogát elnyerte.

d) üzembentartó: a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos, vagy üzemben tartó.

e) várakozóhely: amelyet a közúti közlekedésről szóló 1/1975. (II. 05.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban: KRESZ) 17. § (1) bekezdés e.) pont 110. ábra szerint: "Várakozóhely" jelzőtáblával és az alatta elhelyezett, a díjfizetési kötelezettségre utaló kiegészítő táblával jelöltek meg, illetve a KRESZ 17. § (1) bekezdés e./2 pont szerint 112/d és 112/e ábra szerint zónát jelöl ki. A várakozóhelyek a KRESZ 18. § j.) pontja szerint a 155-156 burkolati jellel kerültek felfestésre.

f) fizető parkoló: az egy-egy területen lévő kijelölt várakozóhelyek összessége.

2 Területi hatály

2. § (1) A rendelet hatálya Hajdúnánás város közigazgatási területén belül az önkormányzati tulajdonú közutakon, továbbá közterületeken fizető parkolóként kijelölt várakozóhelyekre terjed ki.

(2) Fizető parkoló szilárd burkolatú, vagy salakkal, kőzúzalékkal terített por- és sármentes területen, illetve zöld területen jelölhető ki.

(3) Rendezvények alkalmával - a rendezvényhez kapcsolódóan - ideiglenes jelleggel létesített újabb parkolók kijelölésére a polgármester jogosult.

(4) A fizető parkolók felsorolását e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

3 Tárgyi hatály

3. § A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi közúti járműre, kivéve:

a) a megkülönböztető fény és hangjelző készülékkel ellátott gépjárműveket (mentők, tűzoltók, rendőrség, orvosi ügyeletet ellátó járművek),

b) figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató és közműhiba-elhárítást végző járművek,

c) segéd-motorkerékpárok és a kerékpárok, ha parkoló helyet nem foglalnak el,

d) a diplomáciai mentességet élvező személy ilyen hatósági jelzéssel ellátott gépjárműveit.

e) a mozgáskorlátozottak által vezetett, illetve az őket szállító járműveket a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Kormányrendelet alapján kiadott, érvényes parkolási igazolvány szabályos használata esetén.

f) környezetkímélő gépjárművek (tisztán elektromos gépkocsi; konnektoros hibridautók, amelyek elektromos üzemben legalább 25km-t tudnak megtenni; növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik, amelyek elektromos hajtással 50km-t tudnak megtenni,

g)1 Magyar Posta Zrt. által üzemeltetett lakossági szolgáltatást végző 3,5 tonna össztömeget meghaladó postaautó,

h)2 sürgősségi betegellátásra kijelölt helyen várakozó gépjármű – maximum 15 perc erejéig, és

i)3 a Hajdúnánás Városi Önkormányzat részvételével létrejött, hajdúnánási székhelyű önkormányzati társulások és intézményeik tulajdonában, vagy használatában lévő gépjárművek.

4 Személyi hatály

4. § A rendelet személyi hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt várakozóhelyet igénybe vevő jármű tulajdonosára és üzembentartójára.

5 A fizető várakozóhelyek igénybevételének szabályai

5. § (1) A fizető várakozóhelyeken az üzemeltetési idő alatt várakozni csak díjfizetés ellenében lehet e rendelet szabályai szerint. A fizető várakozóhelyeket a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik még díjfizetés ellenében sem vehetik igénybe.

(2) A fizető várakozóhelyeket jelölő tájékoztató táblán az alábbi információkat kell jól látható helyeken és érthető módon, lehetőség szerint rajzjelekkel is közölni:

a) - díjfizetés módját,

b) - díjfizetési kötelezettség időbeni hatályát,

c) - várakozási díj összegét,

d) - a pótdíj összegét,

e) - a nem őrzött várakozóhelyre való utalást,

f) - az üzemeltető nevét, címét és telefonszámát.

(3) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(4) Üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell várakozási díjat fizetni.

6 A fizető parkolók üzemeltetése

6. § (1) A fizető parkolókat Hajdúnánás Városi Önkormányzat tartja fenn és üzemelteti.

(2) A fizető parkolókat Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete jelöli ki.

7 Általános üzemeltetési idők

7. § (1)

a) A jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott I. díjzónába (a továbbiakban I. díjzóna) tartozó kijelölt fizető parkolóhelyeken a fizetésköteles időszak hétfőtől péntekig 700 órától 1800, szombaton 700 órától 1300 óráig tart. A fizetésköteles időszakon túli üzemeltetési időpontot a kormány által munkanappá nyilvánított munkaszüneti napokra is kiterjedően (700 órától 1800 óráig, illetve szombati munkarend esetén 700 órától 1300 óráig) kell alkalmazni.

b)4 A rendelet 1. mellékletében meghatározott II. díjzónába (a továbbiakban: II. díjzóna) tartozó fizető parkolóhelyeken a fizetésköteles időszak minden év május 1-től szeptember 30-ig a hét minden napján 10:00 órától 16:00 óráig vonatkozik.

c)

(2)5 Az I. díjzónába tartozó fizető várakozóhelyeken jegykiadó automata által kiadott jegyen feltüntetett ideig, minimum 15 percre váltott jeggyel lehet várakozni. A II. díjzónába tartozó fizető várakozóhelyeken az igénybevétel napján, a fizetésköteles időszak teljes időtartama alatt lehet várakozni.

(3) A megváltott jegy az érvényességi időn belül bármelyik, jelen rendeletben meghatározott, az adott díjzónán belüli fizető parkolóban felhasználható.

8 Várakozási díjak, pótdíjak

8. § (1) A várakozóhely használatáért fizetendő várakozási díjat, valamint a jogosulatlan használatért fizetendő pótdíjak mértékét Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete állapítja meg.

(2) A várakozási díjat és pótdíjat jelen rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

(3)

9 A díjfizetés módja

9. § (1) A várakozási díjat előre kell megfizetni az igényelt időnek megfelelő jegy megváltásával.

(2)6 Az I. és II. díjzónába tartozó kijelölt fizető parkolóhelyeken a parkolójegyet a parkolóautomatáknál kell megváltani.

(3) Utólagos díjfizetés kizárólag az időtartamra esedékes díj, valamint a pótdíj megfizetésével lehetséges.

(4) Az 1. sz. mellékletben felsorolt helyeken éves közterület használati díj ellenében parkolás nem engedélyezhető.

(5) Az 1. § (1) bekezdés ötödik francia bekezdése szerinti burkolati jellel megjelölt várakozási övezetben a várakozásai díjat a jármű által elfoglalt parkolóhelyek száma után kell megfizetni. A díj megfizetésének igazolása

10. § (1) A várakozási díj megfizetését érvényes jeggyel kell igazolni.

(2) Az érvényes jegyet a járműben az első szélvédő mögött, vagy motorkerékpár esetén jól látható és rögzített módon kell elhelyezni, hogy érvényességéről az ellenőr meg tudjon bizonyosodni. A parkolás megkezdését követően a jegyet a haladéktalanul meg kell váltania az üzemben tartónak.

10 Díjmentességek, engedélyek

11. § (1)7 A II. díjzónában fizetésmentes a parkolóhely igénybevétele a parkolás megkezdésétől számított 15 percig.

(2)8 A II. díjzónában a Hajdúnánási Gyógyfürdőben üzlethelyiséget bérlők és üzemeltetők minden általuk üzemeltetett egységre 2-2 gépjárműre vonatkozóan írásban a fizetési időszakra szóló ingyenes parkoló-bérletet igényelhetnek az üzemeltetőtől. A parkoló bérlet át nem ruházható, jogosulatlan felhasználás estén a 2. melléklet szerinti szankciót kell alkalmazni.

(3) A polgármester - a rendező szerv kérésére - eseti jelleggel, egyedi elbírálás alapján a városközpontot érintő rendezvények során az I. díjzónában díjmentességet biztosíthat.

11 Ellenőrzés, szankcionálás, pótdíj fizetés

12. § (1) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető bármikor jogosult ellenőrizni.

(2) A jogosulatlan használatért várakozási estenként egy órai várakozási díjat, valamint a rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott pótdíjat kell fizetni. A pótdíj megfizetésére a jármű üzembentartóját kell kötelezni.

(3) A rendelet 7. § (1) bekezdésében rögzített fizetésköteles időszak alatt jogosulatlan használatnak minősül:

a) ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik vagy

b) a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi.

(4) Jogosulatlan használat esetén a pótdíjfizetési felszólítást a járművön, jól látható helyen, megfelelően rögzítve kell az üzemeltetőnek elhelyeznie. A jogosulatlan használatról a jármű rendszámát is tartalmazó fényképfelvételt kell készíteni.

(5) A fizetési felszólításon a jogosulatlan használat 12. § (3) bekezdése szerinti meghatározását, helyét, az észlelés időpontját, a jármű rendszámát, valamint a pótdíj megfizetésére vonatkozó összes tudnivalót fel kell tüntetni. Ugyanazon jármű óránként kaphat fizetési felszólítást.

(6) A pótdíj befizetése csekken, vagy az üzemeltető házi pénztárában - az üzemeltető által meghatározott idő alatt - történhet.

(7) A meg nem fizetett pótdíj behajtása az üzemeltető feladata. Az üzemeltető a pótdíjak behajtásáról a polgári jog szabályai szerint gondoskodik. A jogosulatlan parkolás dokumentálására az üzemeltető feladata.

(8) Az üzemeltető a jogosulatlan parkoló használókról csak auditált nyilvántartási programot használhat.

12 Hatályba léptető és záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet 2008. február 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályukat vesztik a fizető parkolóhelyek kijelöléséről és a parkolási díjak megállapításáról szóló 9/1995. (V. 02.) számú, valamint a fizető parkolás rendjéről szóló 23/2007. (X. 31.) Önkormányzati Rendeletek.

1. melléklet9

Táblával kijelölt fizető parkolóhelyek Hajdúnánás városában:

1. I díjzóna:

1.1. Kossuth utca 2805/3. hrsz-ú szakaszán kialakított közterületi parkolók (39 db + 1 db mozgássérült parkolóhely).

1.2. A 13. hrsz-ú orvos rendelő szervizútja mellett lévő parkolók a szombati munkarend szerinti napokon.

2. II. díjzóna: Fürdő utca 6. (HRSZ: 5391) számú ingatlan telekhatárától a Fürdő utca egészre kiterjedően a Tölgy utca útcsatlakozásával bezárólag kijelölt várakozóhelyek.

2. melléklet10

A várakozóhelyek igénybevételének díja

1. Parkolási díjtételek: (ÁFA-val együtt értendők)

2.11 Parkolási díjak:

2.1. I. díjzóna:

1

2022. augusztus 1-től

2023. január 1-től

2024. január 1-től

2025. január 1-től

2

Jármű típusa

Díj

Díj

Díj

Díj

3

hétfő, kedd, szerda 13 óra után, csütörtök, péntek

szerda 13 óráig és szombaton

hétfő, kedd, szerda 13 óra után, csütörtök, péntek

szerda 13 óráig és szombaton

hétfő, kedd, szerda 13 óra után, csütörtök, péntek

szerda 13 óráig és szombaton

hétfő, kedd, szerda 13 óra után, csütörtök, péntek

szerda 13 óráig és szombaton

4

Személygépkocsi, motorkerékpár

300,- Ft/óra

450,-Ft/óra

330,- Ft/óra

490,-Ft/óra

360,- Ft/óra

540,-Ft/óra

400,- Ft/óra

600,-Ft/óra

5

Autóbusz (12 személyig), tehergépkocsi (3,5 tonna össztömegig)

300,- Ft/óra

450,-Ft/óra

330,- Ft/óra

490,-Ft/óra

360,- Ft/óra

540,-Ft/óra

400,- Ft/óra

600,-Ft/óra

A parkolási célra igénybe vehető legrövidebb parkolási időtartam: 15 perc. A jegyváltás módja: parkoló automatánál

2.2. II. díjzóna:

A parkolás céljára igénybe vehető időtartam: az igénybevétel napján, a fizetésköteles időszak teljes időtartamára. A jegyváltás módja: parkoló automatánál

Jármű típusa

Díj

1

Személygépkocsi, motorkerékpár

500,- Ft/nap

2

Autóbusz, tehergépkocsi (3,5 tonna össztömegig)

1000,- Ft/nap

3

Személygépkocsi, motorkerékpár 30 napos bérlet

8000,- Ft

3. Pótdíjak

3.1. A Rendelet 12. § (2) bekezdésében leírt esetekben a jogosulatlan parkolás után a pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese.

3.2. A II. díjzónában a Rendelet 12. § (2) bekezdésében leírt esetekben a jogosulatlan parkolás után a pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napján és az azt követő munkanapon történő befizetés esetén a napidíj háromszorosa, az ezt követően történő befizetés esetén a napidíj tizenháromszorosa.

1

A 3. § g) pontja a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 3. § h) pontja a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § i) pontját a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

4

A 7. § (1) bekezdés b) pontját a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be.

5

A 7. § (2) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 9. § (2) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 11. § (1) bekezdését a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

8

A 11. § (2) bekezdését a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

9

Az 1. melléklet a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 2. melléklet a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 2. melléklet 2. pontja a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.