Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2003 (IX.12.) önkormányzati rendelete

a lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatásáról.

Hatályos: 2003. 09. 12

( a rendeletet módosító 13/2005. (V. 19.), 23/2005. (IX.08.),23/2006.(VI.15.), valamint 35/2006. (VIII. 31.)  Ör.-el egységes szerkezetbe foglalt szöveg)


Hajdúszoboszló Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a helyi lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának, biztonságos üzemeltetésének elősegítése és támogatása céljából az alábbi rendeletet alkotja.


I.


Általános rendelkezések


1. §


  1. A rendelet célja: az iparosított (panel, blokk, alagútzsalu, öntött vagy vasbeton vázas stb.) technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítése, felújítása (a továbbiakban: panelrehabilitáció), közvetlen környezetében lévő utak, parkolók, játszóterek, parkok korszerűsítése, felújítása, illetve illetve egyes lakóházak üzemelő, gáztüzelő-berendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkéményeinek biztonságtechnikai felújítása, kiváltása (a továbbiakban: termofor kémények felújítása) céljából állami támogatásra benyújtható pályázatok feltételeinek meghatározása.


  1. A rendelet területi és tárgyi hatálya kiterjed a Hajdúszoboszló Város közigazgatási területén található


a./ minden iparosított technológiával épült legalább 4 lakásos lakóépületre vagy a lakóépület dilatációval határolt épületrészére (a panelrehabilitáció tekintetében)

b./  az 1985-ig épült, legalább 8 lakással rendelkező olyan lakóépületek, amelyekben olyan kettősfalú, illetőleg egyesített falú gyűjtőkémények valamint ezekhez kapcsolódó füstcsövezés található, amelyek felújításának eredményeképpen megvalósítható a tüzelőberendezések által előállított, jelenleg a termofor kéményekbe vezetett égéstermékek biztonságos elvezetése, azok lakásokba, illetve egyéb helyiségekbe történő és az életbiztonságot veszélyeztető visszaáramlásának megakadályozása (a termofor kémények felújítása tekintetében)


3. A rendelet személyi hatálya kiterjed a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő lakóépületek társasházi lakóközösségeire, valamint a város Önkormányzatára.



2. §


  1. A pályázati rendszer kétlépcsős. Elsőként az Önkormányzat felé kell az 1. §. hatálya alá eső  társasházi lakóközösségeknek a jelen rendeletben meghatározott módon pályázatot benyújtani, majd ezt követően az Önkormányzat nyújt be pályázatot a Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalhoz az állami támogatás elnyerésére.


  1. A rendeletben foglaltak alkalmazására csak a város Önkormányzatának Képviselő-testülete által elfogadott, érvényben lévő olyan „lakóépület felújítási program” alapján kerülhet sor, amely tartalmazza

- a városban jelentkező és az 1. § (2) bekezdésében meghatározott lakóépület, illetve termoform kémény-felújítási igény nagyságát, jellegét, valamint a városi Önkormányzat beavatkozási (támogatási) lehetőségeit.



II.


A TÁMOGATÁS FELTÉTELEI


A panelrehabilitáció támogatási rendszere


3.§


(1) A lakóépület energiatakarékos felújításának valamint az épület környezete korszerűsítésének, felújításának támogatása az alábbi munkálatok elvégzésére vonatkozhat:


I.   Utólagos hőszigetelési feladatok:

  • Az épület külső nyílászáróinak szigetelése vagy cseréje a lakások, lépcsőházak, valamint az egyéb közös, fűtött helyiségek (pl. közös tárolók stb.) külső nyílászáróinak szigetelése vagy cseréje 100%-ban, és a zárófödém teljes felületének (fölső síkjának) hőszigetelése (hő- és vízszigetelése, ha az épület lapos tetős szerkezetű), vagy az első fűtött lakószint alatti födém hőszigetelése, amennyiben az első fűtött lakószint alatti födém fűtetlen helyiséggel (például pince, garázs stb.) érintkezik;
  • Az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelése (csak panelhézag tömítésre nem lehet pályázni);
  • Az épület külső nyílászáróinak szigetelése, és/vagy cseréje a lakások legalább 90%-ában, amennyiben az épület külső falszerkezete a pályázat benyújtásakor már kielégíti, illetve a pályázat keretében elvégzett hőszigetelési munkálatok eredményeképpen fogja teljesíteni az érvényben lévő hőtechnikai előírásokat, valamint a nyílászáró cseréhez kapcsolódó szakipari fal cseréje, ha az a nyílászáróval együtt elválaszthatatlan szerkezeti egységet alkot;
  • Az épület egy, vagy mindkét, külső végfalának hőszigetelése;
  • Lapos tetővel rendelkező épület esetén a tető teljes felületének hő- és vízszigetelése, vagy magas tetővel rendelkező épület esetén az utolsó fűtött lakószint feletti födém (felső síkjának) hőszigetelése;
  • Az első fűtött lakószint alatti (pince feletti és/vagy árkád) födém hőszigetelése, amennyiben az első fűtött lakószint alatti födém fűtetlen helyiséggel (például pince, garázs stb.) érintkezik


II. Épületgépészeti rendszerek felújítása, korszerűsítése:

  • meglévő fűtési berendezések és rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje
  • hálózati melegvíz-ellátási berendezések és rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje
  • épületek közös részei világításának korszerű berendezésekre történő cseréje
  • az épület valamennyi felvonójának korszerűsítése, szükség esetén cseréje
  • szellőző rendszerek felújítása, korszerűsítése
  • Épületgépészet
  • a meglévő fűtési rendszerek (táv-, tömbfűtés stb.) fűtési energiafogyasztás-szabályozásának és a fűtési energiafogyasztáshoz igazodó díjfizetés műszaki feltételeinek biztosítása, és a fűtési hálózat ezekhez szükséges átalakítása:

a) lakásokban lévő hőleadók (radiátorok), valamint a csatlakozó szelepek korszerű, a hőfogyasztás egyedi szabályozását helyiségenként lehetővé tevő termosztatikus szelepekre történő cseréje;

b) a lakások egyedi hőfogyasztásának mérésére, vagy az épület hőfogyasztásának lakásonkénti költségmegosztására alkalmas mérőeszközök (hőmennyiségmérők és/vagy költségmegosztók) lakásonkénti beszerelése;

c) az épület közös tulajdonát képező fűtési rendszernek az a) és b) pontban megjelölt munkálatokhoz kapcsolódó átalakítása, ezen belül:

ca) strangszabályozó szelepek beépítése, vagy cseréje;

cb) az egycsöves fűtési rendszer átalakítása a hőleadók elé beépített átkötő szakaszokkal, vagy az egycsöves fűtési rendszer helyett új, kétcsöves fűtési rendszer kialakítása.

  • A használati hideg- és melegvíz fogyasztásának lakásonkénti egyedi mérését lehetővé tevő mérőórák felszerelése


III. Lakóépületek közvetlen környezetében lévő utak, parkolók, játszóterek, parkok  korszerűsítése, felújítása

(2) Az (1) bekezdés II. pontjának utolsó francia bekezdésében meghatározott munkálatok támogatása csak akkor igényelhető, ha azok elvégzésére a 3.§ (1) bekezdés II. pontjának utolsó előtti francia bekezdésében felsoroltakkal együtt kerül sor.


(3) Az (1) bekezdésben felsorolt – támogatás szempontjából elismerhető – beruházási költségek tartalmazhatják

a./ a tervezési és az engedélyeztetési költségeket,

b./ a lebonyolítás és a beruházás egyéb költségeit, valamint

c./ az általános forgalmi adót.


A beruházási költségek között nem szerepelhetnek a lakóépületben nem lakáscélú ingatlanrészek (pl. üzlethelyiség) felújításának, korszerű-sítésének költségei, de azok más forrásból történő megvalósítása a támogatott tevékenységekkel egyidőben elvégezhető.



4. §


Az 1.§ (1) bekezdésében és a 3. §-ban meghatározott és támogatható korszerűsítések, felújítások költségei az alábbiak szerint oszlanak meg:

A vissza nem térítendő állami támogatás mértéke a beruházási érték maximum 1/3 része, de lakásonként legfeljebb 400.000 Ft.

A költségmegoszlás a lakóépület egészének korszerűsítési, felújítási költségei vonatkozásában

  • a városi Önkormányzat esetében minimum a bekerülési költség 1/3 része                         
  • a társasházi tulajdonos/ok/ esetében minimum a bekerülési költség 1/3 része.



Termofor kémények felújítása


5.§


  1. A kéményfelújítás során csak olyan megoldások alkalmazhatók, amelyek érvényes építőipari műszaki engedéllyel rendelkeznek. A felújítás során az épületben lévő valamennyi termofor kéményt – az állapotának megfelelően – fel kell újítani.


  1. Nem nyújtható támogatás a termofor kéményekbe bekötött tüzelőberendezések cseréjéhez, illetve javításához, felújításához.


  1. A pályázatban a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség  tartalmazhatja:

a./ a termofor kémények biztonságtechnikai felújításának, kiváltásának tervezési és engedélyezési költségeit, ha a beruházás építési engedélyköteles, szakértői költségeit,

b./ a lebonyolítás – ennek részeként a közbeszerzési eljárás –, a  kivitelezés műszaki ellenőrzésének  költségeit

c./ az általános forgalmi adót


  1. A támogatásból nem fedezhető a lakásokon kívüli, ugyanazon épületben lévő nem lakáscélú ingatlanokra jutó kéményszakaszok felújítása, de egyéb forrásból a támogatásra nem jogosult ingatlanokat is érintő munkálatok a támogatott programmal egy időben elvégezhetők. Ilyen esetben a lakáscélú és a nem lakáscélú helyiségekre jutó költségeket a kivitelezési szerződésben is el kell különíteni.


6.§


1. Az 1.§ (1) bekezdésében és az 5. §-ban meghatározott és támogatható korszerűsítések, felújítások költségei az alábbiak szerint oszlanak meg:

Az igényelt vissza nem térítendő állami támogatás mértéke a bekerülési költség maximum 40 %-a, de lakásonként legfeljebb 80.000 forint lehet.

A költségmegosztás a termofor kémények felújítási költségei vonatkozásában a következő:

  • a pályázó önkormányzat: legalább a bekerülési költség 30 %-a
  • a lakástulajdonosok: legalább a bekerülési költség 30 %-a
  • vissza nem térítendő állami támogatás maximum a bekerülési költség 40 %-a, de lakásonként legfeljebb 80.000 forint



A támogatások feltételeinek közös szabályai


7.§


  1. Nem igényelhető támogatás a pályázat benyújtása előtt már megkezdett beruházáshoz.


2. A többi lakástulajdonos - az adott épület esetében - átvállalhatja részben vagy egészben az egyes lakástulajdonost terhelő saját részt. A lakástulajdonosok az önkormányzatot terhelő saját részt részben vagy egészben átvállalhatják.


3. A lakástulajdonosok saját erejeként csak készpénz vehető figyelembe, melynek forrása többek között lehet az épület felújítási alapja, a tulajdonosok egyszeri hozzájárulása, valamint bankhitel. A pályázó lakóközösségnek közgyűlési, illetve lakógyűlési határozatot kell hoznia arról, hogy nyertes pályázat esetén a készpénzben általa vállalt saját erőt elkülöníti és a pályázat szerinti munkálatok elvégzéséhez a munkaterületet biztosítja.


4. A pályázó az épület állapotáról és a tervezett felújításokról a pályázati kiírás 2. sz. mellékletének felhasználásával köteles nyilatkozni



III.


A támogatás pályáztatása

8.§


  1. Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1.§ (1) bekezdésében fogalt célok elérése érdekében a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter által „az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújítása, és ezen lakóépületek gépészeti rendszereinek, berendezéseinek, valamint a közvetlen környezetében lévő utak, parkolók, játszóterek, parkok korszerűsítése, felújítása”, valamint az „Egycsatornás gyűjtőkémények (termoforos kémények) felújításának támogatására” kiírt pályázatok alapján a jelen rendelet szerint nyújtható támogatásokra nyilvános pályázatot hirdet meg.


  1. Támogatás csak pályázat benyújtásával igényelhető. A pályázatokat  2006. szeptember 1-jéig  lehet érvényesen benyújtani a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal Kistérségi  Információs Szolgálatán.


  1. Pályázatot a társasházi lakóközösség a társasházról szóló 1997.évi CLVII. törvény szerint megalkotott szervezeti és működési szabályzatában foglaltaknak megfelelő közgyűlési határozatra való hivatkozással nyújható be a pályázati kiírásban foglaltak betartásával.



9.§


A közgyűlési határozatnak tartalmaznia kell:

  • az igényelt támogatási formát/formákat,
  • a lakóközösséget terhelő saját anyagi erő forrásának meghatározását, az elkülönítés módját,
  • a közös képviselő/intéző bizottságnak az ügyben történő képviseletre szóló meghatalmazását.



A pályázat bírálata


10. §.


1. A beérkezett pályázatokat a polgármester – szükség esetén szakértők bevonásával – értékeli. A polgármester – személyesen, vagy megbízottja útján – a pályázat(ok)ban szereplő adatokat a helyszínen is ellenőrizheti.


2. A tartalmi és/vagy formai szempontból nem megfelelő, esetleg hiányos pályázat  hiánypótlásra – az újabb benyújtás határidejének megjelölésével – a pályázónak visszaadható, vagy a további részletes bírálatból kizárható.


3. A pályázatok értékelésénél előnyt élvez az a pályázó, amely

  • az elvégzendő beruházáshoz magasabb összegű saját erőt tud biztosítani,
  • a hatósági előírásoknak való nem megfelelés megszüntetése érdekébenpályázik,
  • 1982 előtt épült lakóépület energiatakarékos felújítását kívánja megvalósítani,
  • a fűtésrendszert és/vagy az épület homlokzati megjelenését kívánja korszerűsíteni (panelrehabilitáció esetén),
  • a külső nyílászárókat kívánja korszerűsíteni,
  • a pályázat nagyobb lakásszámú lakóépületet érint,
  • az azonos technikai paraméterek esetén alacsonyabb fajlagos költséggel végzi a felújítási munkákat,
  • a felújítás során korszerű technikai megoldást alkalmaz (termofor kémények felújításánál a felújítás eredményeként az égésterméket lakásonként különálló kéményekben vezetik el, vagy több lakás azonos kéményekbe kötve)
  • a felújítás során korszerű technikai megoldást alkalmaz az elvégzendő beruházás/ok/nál az éves megtakarítás/összes beruházási költség hányadosa az adott feladatra vetítve a nagyobb.


4. A pályázatok értékeléséről a pályázatok legfontosabb szempontjait tartalmazó – minden érintett pályázó számára hozzáférhető – emlékeztető készül.


11. §.


  1. A képviselő-testület az éves költségvetésben elkülönítetten határozza meg az Önkormányzat által jelen rendelet alapján vállalható támogatási költségek keretösszegét.


  1. A pályázati bírálatokat követően a pályázatokról – a „lakóépület felújítási program” –ban foglaltak figyelembe vételével – megvalósíthatósági rangsort kell felállítani, megállapítva az Önkormányzatot terhelő együttes költségek összegét.


  1. A (2) bekezdés szerint megállapított költségek figyelembe vételével a polgármester az (1) bekezdésben meghatározott keretösszeg terhére hagyja jóvá az Önkormányzatot terhelő kiadások teljes vagy részleges biztosítását.


  1. A pályázók a pályázat benyújtásával egyidejűleg kötelesek az önkormányzatnak befizetni a pályázati önerő összegét, vagy csatolni az önerő rendelkezésre állását igazoló dokumentumokat.



12. §


A nyertes pályázókat a döntést követően írásban haladéktalanul tájékoztatni kell. A tájékoztatóban utalni kell  arra, hogy a támogatásra jelölt pályázó csak az Önkormányzat által a Magyar Lakásinnovációs Kht.-hoz benyújtott együttes pályázat kedvező elbírálása esetén részesülhet támogatásban.


A pályázatok felterjesztése


13. §


1.  A 10. § szerint elbírált ún. első lépcsős pályázatokat a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal Titkársága a 8.§ (1) bekezdésében meghatározott pályázatok szerint felterjesztésre előkészíti, majd azt a polgármester a pályázatkezelő számára határidőben megküldi.


2. A pályázatok felterjesztését úgy kell előkészíteni, hogy azok határidőben a pályázatkezelőhöz beérkezzenek.



III.


A támogatással megvalósítható beruházásokkal kapcsolatos követelmények


14. §


  1. Az Önkormányzat által a 12. § szerint felterjesztett pályázat kedvező elbírálása esetén a támogatást elnyert pályázóval a Magyar Lakásinnovációs Kht. szerződést köt.


  1. A szerződéskötést követően az elnyert pályázatban szereplő lakóközösséget értesíteni kell a beruházás támogatásáról.


3. A támogatás folyósítása a beruházás készültségi fokával arányosan és – a benyújtott számlák, teljesítést tanúsító egyéb dokumentumok, illetve ezek ellenőrzése alapján – utólagosan történik.


15. §


  1. A támogatott beruházás munkálatainak kivitelezésénél az érintett lakóközösség képviselője köteles a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egységeinek ügybeni eljáró megbízottjaival együttműködni, részükre a szükséges felvilágosítás/oka/t megadni, a munkálatok helyszíni megtekintését, az okiratokba való betekintés lehetőségét biztosítani.


  1. A pályázatban szereplő munkák (részmunkák) elvégzéséről a kivitelezésért felelős vállalkozó rész-(vég-) számlája alapján történik a támogatás kifizetése. Az elvégzett munkákat a Polgármesteri Hivatal ügyben eljáró megbízottjai ellenőrzik, felülvizsgálva az elkészített felméréseket, számlákat. A kivitelezést végző vállalkozó végszámláját a lakóközösség által meghatalmazott képviselővel is igazoltatni kell.



IV.


Vegyes rendelkezések


16. §


  1. A jelen rendeletben részletezett támogatás egyszer megítélt összeg. Ha a pályázóknak (lakóközösség, önkormányzat) a pályázatban szereplőtől eltérő pótlólagos költségei merülnek fel, akkor azok megfizetésére a pályázó/k/ köteles/ek/, az állami támogatás összegének emelkedése nélkül.


  1. A pályázat/ok/ban igényelt támogatás nagyságát a támogatási döntés nem csökkentheti. A döntés vagy minden pénzügyi paramétereivel együtt támogatja a pályázatot vagy azt elveti.


  1. Az Önkormányzat az általa nyújtandó támogatás(ok)nál saját erőként beszámíthatja


  • az Önkormányzat tulajdonában lévő saját pénzeszközöket (beleértve a más forrásból származó állami támogatást, valamint egyéb adományt)
  • a projekt finanszírozására felvett pénzintézeti kölcsönt.


  1. A pályázóknak pályázatuk benyújtásakor pályázati díjat kell fizetniük.


  1. Az Önkormányzat a benyújtott pályázatát utólag nem módosíthatja. Ha mégis módosítani kívánja, akkor a benyújtott pályázatát vissza kell vonnia és a módosított pályázatot új pályázatként – pályázati díj egyidejű befizetése mellett – kell benyújtani.


17. §


A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter által „Az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának, és a lakóépületek környezete felújításának támogatására”, valamint az „Egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) felújításának támogatására” kiírt pályázatokban, valamint az azok mellékleteiben foglaltakat kell figyelembe venni.


Jelen rendelet 2003. szeptember 12-én lép hatályba.