Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 04. 27

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2024.04.27.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

1. § (1) Hajdúszoboszló Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres gyűjtésére és elszállítására, valamint ártalmatlanításra és kezelésre történő átadására helyi közszolgáltatást szervez és ezen tevékenységek folyamatos és teljes körű ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás Hajdúszoboszló város közigazgatási területén lévő azon ingatlanok tulajdonosaira terjed ki, akiknek az ingatlanán keletkező települési folyékony hulladék elszállítása ás ártalommentes elhelyezése nem kiépített szennyvíz-csatorna hálózaton történik.

(3) Hajdúszoboszló város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatást a 455/2013. (XI.29.) Korm. rendelet, illetve jelen rendelet szabályai szerint lefolytatott eljárás alapján jogot szerzett közszolgáltató köteles biztosítani.

(4)1

(5)2 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására és kezelésére vonatkozó közszolgáltatást a Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. végzi.

(6) Hajdúszoboszló közigazgatási terültén lévő ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója (továbbiakban: ingatlantulajdonos) köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséről és annak a Közszolgáltató részére történő átadásáról a vonatkozó jogszabályokban, illetve jelen rendeletben meghatározott módon gondoskodni, ha ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.

(7) Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben kijelölt Közszolgáltató kizárólagos közszolgáltatási tevékenységét (gyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás, kezelés) veheti igénybe.

II. Fejezet

Értelmező rendelkezések

2. § Jelen rendelet alkalmazásában:

a) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból – közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában – gépjárművel szállítanak el ártalmatlanítás céljából,

b) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, elszállítására irányuló közszolgáltatás: az önkormányzat által szervezett és fenntartott közszolgáltatás, mely kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlantulajdonostól történő átvételére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából történő átadására,

c) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítására irányuló közszolgáltatás: a települési folyékony hulladék ellenőrzött és rendezett lerakását, ártalmatlanítását szolgáló a városi szennyvíztelepen található leürítő hely üzemeltetése,

d) leürítő hely: az önkormányzat tulajdonában lévő 0234/6 hrsz-ú városi szennyvíztisztító telepen kialakított, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz fogadását, ártalommentes elhelyezését lehetővé tevő műszaki védelemmel ellátott építmény,

e) ingatlantulajdonos: az a természetes személy vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek tulajdonában, birtokában vagy használatában lévő ingatlanon nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik,

f) ingatlan: minden olyan önálló rendeltetésű egység, amely emberek állandó vagy ideiglenes tartózkodását teszi lehetővé,

g) közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Közszolgáltatónak fizetendő, a jelen rendeletben meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj.

h) közszolgáltató: az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítás céljára történő átadására vonatkozó közszolgáltatás végzésére jogosult és kötelezett vállalkozás.

i) szennyvízbekötés: közüzemi csatornahálózatra való csatlakozás vagy engedélyezett, egyedi módon történő szennyvízkezelés után befogadó használata.

III. Fejezet

A közszolgáltatást végző kiválasztása és a vele kötendő közszolgáltatási szerződés

3. § (1) Az Önkormányzat a közszolgáltatás ellátásának biztosításával kapcsolatban a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvényben (továbbiakban: Kbt.) és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben foglaltak alapján közbeszerzési eljárást folytat le az Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzata alapján és a nyertes ajánlattevőt bízza meg a közszolgáltatás ellátásával.

(2) Amennyiben a Kbt. szabályai alapján nem szükséges közbeszerzési eljárás kiírása, a közszolgáltató kiválasztása érdekében az Önkormányzat pályázatot ír ki, s az eljárás lefolyatatására az Önkormányzat Beszerzési Szabályzatának rendelkezéseit rendeli alkalmazni.

(3) A jogszabályok által kötelezően előírt tartalmi elemeket tartalmazó közszolgáltatási szerződés aláírására az Önkormányzat nevében a polgármester jogosult.

IV. Fejezet

A közszolgáltatást ellátó kötelezettségei

4. § (1) A Közszolgáltató köteles biztosítani a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és szállítását Hajdúszoboszló Város közigazgatási területén a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díj ellenében.

(2) A Közszolgáltató köteles gondoskodni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz folyamatos gyűjtéséről, elszállításáról az ingatlantulajdonos által történt bejelentést követő 48 órán belül, kivéve az ünnep- és munkaszüneti napot. Havária esetén az ünnep- és munkaszüneti nap sem jelent kivételt.

(3) A Közszolgáltató a közszolgáltatás megfelelő és elvárható színvonalú ellátása érdekében köteles a tevékenység ellátásához szükséges gépjárműparkot és munkavállalói létszámot a közszolgáltatási szerződésnek megfelelően biztosítani, valamint köteles gondoskodni a tevékenység folytatásához szükséges egyéb eszközök, berendezések beszerzéséről.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegést, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel végezhető. A szállításkor keletkező szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti állapot helyreállításáról a Közszolgáltató köteles gondoskodni.

(5) A szállításra szolgáló gépjárművet csak külön üzemi- vagy járműtelepen szabad tárolni más járművektől elkülönítve.

(6) A szállító járművek tisztítása és fertőtlenítése olyan térburkolattal ellátott, mosótérrel rendelkező területen végezhető, ahol az elhasznált víz előírásoknak megfelelő elhelyezése biztosított.

(7) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a gyűjtés napján köteles a leürítő helyre beszállítani.

(8) Amennyiben a Közszolgáltató a leürítő helyen kívüli illegális leürítést végez, az Önkormányzat jogosult a létrejött közszolgáltatási szerződést azonnali hatállyal felmondani.

5. § (1) A Közszolgáltató köteles a közszolgáltatás teljesítésével kapcsolatos adatok Önkormányzat részére történő szolgáltatására. Az Önkormányzat jogosult az így rendelkezésére bocsátott adatokat szabadon felhasználni.

(2) A Közszolgáltató köteles olyan nyilvántartási rendszert fenntartani, amely biztosítja az Önkormányzat részére az (1) bekezdésben foglaltakat.

6. § A Közszolgáltató köteles a leürítő hely üzemeltetőjének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átadásakor a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott ártalmatlanítási (tisztítási) díjat megfizetni, s a díjfizetésről szóló bizonylatokat 10 évig megőrizni, ellenőrzés esetén a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal képviselőjének bemutatni.

7. § (1) A Közszolgáltató a jelen rendeletben foglalt kötelezettségei teljesítése érdekében a jogszabályok figyelembe vételével, valamint a pályázatában foglaltak alapján jogosult alvállalkozót igénybe venni.

(2) A Közszolgáltató alvállalkozó bevonása esetén is teljes felelősséggel tartozik a kötelezettségei teljesítéséért.

8. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezése kizárólag az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló városi szennyvíztisztító telepen található leürítő helyen történhet. A beérkező hulladék ártalmatlanítását és kezelését, valamint a telep üzemeltetését a jelen rendelet 1. § (5) bekezdésében megnevezett közszolgáltató végzi.

(2) A városi szennyvíztisztító telep csak az illetékes hatóságok által – a környezetvédelmi és közegészségügyi szempontok alapján – jóváhagyott üzemeltetési rend szerint fogadhatja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet.

(3) A leürítő hely üzemeltetője köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a szakhatósági előírásoknak megfelelően ártalmatlanítani. Az ártalmatlanított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről és a beszállítókról nyilvántartást köteles vezetni, azt köteles megőrizni, a szakhatóságok, illetve a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal képviselőjének ellenőrzés esetén bemutatni.

V. Fejezet

Ingatlantulajdonosok adatainak védelme

9. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és tartalommal, illetve ideig jogosult.

(2) A Közszolgáltató megfelelő intézkedésekkel köteles gondoskodni, hogy az adatbiztonság ne sérülhessen. Az adatokat védeni kell a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetve sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(3) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, a közszolgáltatási szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, kedvezmények érvényesítésére, díjhátralék behajtására használhatja fel.

(4) A Közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt személyes adat nyilvánosságra hozására.

10. § A közszolgáltatást igénybevevő ingatlanhasználók tekintetében, a hulladék nyilvántartásáról és bejelentéséről a Közszolgáltató gondoskodik.

VI. Fejezet

Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

11. § (1) Az Önkormányzat a város közigazgatási területén az ingatlantulajdonosoknál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére és szállítására, illetve ártalmatlanítására és kezelésére közszolgáltatást tart fenn.

(2) A Közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához az Önkormányzat a szükséges információkat átadja.

(3) Az Önkormányzat a kötelező közszolgáltatás ellátásának, valamint a közszolgáltatási szerződés végrehajtásának tapasztalatait évente értékeli.

(4) Az Önkormányzat évente rendeletben határozza meg a közszolgáltatás díját.

VII. Fejezet

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

12. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy más módon a birtokába kerülő nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet jelen rendeletben meghatározott helyen és módon gyűjteni, annak megfelelő tárolását biztosítani, valamint rendszeres elszállításáról és szakszerű ártalmatlanításáról gondoskodni. Az ingatlantulajdonos köteles így különösen:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az elszállítással való átvételig az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítményben, berendezésben gyűjteni, illetve tárolni,

b) az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe venni, illetve azt a begyűjtésre jelen rendeletben feljogosított Közszolgáltatónak átadni,

c) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során az általában elvárható gondossággal kell eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse, a természetes környezetet ne szennyezze, a növény– és állatvilágot ne károsítsa,

d) a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni a Közszolgáltató irányában.

(2) Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettség az olyan ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik és nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz nem keletkezik.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben igénybe venni a Közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatást.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz csak vízzáróan kivitelezett közműpótlóba (zárt gyűjtőakna) vezethető. A tárolóba tilos elhullott állatot, vagy olyan mérgező vagy robbanó anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a szállítással foglalkozó dolgozó egészségét, testi épségét vagy a szállító jármű berendezésében rongálódást idézhet elő.

(5) A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy az ingatlantulajdonos megrendeli a közszolgáltatást a Közszolgáltatónál.

VIII. Fejezet

A közszolgáltatás díja

13. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos díjat köteles fizetni. A kötelező közszolgáltatás kiszabható díját jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, mely a Közszolgáltató által érvényesíthető legmagasabb díjmérték.

(2) A közszolgáltatási díj számításának alapja az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz 1 m3-e. A díjat az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége után köteles az ingatlantulajdonos megfizetni.

(3) A Közszolgáltató évente egy alkalommal – minden év szeptember 30-ig - kezdeményezheti az Önkormányzatnál a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos indokolt és elismerhető költségeinek változása mértékének függvényében, melyre a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításairól szóló 2013. évi CXIV. törvény előírásai figyelembe vételével jogosult.

(4) Amennyiben az Önkormányzat díjkedvezményt vagy mentességet állapít meg, az Önkormányzat a különbséget díjkompenzáció formájában a Közszolgáltató részére köteles megtéríteni. A megtérítés a már teljesített és Közszolgáltató által igazolt közszolgáltatásokra vonatkozik. A Közszolgáltató részére történő kifizetés negyedévenként utólag egy összegben, a negyedév végétől számított legkésőbb 15 napon belül történik átutalással.

IX. Fejezet

Általános jogi felelősség

14. § Aki tevékenységével vagy mulasztásával a vonatkozó jogszabályokban vagy hatósági határozatban foglalt kötelezettségét megszegi és ezzel a környezetet veszélyezteti, szennyezi vagy károsítja, vagy tevékenységét a környezetvédelmi előírások megszegésével folytatja, a Vgt.-ben, illetve a külön jogszabályokban foglaltak szerinti (büntetőjogi, polgári jogi, közigazgatási jogi, stb.) felelősséggel tartozik.

X. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet 2015. október 1-jén lép hatályba.

16. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési folyékony hulladék szállításáról és ártalmatlanításáról szóló, többször módosított 33/2007.(XII.13.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 4/2008.(II.27.), a 30/2008. (XII.18.), a 21/2009. (XII.17.) és a 20/2010.(XII.13.) önkormányzati rendeletek.

1. melléklet3

A KÖZSZOLGÁLTATÓI DÍJ MÉRTÉKE, MEGFIZETÉSÉNEK RENDJE

1. a Hajdúszoboszlói ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, szállítása esetén a szolgáltatási díj a közműves csatornahálózattal el nem látott településrészen 3.430,- Ft/m3 +ÁFA. A díjat a szolgáltatás igénybevételekor kell megfizetni. A Közszolgáltató nyugtát, külön kérésre számlát köteles adni.

A szolgáltatást igénybe vevő magánszemélyek 1.289,-Ft/m3+ÁFA díjat fizetnek a Közszolgáltató részére a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséért és elszállításáért. Az önkormányzat 100,-Ft/m3 központi költségvetési forrásból származó támogatást, és 2.062,- Ft/m3+ÁFA saját forrásból származó szolgáltatási díjat utal át a Közszolgáltató részére.

2. Hajdúszoboszlói ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanító helyre történő átadása esetén a tisztítási díj mértéke: 370,-Ft/m3+ÁFA. A tisztítás díját a közszolgáltatást igénybe vevők kötelesek megfizetni a Közszolgáltatónak. A Közszolgáltató a tisztítás díját a tisztítást végző Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. részére köteles megfizetni a közöttük megkötendő külön megállapodás szerint.

1

Az 1. § (4) bekezdését a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

2

Az 1. § (5) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2018. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.