Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatal köztisztviselőit megillető juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2023. 06. 30

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatal köztisztviselőit megillető juttatásokról és támogatásokról

2023.06.30.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 236. § (4) bekezdésében, valamint 237. §-ában foglalt felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a képviselő-testület polgármesteri hivatalával (továbbiakban: hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőkre és az ügykezelőkre (továbbiakban: köztisztviselők) terjed ki.

(2) A rendelet 4. §-ának hatálya a hivatal nyugállományú köztisztviselőire, a 3. § (1) bekezdése c) pontjának hatálya a hivatal nyugállományú köztisztviselőire is kiterjed.

(3) A rendelet hatálya az 5. § kivételével – figyelemmel a Kttv. 225/L. §-ára – kiterjed Hajdúszoboszló Város Önkormányzata foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterére (alpolgármesterére) is.

A köztisztviselők juttatásai

2. § (1) A képviselő-testület – a Kttv. 152. §-ában foglaltak alapján – a köztisztviselők részére az alábbi juttatások nyújtását teszi lehetővé, amennyiben az éves költségvetésben e célra fedezetet biztosít:

a) lakásépítési, -vásárlási, korszerűsítési támogatás kamatmentes kölcsön formájában;

b) illetményelőleg;

c) szociális támogatás;

d) tanulmányi szerződés alapján képzési, továbbképzési támogatás, illetve nyelvtanuláshoz hozzájárulás;

e) monitorhoz éleslátást biztosító szemüveg készíttetési költségeihez hozzájárulás.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

(3)1

Szociális és kegyeleti támogatások

3. § (1) A szociális költségvetési keretből az alábbi pénzbeli vagy természetbeni támogatások nyújthatók:

a) eseti szociális segély;

b) temetési segély;

c) kedvezményes üdültetés;

d) egyes önkormányzati szolgáltatások kedvezményes igénybevétele.

(2) A Kttv. 152. § (5) és (7) bekezdései alkalmazásával – a polgármester egyetértésével – a munkáltatói jogkör gyakorlója az elhunyt köztisztviselőt, elhunyt nyugállományú köztisztviselőt a közszolgálat halottjává nyilváníthatja.

(3) Az elhunyt köztisztviselővel közös háztartásban élt közeli hozzátartozót – amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává –, kérelmére temetési segély illeti meg, amelynek összege a mindenkori illetményalap kétszerese.

(4) A köztisztviselőnek házastársa (ideértve az élettársat is) és gyermeke temetési költségeihez – kérelmére – az illetményalap másfélszeresének megfelelő összegű támogatás adható. Szülő temetési költségeihez a támogatás az illetményalap 100%-a.

(5) A támogatások részletes szabályait a jegyző a közszolgálati szabályzatban határozza meg.

Nyugállományú köztisztviselők támogatása

4. § A nyugállományú köztisztviselők számára megtartott éves nyugdíjas rendezvény költségeire a képviselő-testület az éves költségvetésében fedezetet biztosít.

Vezetői pótlék megállapítása

5. § (1) A képviselő-testület a Kttv. 236. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján vezetői illetménypótlékot biztosít a hivatalban vezetői kinevezéssel rendelkező köztisztviselői részére.

(2) A pótlék mértékei:

a) főosztályvezető-helyettesi szintnek megfelelő vezetői kinevezés esetén a vezető alapilletményének 15%-a,

b) osztályvezetői szintnek megfelelő vezetői kinevezés esetén a vezető alapilletményének 10%-a.

(3) Az e rendelet alapján biztosítható juttatások és támogatások pénzügyi fedezetét az önkormányzati költségvetés hivatalra vonatkozó részében kell szerepeltetni.

Közszolgálati Tisztviselők Napja2

5/A. §3 A Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal köztisztviselői számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je, munkaszüneti nap, kivéve, ha e nap szombatra esik.

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet E rendelet 2018. október 26-án lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a többször módosított, a polgármesteri hivatal köztisztviselőit megillető juttatásokról és támogatásokról szóló 13/2001. (XI. 01.) rendelet. lép hatályba.

1

A 2. § (3) bekezdését a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A „Közszolgálati Tisztviselők Napja” alcímet (5/A. §) a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

Az 5/A. § a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.