Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011 (II.17.) Ör. számú rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2017. 01. 31- 2017. 08. 17

Ebes Községi Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § és az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. tvr. (At.) 15/A. § (6) és 42/A.§ (4) bekezdései felhatalmazása alapján a házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól az alábbi rendeletet alkotja:


1.§

A rendelet hatálya Ebes Községi Önkormányzat közigazgatási területén történő házasságkötések kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2.§

 (1) Az önkormányzat a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget Ebes, Széchenyi tér 1. szám alatt (házasságkötő terem) biztosítja.

(2) A házasságkötés lebonyolítása során ingyenes alapszolgáltatás az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése a hivatali munkaidőn belül, az anyakönyvvezető hivatali helyiségében.

(3) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző engedélyezi.

3.§

 (1) A hivatali helyiségen és/vagy az anyakönyvvezető munkaidején kívül történő anyakönyvi eseményekért a megrendelők az alább meghatározott díjakat kötelesek fizetni:

a.) hivatali helyiségben, az anyakönyvvezető munkaidején kívül történő házasságkötés esetén 20.000,- Ft[1]


b.) hivatali helyiségen kívüli helyszínen megrendezett házasságkötés esetén: 30.000,- Ft[2]


(2) Díjfizetési kötelezettség alól a polgármester adhat mentességet, amennyiben a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor. A polgármester döntése ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

(3) Az (2) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenés.

4. §

 (1) A szolgáltatási díjat a Polgármesteri Hivatal számlájára kell megfizetni, a házasságkötés időpontját megelőzően 15 nappal.

(2) Amennyiben az esemény elmarad és azt 5 nappal korábban bejelentik, a szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.

(3) A szolgáltatási díj a Polgármesteri Hivatal bevétele.

5. §

 (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett

a.) hivatali helyiségen kívül megtartandó eseményenként bruttó 15.000.- Ft összegű díj,[3]

b.) hivatali helyiségben megtartott eseményenként bruttó 10.000.- Ft összegű díj, vagy annak arányos része illeti meg.[4]


(2) Az anyakönyvvezetőt megillető díj kifizetése tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig történik, míg a szabadidő megváltására a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

6. §

A rendelet a kihirdetésével lép hatályba. A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.



                   Szabóné Karsai Mária                                                  Dr. Hajdu Miklós

                          polgármester                                                                  jegyző

                                                                                   


[1]

A rendelet szövegét a 3/2017. (I. 30.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2017.01.31-től

[2]

A rendelet szövegét a 3/2017. (I. 30.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2017.01.31-től

[3]

A rendelet szövegét a 3/2017. (I. 30.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2017.01.31-től

[4]

A rendelet szövegét a 3/2017. (I. 30.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos: 2017.01.31-től