Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (III.22.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenységről

Hatályos: 2024. 02. 15

Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (III.22.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenységről

2024.02.15.

Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Mezőgazdasági, Környezetvédelmi, Turisztikai, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Ebes község lakosainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza a Ebes Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) által biztosított közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátásának formáját, módját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődés szervezeteire, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, és a közművelődési tevékenységet igénybe vevőkre.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására létrehozta a 100%-os Önkormányzati tulajdonban álló Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (a továbbiakban: Kulturális Kft.), amelyben integrálta az Ebesi Művelődési Házat, az Ebesi Községi Könyvtárat a Széchényi Ferenc Tájmúzeumot, és az Ebesi Hírlapot.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a Kulturális Kft.-vel közművelődési megállapodást köt.

(5) Az Önkormányzat az éves költségvetésben biztosítja a közművelődési feladatok ellátásához szükséges támogatást.

2. Együttműködés a közművelődési tevékenységben résztvevő személyekkel és szervezetekkel

2. § Az Önkormányzat közművelődési tevékenységének ellátása során együttműködik minden természetes személlyel és társadalmi szervezettel, akik e rendeletben meghatározott célok és feladatok ellátásában segítik, különösen:

a) a helyi közművelődési tevékenységet folytató, önszerveződő közösségekkel, szervezetekkel, öntevékeny csoportokkal, személyekkel;

c) a településen működő köznevelési intézményekkel;

d) közművelődési tevékenységet folytató társadalmi és egyházi szervezetekkel;

e) a kulturális ágazat irányítóival, szakmai tanácsadó és érdekvédelmi szervezeteivel.

3. A közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1)1 Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatása keretében elősegíti a művelődő közösségek létrejöttét, működésüket, fejlődésüket a lehetőségeihez mérten támogatja, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszínt biztosít. E feladata ellátása során

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c)2 fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatása keretében az (1) bekezdésben foglaltakon túl elősegíti

a) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenységek végzését azok feltételeinek biztosítása révén.

b) biztosítja a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének feltételeit.

4. § (1)3 Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közművelődési megállapodás keretében közösségi színteret biztosít az alábbi elnevezéssel és helyszínen: Uzonyi Pál Közösségi Színtér, Ebes, Kossuth u. 32, 4211.

(2)4 Az (1) bekezdésben meghatározott Közösségi Színtér működtetője a Kulturális Kft.

(3)5 A helyi közösségi művelődés szervezése és a közművelődési alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása érdekében a Közösségi Színtér

a)6 segíti a közösségi tevékenységeket, a művelődő közösségek működését, ösztönzi a társadalmi összetartozást és a közösségek kulturális értékteremtésben való aktív részvételét,

b) működése a közösségek öntevékenységén alapul, és azt ösztönzi, tevékenységét a közösségek érdeklődése, igényei és szükségletei alapján végzi, tevékenységének tervezésébe, értékelésébe a közösségeket bevonja,

c) mindenki számára nyitott, mindenki számára hozzáférhető,

d) együttműködik a civil, gazdasági és egyéb szervezetekkel, kulturális intézményekkel, más szakterületekhez tartozó intézményekkel,

e) alaptevékenysége körében nem gazdasági haszonszerzés céljából jön létre,

f) részt vesz a kulturális alapellátás kiterjesztésében.

4. A közművelődési feladatok megvalósításának keretei

5. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődés támogatását

a)7 Közösségi Színtér 4. § (1) bekezdése szerinti biztosításával,

b) a Községi Könyvtár (4211 Ebes, Ady Endre u. 6-8.) működtetésével a nyilvános könyvtári ellátás formájában,

c) a Széchényi Ferenc Tájmúzeum (4211 Ebes, Ady Endre u. 6-8.) működtetése révén,

d) az Ebesi Hírlap folyamatos megjelenése révén

e) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület rendelkezésre bocsátásával biztosítja.

(2)8 Az Önkormányzat gazdálkodási, költségvetési vagy vagyongazdálkodási előnyök esetén engedélyezheti a Közösségi Színtér más célra történő átmeneti igénybevételét, valamint tevékenységének évente legfeljebb 2 hónap időtartamú szüneteltetését. A más célra történő hasznosításra, illetve a szüneteltetésre vonatkozó részletes szabályokat a Közösségi Színtér Használati Szabályzatában kell rögzíteni.

5. A közművelődési megállapodás

6. § (1) A települési önkormányzat a közművelődési rendeletében meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására az 1. § (3) bekezdésében rögzített jogi személlyel közművelődési megállapodást köt.

(2)9

(3)10

(4)11

(5)12

6. Az Önkormányzat közművelődési tevékenysége során előnyben részesített tárgykörök és tevékenységek

7. § Az önkormányzat az alábbi közművelődési tevékenységeket tartja szükségesnek, amelyeket a fent felsorolt intézményein keresztül támogat:

a) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakköröket, tanfolyamokat, mentális kultúrát, önismeretet növelő, életminőséget és életesélyt javító, képességfejlesztő, felnőttoktatási lehetőségeket, humán erőforrás fejlesztése,

b) Ebes környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítása.

c) Ebes helytörténetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó, a testvérvárosok kultúrájából ízelítőt nyújtó, lehetőség időszakonkénti megszervezése,

d) helytörténeti gyűjtemény folyamatos fejlesztése,

e) a településen élő lakosság számára zenés rendezvények, kiállítások, filmvetítések és folyóirat olvasási lehetőségek folyamatos biztosítása;

f) a nemzeti, világi és egyházi ünnepek, évfordulók közismertté tétele,

g) amatőr művészeti körök, műhelyek, szakkörök, alkotótáborok működése,

h) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének közösségi életének érdekérvényesítésének segítése, a közművelődés eszközrendszerével,

i) a civil szervezetek közismertségének elősegítése,

j) az idegenforgalom, turizmus keretében a településre látogatók számára Ebes kulturális hagyományainak és értékeinek bemutatása,

k) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási igényekhez feltételek biztosítását, pl. bálok, rendezvények szervezése,

l) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának elősegítése.

7. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet 2019. április 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 18/2009. (VI.18.) Ör. számú rendelete.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg felhatalmazást kap a polgármester, hogy az Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-vel a közművelődési megállapodást a jelen rendeletben foglaltaknak való megfelelés céljából az Önkormányzat képviseletében módosítsa.

(4)13 A jegyző a rendelet kihirdetésével egyidejűleg gondoskodik a jelen közművelődési rendelet Közösségi Színtérben való közzétételéről.

1

A 3. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdés c) pontja az Ebes Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 4. § (1) bekezdése az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-a szerint módosított szöveg. A 4. § (1) bekezdése az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (2) bekezdése az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 4. § (3) bekezdés nyitó szövegrésze az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 4. § (3) bekezdés a) pontja az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 5. § (1) bekezdés a) pontja az Ebes Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg. Az 5. § (1) bekezdés a) pontja az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 5. § (2) bekezdése az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 6. § (2) bekezdését az Ebes Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 6. § (3) bekezdését az Ebes Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 6. § (4) bekezdését az Ebes Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 6. § (5) bekezdését az Ebes Községi Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 8. § (4) bekezdése az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja szerint módosított szöveg.