Balmazújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 17
Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Balmazújváros Város Önkormányzat 2022. évi költségvetése az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország 2022. évi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény), az államháztartási törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII.31.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Ávr.) és Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásait figyelembe véve került összeállításra.
A jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester tárgyév február 15-ig nyújtja be a képviselő-testületnek, mivel a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépése 2022. január 1. és a központi költségvetésről szóló törvény hatályba lépését követő 45 nap - a törvény értelmében - a költségvetési rendelet-tervezet benyújtására előírt határidő.
Az Ávr 27. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a költségvetési szervek vezetőivel a rendelet-tervezet költségvetési intézményekre vonatkozó keretszámai egyeztetésre kerültek, az egyeztetett keretszámokat tartalmazza a rendelet-tervezet. Az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaságaival az ellátandó önkormányzati feladatok tekintetében a költségvetésbe tervezett előirányzatok szintén egyeztetésre kerültek.
Balmazújváros Város Önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2022. évi költségvetési rendeletét. A költségvetés összeállításának részletes szabályait az Ávr., a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg. Az előterjesztés tárgyát képező költségvetési rendelet-tervezet három fontosabb részből áll:
A bevételi és kiadási előirányzatok részletes bemutatásából
A tájékoztató és kiegészítő mellékletekből
A rendelet normaszövegéből
A helyi önkormányzatok gazdálkodásának alapja az éves költségvetése, ebből finanszírozza és látja el a törvényben meghatározott kötelező, államigazgatási, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait.
Balmazújváros Város Képviselő-testülete a 38/2021.(II.18.) számú határozatával hagyta jóvá az önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegeit 2021-2022-2023. évekre vonatkozóan. A fenti számú határozatban jóváhagyott előre jelzett számszaki adatokban változás következett be az egyes saját bevételek tekintetében, mely változást az alábbiakban indokolunk.
Eltérés okaként a 2022-es adóévre prognosztizált bevételhez képest mutatkozó csökkenés a Kormány helyi adók tekintetében hozott döntéseivel indokolható.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatálya alá tartozókról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A 2022.évi költségvetés kiadási és bevételi főösszegeit, valamint a finanszírozási kiadásokat és bevételeket állapítja meg.
A 3–10. §-hoz
A bevételi és kiadási előirányzatokat mutatja be, valamint a tájékoztató és kiegészítő mellékletekről rendelkezik.
A 11–16. §-hoz
A 2022. évi költségvetés végrehajtásának szabályait állapítja meg.
A 17. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
Az önkormányzati rendelet hatálybalépését határozza meg.