Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2017. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2017. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

2024.01.01.

Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. §. (1) bekezdésében, valamint 43. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a magánszemélyek kommunális adójának helyi szabályairól az a következőket rendeli el:

1. § (1)1 Az adó mértéke adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 8.000,- Ft/év.

2. § (1)2 50% adókedvezmény illeti meg a központi személyi adat- és lakcímnyilvántartás szerinti és ténylegesen is lakóhelyéül szolgáló építménye után azt az adóalanyt, akinek családjában az egy főre jutó jövedelme nem éri el a szociális vetítési alap összegét.

(2)3 50% adókedvezmény illeti meg a központi személyi adat- és lakcímnyilvántartás szerinti és ténylegesen is lakóhelyéül szolgáló építménye után azt az egyedül élő adóalanyt, akinek az egy főre jutó jövedelme nem éri el a szociális vetítési alap összeg másfélszeresét.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben rögzített kedvezményre való jogosultságot az önkormányzati adóhatóság az ügyfél kérelme alapján a jogosultság igazolását követően állapítja meg.

(3) A kérelmet az adózónak az adóév január 1. napjától január 31. napjáig van lehetősége benyújtani. A kérelmet a rendelet 1-es számú mellékletében rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(4)4 kérelemhez csatolni kell a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap alapján kiszámított munkáltatói jövedelemigazolást, vagy előző év adóigazolását, nyugdíjasnak az adott évre szóló nyugdíjfolyósító által nyugellátás összegéről kiállított igazolást.

(5) A megállapított kedvezmény csak az adott évre vonatkozik.

3. § (1) Mentes az adó alól a szükséglakás bérlője.

(2) Mentes az adó alól a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, amely azonos helyrajzi számon van nyilvántartva olyan épülettel, épületekkel amelyek után magánszemélyek kommunális adója fizetési kötelezettség áll fenn.

4. § Ez a rendelet 2018. január 1-jén lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 23/2013. (XI. 29.) számú önkormányzati rendelet.

1. melléklet

KÉRELEM
a …/2017. (XI.30.) számú magánszemélyek kommunális adójáról szóló rendeleti adókedvezmény igénybevételéhez
________________________________ (név) Földes, ________________________________(cím) szám alatti lakos kérem, a 4177 Földes, ___________________u.______sz. alatti ingatlanom után fizetendő magánszemélyek kommunális adójának 50 %-os adókedvezmény megállapítását.
Kérem a megfelelő részt megjelölni és kitölteni!
□ A rendelet 2. § (1) bekezdése alapján 50% adókedvezmény illeti meg a központi személyi adat-és lakcímnyilvántartás szerinti és ténylegesen is lakóhelyéül szolgáló építménye után azt az adóalanyt, akinek családjában az egy főre jutó jövedelme nem éri el a mindenkorüi legkisebb öregségi nyugdíjminimumot.
Kérelmezővel közös lakcímen élők száma: ……….. fő
Kérelmező lakcímén élők személyi adatai:

Név/születési név

Születési helye, ideje

Anyja neve

□ A rendelet 2. § (2) bekezdése alapján 50% adókedvezmény illeti meg a központi személyi adat-és lakcímnyilvántartás szerinti és ténylegesen lakóhelyéül szolgáló építménye után azt az egyedül élő adóalanyt, akinek az egy főre jutó jövedelme nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjminimum másfélszeresét.
A kérelemhez csatolom a következő igazolások valamelyikét:
€ a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap alapján kiszámított munkáltatói jövedelemigazolást, vagy
€ előző év adóigazolását,
€ nyugdíjasnak az adott évre szóló nyugdíjfolyósító által nyugellátás összegéről kiállított igazolást.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fent közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Dátum: …………………………………….
__________________________________
1

Az 1. § (1) bekezdése a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Módosította: 12/2018. (VI.01.) Ör. 1.§-a. Hatályos: 2018. június 2-től.