Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható elismerésekről

Hatályos: 2023. 12. 05

Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható elismerésekről

2023.12.05.

Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéséről szóló 2011. évi CCII. törvény 24.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában foglalt feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések, elismerések alapítása

1. § (1) Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az elismerések megalapításával kívánja méltó módon kifejezésre juttatni elismerését és nagyrabecsülését mindazok iránt, akik a helyi közügyekben, a közélet valamelyik területén kimagasló teljesítményt nyújtottak, illetve a település érdekében huzamosabb időn át kiemelkedően tevékenykedtek és munkájukkal hozzájárultak a település gazdasági, szellemi, kulturális értékeinek gyarapodásához, hagyományainak megőrzéséhez.

(2) E rendeletben foglalt elismerések csak az alapfeladaton túl, önként és anyagi elismerés nélkül végzett tevékenységért, munkáért adható, kivétel ez alól a minimális tiszteletdíjért végzett tevékenység.

2. § (1) Földes Nagyközség Önkormányzata az 1. §-ban megjelölt önkormányzati célok érdekében az alábbi községi kitüntetéseket, díjakat alapítja:

a) Földes Községért Emlékérem

b) Kállay László-díj,

c) Csapó Géza-díj,

d) Elismerő Oklevél tanulmányi versenyen elért kimagasló eredményért,

e) Elismerő Oklevél kimagasló művészeti munkáért,

f) Mikulás díj

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt valamennyi elismerést a rendelet 1. sz. mellékletében lévő javaslattételi lap kitöltésével lehet benyújtani.

(3) E rendelet alkalmazásában civil szervezet az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2. § 6. pontja szerinti szervezet.

2. Földes Községért Emlékérem

3. § (1) Földes Községért Emlékérem adományozható azoknak a természetes személyeknek, akik a társadalmi, gazdasági és kulturális életben több éven keresztül kiemelkedő munkájukkal maradandót alkottak és hozzájárultak Földes hírnevének öregbítéséhez.

(2) A díjnak egyszerre egy időben legfeljebb 14 élő személy lehet a birtokosa.

(3) A kitüntetés odaítélésére bármely természetes személy vagy civil szervezet javaslatot tehet, melyet a település polgármesterénél kell benyújtani minden év március 15-ig.

(4) A kitüntető címmel díszoklevél, Földes címerével és „Földes Községért” felirattal díszített ezüst plakett jár. Az ezüst plakett és a díszoklevél leírását a rendelet 2-es számú melléklete tartalmazza.

4. § A Földes Községért Emlékérem tulajdonosa az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi a következő kiváltságokat:

a) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg

b) díjtalanul látogathatják az Önkormányzat közművelődési, szabadidő és sport létesítményeit, intézményének rendezvényeit

3. Kállay László -díj

5. § (1) Kállay László-díj adományozható annak a természetes személynek, helyi civil szervezetnek, csoportoknak, akinek közéleti, tudományos, oktatói, lektori szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenysége, munkája Földes határain túl mutató ismertséget, elismertséget szerzett a településnek.

(2) Kállay László-díj adományozható annak a természetes személynek, jogi személynek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek, aki bármely területen legtöbbet tett Földes község fejlődéséért, anyagi és szellemi gyarapodásáért.

(3) Kállay László-díj elhunyt személy részére posztumusz is adományozható, az érintett halálától számított két éven belül.

(4) A kitüntetés odaítélésére írásban a település polgármesterénél, minden év március 15-ig bármely természetes személy vagy civil szervezet tehet.

(5)1

(6) A díjban részesültek az elismerés alkalmával gravírozott réz plakettel ellátott Hollóházi Jurcsák László váza emléktárgyban és oklevélben részesülnek. A váza, rézplakett és az oklevél leírását a rendelet 3-as számú melléklet tartalmazza.

4. Csapó Géza -díj

6. § (1)2 Csapó Géza-díj adományozható annak a földesi lakosnak, aki

a) kiemelt nemzetközi sportversenyen 1-6. helyezést,

b) országos diákolimpiai sportversenyen 1-6 helyezést,

c) Magyar Látványtánc Sportszövetség által meghirdetett Országos Bajnokságon 1-6. helyezést,

d) területi sportversenyen 1-3. helyezést,

e) országos sportversenyen 1-6. helyezést,

ért el.

(2) Általános iskolai tanuló esetében a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója minden év június 1. napjáig írásban tájékoztatja a polgármestert a helyezést elérő tanulók adatairól, melyek a következők:

a) sportversenyen részt vevő tanuló neve

b) a sportverseny pontos megnevezése

c) a sportverseny időpontja

d) a sportversenyen elért eredmény

(3) A javaslathoz mellékelni kell az elért eredményt bizonyító elismerést, oklevelet.

(4) Nem általános iskolai tanuló esetében az oklevél odaítélésére bármely természetes személy vagy civil szervezet tehet javaslatot írásban a település polgármesterénél, minden év március 15. napjáig.

(5) A Csapó Géza-díjban részesülő az elismerés alkalmával oklevélben részesül, melynek leírását a rendelet 4-es számú melléklete tartalmazza

5. Elismerő Oklevél tanulmányi versenyen elért kimagasló eredményért

7. § (1) Elismerő Oklevél adományozható annak a földesi általános iskolai tanulónak, középfokú tanulmányokat folytató tanulónak, aki nemzetközi tanulmányi versenyen 1-10 helyezést, országos tanulmányi versenyen 1-6 helyezést ért el.

(2) Elismerő Oklevél adományozható, annak a földesi felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatónak, aki kiemelkedő országos tudományos diákköri munkájáért 1-3. helyezést ért el.

(3) Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója minden év június 1. napjáig írásban tájékoztatja a polgármestert a helyezést elérő tanulók adatairól, melyek a következők:

a) tanulmányi versenyen részt vevő tanuló neve,

b) a tanulmányi verseny pontos megnevezése,

c) a tanulmányi verseny időpontja,

d) versenyen elért helyezés.

(4) Nem általános iskolai tanuló esetében az oklevél odaítélésére írásban a település polgármesterénél, minden év március 15. napjáig bármely természetes személy vagy civil szervezet javaslatot tehet.

(5) A javaslathoz mellékelni kell az elért eredményt bizonyító elismerést, oklevelet.

(6) Az oklevél leírását a rendelet 5-ös számú melléklete tartalmazza.

6. Elismerő Oklevél Kimagasló Művészeti Munkáért

8. § (1) Elismerő Oklevél adományozható annak az általános iskolai tanulónak, aki bármely, az alapfokú művészeti iskola tanszakain oktatott művészeti kategóriában vagy egyéb művészeti kategóriában országos és nemzetközi versenyen díjat kap.

(2) A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója minden év június 1. napjáig írásban tájékoztatja a polgármestert a helyezést elért tanulók adatairól:

a) tanuló neve

b) minősítő verseny pontos megnevezése

c) minősítés, verseny időpontja

d) minősítés eredménye, versenyen elért helyezés

(3) Az oklevél leírását az 6-os számú melléklet tartalmazza.

7. Mikulás díj

9. § (1) Mikulás díj adományozható annak a földesi gyermekeknek, akik életkörülményeik miatt otthon a családban korukat meghaladó szintű munkát vállalnak, segítséget nyújtanak szüleiknek, nagyszüleiknek.

(2) A díj odaítélésére az osztályfőnök tehet javaslatot írásban a település polgármesterénél, minden év november 30. napjáig.

(3) A díjból évente legfeljebb négy adományozható.

(4) A gyermekek a díjat a Mikulás napi ünnepségen kapják meg a települési képviselők tiszteletdíjából felajánlott összegből megvásárolt ajándéktárgy formájában

8. A díjak adományozásának általános rendje

10. § (1) A Képviselő-testület április 14-ét Földes napjává nyilvánította. Az Önkormányzat ezzel is emléket kívánt állítani annak a történelmi évfordulónak, amikor 1779. április 14-én tizenöt éves per után Földes kuriális nemesi község rendezett tanácsú községi címét visszakapta és kuriális kiváltságait Szabolcs Vármegye Közgyűlése elismerte.

(2) Az önkormányzat által alapított elismerések adományozására bármely természetes személy vagy civil szervezet tehet javaslatot, természetes személy javaslatának tartalmaznia kell legalább további 5 fő támogatását. A lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében javaslattételi felhívást közzé kell tenni a Földesi Hírlevél decemberi számában, a kábeltelevízó adásaiban, továbbá a helyben szokásos módon.

(3) A rendelet 3. §, 5. § 6. § (1) bekezdésében meghatározott díjak adományozására beérkezett javaslatokat az Egészségügyi-, Ifjúsági-, Szociális- és Kulturális Bizottság véleményezi.

(4) A polgármester a bizottság véleményét a javaslatokkal együtt a legközelebbi képviselő-testületi ülésen a Képviselő-testület elé terjeszti.

(5)3 A rendelet 3. §, 5. §, 6. § (1) bekezdés 7. § (2) és (4) bekezdésben foglalt elismerések, díjak adományozásáról a Képviselő-testület zárt ülésen dönt. A díjak odaítéléséhez a képviselők minősített többségére van szükség.

(6)4 A rendelet 6. § (2) bekezdésében, 7. § (1) bekezdésében, 8.§-ban és 9. §-ban szabályozott díjak adományozásáról a polgármester dönt.

(7) A rendelet 3. §-ban, 5. §-ban, 6. § (1) bekezdésében, 7. § (2) és (4) bekezdésében foglalt elismerések átadására évente egy alkalommal, Földes napján, ünnepi képviselő-testületi ülés alkalmával kerül sor.

(8) A rendelet 6. § (2) bekezdésében, 7. § (1) bekezdésében, 8. §-ban és 9. §-ban foglalt díjak, oklevelek átadására a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró ünnepségén, valamint az iskola mikulás napi ünnepségén kerül sor. Az okleveleket a polgármester, akadályoztatása esetén alpolgármester vagy a képviselő-testület által megbízott személy adja át.

9. Záró rendelkezések

11. §5

12. § Ez a rendelet 2021. november 5-én lép hatályba.

1. melléklet

Javaslattételi lap
Elismerés megnevezése:.............................................................................
Javasolt személy, civil szervezet, közösségre vonatkozó adatok:
Javasolt személy, civil szervezet, közösség megnevezése:...............................................................................
címe, székhelye:............................................................................
e-mail címe:....................................................................
telefonszáma:.............................................................................
A szakmai tevékenységet, életutat bemutató részletes indokolás külön lapon csatolandó (legalább fél, de legfeljebb két gépelt oldal terjedelemben)!
Javaslat kezdeményezőjének adatai:
Neve:..............................................................................
Címe:.................................................................................
Telefonszám:............................................................
E-mail cím:......................................................................
Kelt:
...................................................
Javaslattevő aláírása
Javaslatot tevők neve, aláírása:
Név: ……………………………….. Aláírás:……………………………
Név: ……………………………….. Aláírás:……………………………
Név: ……………………………….. Aláírás:……………………………
Név: ……………………………….. Aláírás:……………………………
Név: ……………………………….. Aláírás:……………………………
JAVASLAT INDOKLÁSA*
Földes, …………………..
………………………………………………
javaslattevő aláírása
*Az indoklásnak tartalmaznia kell a .......................Önkormányzati rendeletnek a javasolt elismerésre vonatkozó előírásait.

2. melléklet

FÖLDES KÖZSÉGÉRT EMLÉKÉREM –mel járó ezüst plakett és oklevél leírása
Az ezüst plakett leírása: kör alakú, 65mm átmérőjű, 4 mm vastagságú ezüst, elején babérkoszorúval körbevett „FÖLDES KÖZSÉGÉRT” című felirat, hátoldalán Földes község címere.
Az oklevél leírása: sötétkék színű műbőr borító belső oldalán a következő felirattal:
Képviselő-testületünk a nagyközség közéletében végzett sokéves
áldozatos munkája elismeréséül
…………………………………..
részére
a Földes Nagyközség Képviselő-testülete
által alapított
Földes községért emlékérmet
adományozza.
Nagyrabecsülésünket és köszönetünket fejezzük ki, hogy munkájával hozzájárult
a nagyközség anyagi, szellemi, történeti értékeinek gyarapításához, a település hírnevének öregbítéséhez
Földes, 20.... április 14.
Földes Nagyközség Képviselő-testülete nevében:
………………………………
polgármester

3. melléklet

KÁLLAY LÁSZLÓ DÍJ—jal járó váza, rézplakett és oklevél leírása

I. A váza leírása:

Hollóházi Jurcsák László váza

II. A réz plakett felirata:

Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete
Kállay László-díjat adományozza
………………………… részére
kiemelkedő közéleti tevékenységének elismeréséül

III. Az oklevél leírása:

Bordó színű műbőr borító külső oldalán Földes község címere, belső oldalán az alábbi felirattal:
Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete
…………………………
részére
Kállay László-díjat adományoz
kiemelkedő ………….. tevékenységének elismeréséül
20….. április 14.
Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének nevében:
…………………………. polgármester

4. melléklet

CSAPÓ GÉZA -DÍJ—jal járó oklevél leírása
Az oklevél leírása:
Bordó színű műbőr borító külső oldalán Földes község címere, belső oldalán az alábbi felirattal:
Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete
Csapó Géza-díjat adományoz
…………………………………………………
részére
a …………………… nemzetközi/országos sport versenyen
elért ……….. helyezésért
Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete
elismerését és köszönetét fejezi ki
20………április 14.
Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének nevében:
……………………………….
polgármester

5. melléklet

Tanulmányi versenyen elért kimagasló eredményért járó oklevél
Az oklevél leírása:
Bordó színű műbőr borító külső oldalán Földes község címere, belső oldalán az alábbi felirattal:
Elismerő Oklevél
- Tanulmányi versenyen elért kimagasló eredményért
……………………………..
részére
a …………………… nemzetközi/országos tanulmányi versenyen
elért ……….. helyezésért
Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete
elismerését és köszönetét fejezi ki
Földes, 20…................
Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének nevében:
……………………. polgármester

6. melléklet

Kimagasló művészeti munkáért járó elismerő oklevél
Az oklevél leírása:
Bordó színű műbőr borító külső oldalán Földes község címere, belső oldalán az alábbi felirattal:
Elismerő Oklevél
- Kimagasló Művészeti Munkáért –
……………………………..
részére
a …………………… versenyen/minősítőn elért
……….. helyezésért/ ………….. eredményért
Földes Nagyközség Önkormányzatának
Képviselő-testülete
elismerését és köszönetét fejezi ki
Földes, 20…..…....
Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének nevében:
…………………….
polgármester
1

Az 5. § (5) bekezdését a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 6. § (1) bekezdése a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 10. § (5) bekezdése a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 10. § (6) bekezdése a Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.